Niets is leuker dan je hond knuffelen! Of toch als hij fris ruikt. Begint hij dan toch zijn aroma te verspreiden? Dan is het tijd voor een badje. Maar hoe vaak mag je je hond wassen? En welke shampoo gebruik je daarvoor? Lees snel verder, want van ons krijg je antwoorden en tips!
Hoe vaak mag je een hond wassen?
Een hond met een korte vacht moet je maximaal twee- tot viermaal per jaar wassen. Maakt je huisdier het graag bont en komt hij regelmatig met bemodderde pootjes, neus en staart terug naar binnen? Was hem dan zo vaak als nodig.
Honden met een speciale zijdevacht of met krullen moeten dan ongeveer elke 6 weken geknipt en dus ook gewassen worden. Denk maar aan poedels of maltezers.
Mag je een hond wassen met gewone shampoo?
Nee, was je hond nooit met normale shampoo. Die bevat te veel geurstoffen, wat voor een gevoelige hondenneus te overweldigend kan zijn. Ook kan de zuurgraad van mensenshampoo de huid van je hond beschadigen en jeuk, droge huid en schilfers veroorzaken. Je shampoo kan ook in de ogen van je hond terechtkomen met pijn en irritatie als resultaat.
Mag je een hond wassen met Dreft?
Ja, maar enkel in noodgevallen. Honden van mensen die in huis roken, of honden die buiten leven, heel vuil zijn of vlooien hebben bijvoorbeeld kan je met Dreft wassen. Dreft is dus enkel een noodoplossing en zeker geen middeltje om je hond maandelijks mee te wassen. Was je hond nadien ook met een goed hydraterende en verzorgende hondenshampoo.
Mag je een hond wassen met Zwitsal?
Zwitsal is veilig om je hond mee te wassen, maar niet het meest geschikte middel. Babyzeep is dan wel wat milder voor de huid, je hond zal er niet voldoende schoon mee worden. Het allerbeste middeltje om je hond mee te wassen blijft dus nog altijd een milde, geurloze hondenshampoo.
Mag je een hond wassen met azijn?
Je mag een hond wassen met azijn als je die voldoende verdunt. Pure azijn is zoals je weet erg zuur en kan de huid van je hond irriteren. Verdun dus een kopje witte natuurazijn in 10 liter water om je hond extra fris te doen ruiken en zijn vacht te laten glanzen.
Hoe moet je een hond wassen zonder bad?
Als je geen bad hebt en je hond wil wassen, dan kan je dat ook in de douche of wastafel doen. Zeker voor kleine hondjes een goede optie.
Heb je een grotere hond? Dan kan je terecht in een wasstraat. Een wasbeurt kost je dan gemiddeld €8.
Heeft je hond ook een knipbeurt nodig? Ga dan naar een hondentrimmer, want daar wassen ze je hond, natuurlijk!
5 tips om je hond wassen leuk te maken voor jou en je huisdier
Niet alle honden vinden het fijn om zonder gewenning in bad gestopt te worden. Hieronder ontdek je 5 tips om van je hond wassen kinderspel te maken:
1. Kam je hond voordat je hem wast
Zo verwijder je loszittende haren en raakt je afvoer niet verstopt. Dit is ook het ideale moment om je hond te checken op bultjes, korstjes, wondjes, klitten en teken. Merk je iets abnormaals op en maak je je zorgen? Aarzel niet om bij je dierenarts langs te gaan.
2. Laat je hond wennen aan water
Gaat je hond voor het eerst in bad? Proficiat! Sommige honden zijn van nature fan van water zoals Golden Retrievers of Spaanse Waterhonden, maar lang niet alle. Gooi je hond dus niet zomaar in bad als hij hier geen ervaring mee heeft. Onze tips:
- Begin met een bodempje water en beloon je hond als hij hier rustig bij blijft.
- Zet ook de sproeier kort aan en uit en beloon hem als hij niet schrikt van het geluid.
- Lok je hond met een snoepje van de ene naar de andere kant van het bad. Zo went hij ook aan het gevoel van bewegend water.
Wanneer je voelt dat hij er klaar voor is, vul het bad dan telkens wat meer en herhaal het bovenstaande proces.
3. Let op de temperatuur van het badwater
Een aangename temperatuur om je hond te wassen is ongeveer 38°C. Net de temperatuur die voor de meeste mensen ook aangenaam voelt. Op voorwaarde dat de sproeier niet te hard staat! Als je je hond dus afspoelt, doe dat met een aangenaam zachte straal.
4. Was je hond met een milde, geurloze shampoo
Was je hond met een hondenshampoo zonder SLS, alcohol, triclosan, chloorhexidine en synthetische kleur- en geurstoffen. Al die stoffen irriteren de huid van je hond en drogen uit, wat schilfers en jeuk veroorzaakt. Te vermijden!
Let wel, veel merken zijn niet transparant over hun ingrediënten, je zal dus even moeten zoeken tot je een veilige shampoo vindt voor je huisdier.
5. Was ook de dekens van je hond
Het heeft geen zin om je hond te wassen als hij daarna meteen in zijn vuile dekens kruipt. Is het dus tijd voor een wasbeurt voor je hond, dan waarschijnlijk ook voor zijn dekentjes. Was ze met een mild, neutraal wasmiddel op een hoge temperatuur.