Alles over dementie bij honden!

Oudere hond beagle op wandel om dementie tegen te gaan
Odile Geirnaert
05 maart 2022
3 min. leestijd

Honden leven steeds langer. Daar zijn we erg blij om, maar toch komt dementie bij honden daardoor ook steeds vaker voor. Heb jij ook een oudere hond en vraag je je af of hij er mentaal wat op achteruitgaat? Blijf dan lezen, want in deze blog leggen we je uit hoe dementie er bij een hond uitziet én hoe je hem zo lang mogelijk mentaal scherp houdt!

Wat is dementie bij een hond?

Om je een antwoord te bieden op de vraag ‘Wat is dementie bij een hond’: concreet gaan de hersenen van een hond met dementie erop achteruit door ouderdom. Je hond verliest dan geleidelijk aan neuronen, ook wel de bouwstenen van de hersenen. Daardoor veranderen zijn hersenen en dus ook zijn gedrag, leervermogen, waarnemingsvermogen en geheugen.

Welke symptomen heeft een demente hond?

Als je hond te maken heeft met dementie, zal hij zich anders gedragen dan in zijn jongere jaren. Sommige symptomen zijn heel duidelijk en te vergelijken met dementiesymptomen bij mensen. Andere zijn dan weer subtieler, maar even belangrijk om op te merken! Neem dus het gedrag van je ouder wordende viervoeter goed onder de loep om symptomen van dementie bij je hond te herkennen:

  • agressie
  • onzekerheid
  • desoriëntatie
  • rusteloosheid
  • verlatingsangst
  • gewijzigd slaappatroon
  • in huis plassen of poepen
  • verminderd leervermogen
  • afgenomen sociale vaardigheden
  • geheugenverlies, zoals niet meer reageren op commando’s

Herken je meerdere symptomen? Dan is de kans groot dat je hond te maken heeft met dementie. Voor een diagnose ga je best langs bij de dierenarts. Deze symptomen kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door medicatie of een andere aandoening zoals een hersentumor.

Hoe omgaan met dementie bij je hond?

Bevestigt je dierenarts dat je hond waarschijnlijk dement is of aan het worden? Bereid je dan mentaal voor op eventuele gedragsveranderingen en aangepaste noden. Alles om de levenskwaliteit van je hond zo hoog mogelijk te houden!

1. Liefde en geduld

Het eerste wat een hond met dementie nodig heeft, is liefde. Natuurlijk, die heeft elke hond nodig, maar een dementerende hond verdient extra aandacht. Blijf daarom geduldig, ook al reageert hij plots anders, poept hij soms in huis, heeft hij stress of maakt hij je enkele keren per nacht wakker. Geloof ons, je hond voelt zich er zelf helemaal niet lekker bij en heeft op het einde van de dag het meest nood aan een knuffel en geruststellend woordje.

2. Structuur

Als je hond met dementie te maken heeft, voelt hij zich al snel verward en gedesoriënteerd. Met een vaste routine neem je dus onzekerheid weg en blijft hij rustig. 

Zo kan je op vaste tijdstippen met hem wandelen en steeds hetzelfde voederschema aanhouden. Laat ook meubels zo veel mogelijk staan en zeker zijn drink- en voederbakje zodat je hond altijd de weg terugvindt. Zorg daarnaast voor een duidelijk dag- en nachtschema. Dat doe je bijvoorbeeld door ‘s avonds en ‘s nachts licht te minimaliseren en overdag de gordijnen te openen.

3. Lichaamsbeweging

Regelmatig een rustige wandeling maken met je ouder wordende hond doet wonderen voor zijn mentaal welzijn. Al die nieuwe geuren, kennis maken met andere honden en eens de benen uit zijn lijf crossen brengen hem al snel in een opperbest humeur!

Daarnaast kan je ook zorgen dat hij mentaal gestimuleerd blijft. Dat kan met af en toe een nieuw hondenspeeltje en door hem puzzels te laten oplossen. Zo maak je je hond moe zodat hij ‘s nachts minder wakker zal worden om te ijsberen.

Oudere hond beagle op wandel om dementie tegen te gaan
Een gezonde geest in een gezond lichaam: neem je hond met dementie mee op wandel om hem mentaal helder te houden.

Zo verklein je de kans op dementie bij je hond!

Een pluspuntje: honden dementeren zelden zwaar, in tegenstelling tot mensen. Zo zijn er maar weinig honden die het bijvoorbeeld zullen verleren om te eten. Toch kan dementie – en dan vooral stress en angst – een grote invloed hebben op de levenskwaliteit van je hond en de band met jou als baasje. De boodschap is dus: verklein de kans op dementie of zorg dat die zo lang mogelijk uitblijft. De sleutel ligt hier bij gezonde voeding en een algemeen gezonde levensstijl. Wij geven je concrete tips om dementie bij je hond zo goed mogelijk te voorkomen:

1. Food for the brain

Gezonde hondenvoeding, daar blijft je hond niet alleen mooi slank van, maar is ook goed voor zijn brein. De belangrijkste ingrediënten om mentaal scherp te blijven – naast basisbestanddelen zoals eiwitten – zijn antioxidanten. Dat zijn stofjes die schadelijke stoffen in het lichaam elimineren. Lees je op het etiket van je hondenvoeding dus woorden zoals vitamine E, selenium, erwten (bevat flavonoïden), kip of lam (met l-carnitine en alfa liponzuur) of zalmolie (met omega 3)? Dan heb je waarschijnlijk de juiste voeding te pakken!

2. Natuurlijke supplementen

Als aanvulling op je hond zijn gezonde voeding, kan je hem ook supplementen geven. Zalmolie bijvoorbeeld, want die bevat een gezonde portie omega 3. Dit vetzuur ondersteunt de hersenen en daarmee ook je hond zijn concentratie, geheugen en humeur. Bovendien vinden honden zalmolie ook heerlijk ruiken en smaken, ideaal dus om door je hond zijn hondenbrokjes te mengen!

Overtuigd? Probeer dan eens de koudgeperste zalmolie van Just Russel. Die vind je in de Just Russel Webshop of kan je toevoegen in je account voor bij je volgende levering hondenvoeding.

3. Mentale en fysieke uitdaging

Rust roest! Dat geldt ook voor je hond. Hou je hem dus zijn hele leven lang bezig, dan verkleint de kans op dementie op latere leeftijd. Zet je hond bijvoorbeeld aan het denken met zoekspelletjes en puzzels. Een andere leuke manier om zijn hersenen en jullie band sterk te houden: kunstjes! Zorg ook voor voldoende variatie in zijn speelgoed, activiteiten en sociale interacties.

Heeft je hond al (beginnende) dementie? Dan kan je af en toe een nieuw hondenspeeltje in zijn leven introduceren, maar liefst niet te vaak. Daar kan hij namelijk overweldigd van raken. Maar als je het goed doet, dan zal je hond zeker en vast zijn dankbaarheid tonen. Goed dus voor ieders humeur en welzijn!

Hoe lang leeft een hond met dementie?

Een hond met dementie kan lang en gelukkig leven. Maar wel op voorwaarde dat je goed voor hem zorgt en weet hoe je met zijn dementie moet omgaan. Volg dus zeker onze eerder genoemde tips in deze blog onder ‘Hoe omgaan met dementie bij je hond?’. Stress, angst en frustratie als gevolg van zijn dementie zijn namelijk veel schadelijker voor zijn gezondheid dan zijn dementie zelf. Neem dementie bij je hond dus wel serieus, maar maak je er niet al te veel zorgen over!

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag