Op zoek naar leuke weetjes over honden om je vrienden van hun sokken te blazen? Of maak je een interessante spreekbeurt over honden en wil je dat je klasgenoten aan je lippen hangen? Dan ben je bij Just Russel aan het juiste adres! In deze blog ontdek je namelijk samen met ons 9 fascinerende weetjes over honden. Zo kom je onder meer te weten hoe ver een hond kan ruiken en wat zijn favoriete hobby’s zijn. Scrollen maar!
9 weetjes over honden die een indruk nalaten
Horen, ruiken, zien, voelen… De weetjes die we hier onthullen over honden gaan voornamelijk over hun uitzonderlijke zintuigen. Honden zijn dan ook bijzondere dieren. Hieronder verklappen we je waarom!
1. Een hond kan tot wel 20 kilometer ver ruiken
…en zelfs ziektes detecteren met zijn neus! Waarom een hond zo goed kan ruiken?
- Er zitten meer dan 300 miljoen geurreceptoren in de neus van een hond.
- Het deel in zijn hersenen dat geuren analyseert is veertig keer groter dan bij een mens.
- De bouw van zijn snuit heeft ook een vinger in de pap. Zo blaast hij lucht uit langs de spleetjes aan de zijkant van zijn neus zodat hij nog steeds geuren kan detecteren met het ronde deel van zijn neusgaten.
- Een hond heeft een vochtige neus. Dat zorgt ervoor dat hij geuren nog intenser kan waarnemen.
2. Een hond kan tot 65 000 Hz horen
Het gehoor van een hond is instinctief afgestemd op geluiden van prooi. Zo kan hij met zijn grote oorschelpen veel geluidsgolven oppikken. Niet alleen kunnen honden dus beter horen dan mensen, ze horen ook veel hogere tonen. Dat heeft opnieuw met prooi te maken. Veel van de natuurlijke prooidieren voor honden, zoals kleine knaagdieren, maken namelijk hoge geluiden. Kan je die horen, dan kan je ze ook opsporen!
3. Er bestaan meer dan 350 hondenrassen
Het FCI, het grootste overkoepelend orgaan ter wereld van kennelclubs, erkent officieel 354 hondenrassen. Waarvan een vijftiental Belgische zoals de Mechelse herder en het vlinderhondje. Ook een tiental Nederlandse honden krijgen een plaats in deze lijst, zoals het Kooikerhondje of de Friese Stabij. Doen we goed! Elk ras is telkens ingedeeld onder een van de tien rasgroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld herdershonden, terriërs of windhonden. Weet jij tot welke rasgroep jouw lievelingshond behoort?
4. Honden zijn niet kleurenblind
Een hondenweetje waar je misschien verbaasd van opkijkt: een hond is niet kleurenblind! Toegegeven, hij ziet wel een beperkter aantal kleuren dan jij. Toch is de wereld rondom hem niet volledig zwart-wit, maar eerder mosterdgeel met blauw. Rood, oranje en gek genoeg ook groen ziet je hond dan als geel. Bovendien onderscheidt je hond paars maar moeilijk van blauw. Hij ziet wel veel beter in het donker dan een mens. Ieder zijn sterktes!
5. Honden houden ook van muziek
Kan een hond van muziek houden? Nou en of! Net zoals muziek een invloed kan hebben op jouw gemoed, kan die dat op het gemoed van een hond. Leg je hardrock op, dan reageert hij daar geagiteerd, vijandig of gespannen op en kan hij zelfs beginnen blaffen. En van klassieke muziek of jazz krijgt hij een lekker ontspannen gevoel. Wist je dat er ook afspeellijsten bestaan voor je hond? En in 2010 gaven Lou Reed en Laurie Anderson zelfs een concert voor honden! Het fijne ervan weten? Klik dan door naar dit artikel van HLN ‘Lou Reed geeft concert voor honden’.
6. Honden kunnen dromen
Als opmerkzaam hondenbaasje heb je je viervoeter vast wel al eens zien janken of bewegen met zijn pootjes in zijn slaap. Volgens het Amerikaanse MIT vertonen de hersenen van ratten in hun slaap dezelfde neurale activiteit als van mensen. Met andere woorden: ratten kunnen dromen! De onderzoekers achterhaalden zelfs dat die dromen voortvloeien uit ervaringen die ze overdag meemaakten. Volgens hen kunnen we er daarom vanuit gaan dat andere zoogdieren zoals honden ook naar dromenland gaan wanneer ze slapen.
7. Een hond kan depressief worden
Kan een hond echt depressief worden? Jazeker. Ook al zeggen ze dat niet met woorden, hun lichaamstaal maakt veel duidelijk. Zo slaapt een depressieve hond veel en vertoont hij andere symptomen als lusteloosheid en verminderde eetlust. Sommige honden zien het echt héél somber in en kunnen janken, zeuren of zelfs agressief worden. Een grote oorzaak van depressie bij honden? Chronische stress. In de blog Stress bij honden ontdek je waarvan een hond zoal stress – en dus depressie – kan krijgen en hoe je hem kan helpen. Snel daarheen dus!
8. De oudste hond ter wereld werd 29 jaar
… dat zijn wel 203 mensenjaren! De Australian Cattledog Bluey is officieel de langst levende hond ooit. Hij leefde als herdershond op een boerderij in Australië van 1910 tot 1939 en werd dus twee keer zo oud als zijn gemiddelde rasgenoot. Wist je trouwens dat er nog meer hondenrecords zijn? Ontdek er enkele in onze blog!
9. Honden worden ook jaloers
Ons laatste hondenweetje: honden voelen ook jaloezie. En dan zeker om zijn allerliefste baasje. Of als een andere hond meer of betere brokjes krijgt, dat ook natuurlijk. Verder bestaat er zelfs tussen moeders en puppy’s rivaliteit zodra het moederinstinct verdwijnt. Honden zijn dus zo intelligent dat ze onrechtvaardige situaties kunnen herkennen waardoor ze zich ook ongelijk behandeld voelen. Het resultaat: jaloers gedrag en een pruillip!
Alles leren over honden en katten? Bij Just Russel vind je allerlei interessante, leerrijke blogs over onze dierbare viervoeters. Hou dus regelmatig onze blogpagina in de gaten voor de laatste updates en verfrissende content!