Wist je dat vlooienallergie de meest voorkomende allergie is bij honden? Zo krijgt wel 50% van alle trouwe viervoeters ooit te maken met deze vervelende kriebelbeestjes. Al snel krabt je hond zich dan te pletter en loopt hij risico op ernstige huidinfecties. Tijd dus om hem zo snel mogelijk van zijn ongewenste gasten af te helpen! In deze blog vertellen we je onder meer wat vlooienallergie is, hoe je vlooien herkent en of mensen ze kunnen krijgen!
Wat is vlooienallergie bij een hond?
Een vlooienallergie is een vervelende aandoening die voornamelijk de huid van je hond aantast. Als je hond gebeten wordt door een vlo, komt er wat speeksel in zijn bloedbaan terecht. Het lichaam van je hond reageert dan allergisch op de eiwitten in dat speeksel en laat er antistoffen op los. Die antistoffen – en dus niet per se de vlooienbeet zelf – zorgen voor jeuk en kleine, rode bultjes in de vacht van je viervoeter. Gek, he?
Waar kan een hond vlooien oplopen?
Al ben je nog zo voorzichtig, toch is de kans groot dat je hond ooit met vlooien te maken zal hebben. Op deze plaatsen loopt je hond het grootste risico om ongewenste gasten tegen te komen:
- Bij de trimmer
- In de hondenkennel
- Tijdens contact met andere honden
- Op reis: voornamelijk warmere landen
- Struiken en gras in je tuin of in een park
- Thuis. Vlooien kunnen naar binnen meegebracht worden via kleding en schoenen van buiten. Daar nestelen ze zich dan in je tapijt, zetel, lakens, het mandje van je hond en ga zo maar verder.
Wat zijn de symptomen van een vlooienallergie?
Vraag je je af of je hond misschien vlooien heeft? Leer dan de symptomen te herkennen om erachter te komen!
- Haarverlies. Voornamelijk tussen het midden van zijn rug, staart en achterpoten. Dat gebied wordt ook wel de vlooiendriehoek genoemd.
- Jeuk en krabben
- Rode, gezwollen bultjes (vlooienbeten)
- Wondjes en korstjes
- Atopie
Je hond nakijken op vlooien: zo herken je ze!
Vertoont je hond symptomen van een vlooienallergie? Controleer dan zijn vacht, want misschien wordt je vermoeden bevestigd. Zo kan je er vlooien, vlooienbeten, maar ook vlooienpoep tegenkomen. We leggen je graag uit hoe die eruit zien zodat je ze kan herkennen.
Vlooien
Een vlo is een klein, bruinzwart tot bruinrood vleugelloos insect van maximaal twee à drie millimeter groot. Ze hebben een smal, maar langwerpig lichaam, kleine kop, dikker onderlichaam en relatief lange poten. Vlooien zijn ook echte ver- en hoogspringers. Zo verplaatst een vlo zich in een sprong tot wel 20 centimeter ver en 13 centimeter hoog. Zie je dus een klein zwart puntje uit de vacht van je hond gekatapulteerd worden? Grote kans dat je een vlo zag!
Vlooienpoep
Vlooienpoep ziet eruit als een minuscuul zwart puntje. Vaak zie je een groep zwarte puntjes in de vacht van je hond in plaats van een afzonderlijk korreltje. Twijfel je of het om zwart stof gaat of om vlooienpoep? Kam de korreltjes dan uit met een vlooienkammetje. Leg die daarna op een stuk vochtig, wit keukenpapier. Als het papier rond de korrels rood kleurt, gaat het waarschijnlijk om vlooienpoep!
Vlooienbeten
Een vlooienbeet ziet eruit als een heel klein, rood, gezwollen puntje. Meestal vind je clusters van beten in de vacht van je hond die soms een patroon vormen, vooral in de liezen, tussen de schouders, op de achterpoten, onderrug, buik en aan de staartbasis.
