Smaakproef

Just Russel wil vanuit een wetenschappelijk perspectief begrijpen waarom bepaalde brokken de voorkeur krijgen. Hierbij wordt gekeken naar de invloed van smaak, verschillende leveranciers en diverse productielocaties. Smaak is een van de belangrijkste aspecten van het Good Food Principle, maar ook andere factoren zoals vachtkwaliteit, goede darmgezondheid en algemene vitaliteit van de huisdieren worden niet vergeten. Om dit te onderzoeken, heeft Just Russel meerdere smaakproeven met gedetailleerde data uitgevoerd in de kennel ‘De Morgenstond BV’.

De test

Er werden verschillende testscenario’s opgesteld om diverse factoren te onderzoeken:

  • Vergelijking van onze voeding met vergelijkbare merken
  • Vergelijking van onze voeding afkomstig van verschillende producenten
  • Vergelijking van onze voeding geproduceerd in verschillende fabrieken

Hieronder wordt één proef toegelicht:

Uit dit onderzoek blijkt dat de voorkeur en consumptie van kattenvoer aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van de producent of fabriek waar de brokken zijn vervaardigd.

Voor deze smaakproef hebben we twee verschillende brokken getest: brokken met identieke samenstelling, maar geproduceerd door verschillende producenten.

  • Brok A, geproduceerd door producent 1
  • Brok B, geproduceerd door producent 2

De studie werd uitgevoerd over een periode van vier dagen met 20 katten. Tijdens deze periode werd zorgvuldig geanalyseerd welke brok de voorkeur kreeg en hoeveel ervan werd geconsumeerd.

Resultaten

1. Voorkeur en consumptie

De volgende afbeelding toont de hoeveelheid brokken die per dag werd geconsumeerd door de katten. Hieruit kunnen we afleiden welke brok de voorkeur had.

2. Ontlastingconsistentie

Naast de consumptie hebben we ook de consistentie van de ontlasting beoordeeld. Dit werd gemeten aan de hand van een schaal van 1 tot 5:

  • 0 = Geen stoelgang
  • = Vloeibaar
  • 2 = Vloeibaar-gelei
  • 3 = Half-gevormd
  • 4 = Gevormd
  • 5 = Hard en droog

De volgende afbeelding toont de ontlastingconsistentie per dag voor beide groepen:

( Gemiddelde stoelgang gradering: 3-4. )

Hieruit blijkt dat de katten die Brok A aten een gemiddelde consistentie van 3 tot 4 hadden, wat als normaal wordt beschouwd. De katten die Brok B aten, vertoonden een iets wisselend patroon, met af en toe een zachtere ontlasting op dag 2.

Conclusie

Op basis van deze trial blijkt dat Brok A duidelijk populairder onder de katten, met een stabiele ontlastingconsistentie. Brok B werd minder geconsumeerd en had een iets wisselend effect op de ontlasting. Verdere tests met een grotere groep katten zouden nodig zijn om definitieve conclusies te trekken.

 

Op dezelfde manier hebben we ook brokken getest die in verschillende fabrieken van dezelfde producent werden geproduceerd. Dit onderzoek toonde aan dat de productielocatie een aanzienlijke invloed kan hebben op de voorkeur van katten.

Daarnaast hebben we de brokken van Just Russel vergeleken met andere vergelijkbare merken. Ook hier bleek dat katten in veel gevallen een duidelijke voorkeur hadden voor de Just Russel brokken. Uiteraard kunnen we om confidentiële redenen geen specifieke resultaten van deze vergelijking delen.