Kan een mens ook vlooien krijgen van zijn hond?
Op een mens kan een vlo gelukkig niet overleven. Toch zal hij het niet kunnen laten om je te bijten. Ook jij kan dus last krijgen van vlooienbeten. Bovendien kan je deze beestjes overdragen aan je hond, rechtstreeks via je handen of onrechtstreeks via je kleding en schoenen.
Tips om vlooien bij je hond te vermijden en bestrijden!
Nu je weet hoe hard je hond het te verduren krijgt of kan krijgen, wil je hem natuurlijk zo goed mogelijk helpen. Wij geven je tips om vlooien te vermijden of – als het kwaad al is geschied – te bestrijden!
Vlooien vermijden
Een vlooienplaag is erg moeilijk te bestrijden. Voorkomen is daarom de boodschap! Een goede hygiëne is hierbij cruciaal:
- Stofzuig wekelijks je hele huis, inclusief tapijten, zitbank, kussens en hondenbed. Leeg je stofzuiger steeds buiten zodat eitjes of vlooien niet terug ontsnappen in je huis.
- Was maandelijk op een hoge temperatuur (vanaf 50°C) je lakens en lakenhoezen, kussens en kussenslopen, hondenmandje (indien mogelijk) en wasbare hondenspeeltjes. Klop alles eerst buiten uit.
- Laat je hond een vlooienbandje dragen. Dat is een kunststof bandje dat je rond zijn hals hangt. De stoffen in het bandje worden geleidelijk afgegeven en verspreid over de vacht van je hond. Je viervoeter is dan zes tot acht maanden beschermd!
- Preventieve ontvlooiingsmiddelen in de vorm van tablet of pipet (verkrijgbaar bij de dierenarts, let op met producten uit de dierenwinkel deze kunnen niet of onvoldoende werkzaam zijn).
- Kam je hond regelmatig met een vlooienkam. Zo voorkom je dat vlooien zich in de vacht van je hond nestelen.
Tip
een vlooienbandje is soms te lang voor je hond. Knip het overschot af en stop die in je stofzuigerzak!
Vlooien bestrijden
Heeft je hond al een vlooienallergie te pakken? Dan kan je hem helpen de plaag te bestrijden met deze middeltjes!
- Spot-on-middel of pipetje. Breng wat van de vlobestrijdende vloeistof aan tussen de schouderbladen van je hond. Die zal zich dan geleidelijk aan over zijn huid verspreiden als beschermlaag tegen de vlooien.
- Vlooienpilletjes. Hiermee kan je je hond tot drie maanden beschermen tegen vlooien. De bestrijdende stoffen komen dan in zijn bloedbaan terecht. Wanneer hij gebeten wordt, krijgt de vlo die stoffen binnen en sterft.
- Vlooienbandje. Met een vlooienbandje rond de hals van je hond, is hij zes tot acht maanden beschermd!
- Vlooienshampoo. Was je hond met een vlooienshampoo. Vermijd hierbij zijn ogen en snuit en draag wegwerphandschoenen. Masseer twee minuten lang goed in en laat nog een vijftal minuten inwerken. Zorg dat je hond in tussentijd niet aan de shampoo likt! Spoel de shampoo tenslotte grondig uit. Wacht minstens twee weken om de behandeling te herhalen indien dat nodig zou zijn.
Vergeet ook zeker je huis niet te ontsmetten! De meeste vlooien en vlooieneitjes zitten namelijk niet op je hond, maar verspreid doorheen je huis. Volg dus ook hier de tips die we geven onder ‘Vlooien vermijden’. Ontsmet daarnaast met een vlooienspray de plaatsen waar je hond vaak slaapt. In extreme gevallen kan je de hulp van een ongediertebestrijdingsdienst inschakelen. Wees gerust, want als je de juiste stappen onderneemt, zijn je huis én hond in no-time helemaal vlovrij!