Allergieën bij honden: soorten, oorzaken en oplossingen!

Allergie bij hond beagle die aan zijn poot bijt van de jeuk|Zwarte husky met voedselallergie ligt op houten vloer met brokjes in geel bakje naast zijn kop
Odile Geirnaert
22 July 2022
4 min. leestijd

Heeft je hond vaak jeuk of schilfers? Of geeft hij regelmatig over en heeft hij last van diarree? Dan is er een grote kans dat hij te kampen heeft met een allergie. Allergieën bij honden komen vaak voor. Gelukkig kan je ze op de juiste manier ook behandelen. Scrol of swipe snel verder, want hieronder ontdek je de meest voorkomende allergieën bij honden en wat je kan doen!

Wat is een allergie bij honden?

Een allergie bij een hond is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Zo kunnen honden allergisch regeren op stoffen in hun voeding of omgeving. 

Wat zijn de symptomen van allergieën bij honden?

Als je hond gevoelig is voor bepaalde allergenen, reageren voornamelijk zijn huid en spijsvertering hierop:

  • Jeuk
  • Krabben
  • Over de grond rollen
  • Huidontsteking
  • Huiduitslag
  • Korstjes
  • Schilfers
  • Vachtverlies
  • Onaangename geur uit de oren of huid
  • Snuit tegen van alles aanwrijven
  • Kauwen, bijten, likken aan poten en staart
  • Rode, donkere huid op de buik en poten
  • Kale plekken in de vacht
  • Vette huid
  • Over de grond
  • Diarree
  • Braken

Dit zijn de 4 meest voorkomende allergieën bij honden

Vermoed je dat je hond een allergie heeft omdat hij een of meerdere van de bovenstaande symptomen heeft? Grote kans dat hij dan te maken heeft met een van de 4 meest voorkomende allergieën bij honden:

1. Vlooienallergie bij honden

Een vlooienallergie bij honden is de meest voorkomende allergie bij honden en is vooral seizoensgebonden. Wanneer een vlo bloed zuigt, komt er speeksel terecht in de huid van de hond. Dat speeksel kan tot een allergische reactie leiden bij honden. Ze reageren hier dan op door zichzelf hevig te krabben en te bijten. Er hoeven geen vlooien te zitten op de huid van de hond om van een vlooienallergie te kunnen spreken!

Hoe herken je een vlooienallergie bij honden? Typische symptomen zijn: voortdurend krabben, rode bultjes (vlooienbeten) in de liezen en aan de staartaanzet en zwarte puntjes op de huid (vlooienpoep).  

2. Voedselallergie bij honden

Een hond met voedselallergie is overmatig gevoelig aan een ingrediënt uit zijn voeding. Vaak zijn dit eiwitten. Die zitten voornamelijk in vlees, zoals rund of kip. Ook graan, soja en zuivel zijn moeilijk verteerbaar en kunnen de maag, darmen en huid van je hond flink van streek maken. Voedselallergie kan bij alle leeftijden ontstaan.

Hoe herken je voedselallergie bij je hond? Bij deze allergie hebben honden voornamelijk last van jeuk, darmontsteking of andere maag-darmklachten, zoals braken en diarree.

Zwarte husky met voedselallergie ligt op houten vloer met brokjes in geel bakje naast zijn kop
Een hypoallergeen dieet is de enige oplossing voor honden met voedselallergie.

3. Atopie bij honden

Bij atopie bij honden ontstaat er een heftige reactie op omgevingsallergenen. Dat zijn stoffen in de lucht of de omgeving, zoals pollen, bomen en mijten. Deze allergie bij honden is erfelijk bepaald en is vaak seizoensgebonden.

Hoe herken je atopie bij honden? Ook deze allergie uit zich voornamelijk door een aanhoudende jeuk eventueel gevolgd door korstjes

4. Contactallergie bij honden

Contactallergie bij honden is een reactie van de huid na contact met een irriterende stof. Voorbeelden zijn zeep, plastic, rubber, parfum, vlooienbandjes en pesticiden.

Hoe herken je contactallergie bij honden? Deze allergie is moeilijk herkenbaar. Indien je denkt dat je hond last heeft van een bepaalde stof, hou hem er in eerste instantie van weg. Ga in tweede instantie naar je dierenarts voor een onderzoek en diagnose.

Wat kan je doen tegen allergieën bij honden?

Om te beginnen moet je een bezoekje brengen aan je dierenarts als je allergie bij je hond vermoedt. Die zal je hond onderzoeken en een gepaste behandeling voorschrijven. Afhankelijk van de soort allergie, zal je je hond anders moeten behandelen:

  • Vlooienallergie: vlooien zijn een echte pest. Probeer deze allergie bij honden dus eerst te voorkomen. Stofzuig wekelijks je huis, was maandelijks het bed, speelgoed en de dekens van je hond op een hoge temperatuur. Heeft je hond toch een vlooienallergie? Dan schrijft je dierenarts een vlooienshampoo en medicatie voor.
  • Atopie: verwijder omgevingsallergenen waar je hond allergisch op reageert. Atopie bij honden is vaak ook behandelbaar met desensibilisatie. Hierbij krijgt de hond injecties met kleine dosissen van de allergenen waar je hond allergisch voor is.
  • Voedselallergie: als je hond voedselallergie heeft, kan je die niet genezen. Wel kan je hem hypoallergene voeding geven: dat is voeding zonder de voedingsstoffen waar je hond allergisch voor is. Zo kan hij zorgeloos genieten van zijn maaltijden, zonder allergische reacties.
  • Contactallergie: hou allereerst irriterende stoffen weg van je hond. Als je hond dan toch contact heeft gehad met een irriterende stof, ga dan naar je dierenarts voor jeuk- of ontstekingsremmers of andere medicatie.

Heeft je hond geen last van allergieën maar denk je dat je zelf allergisch bent voor honden? Lees dan zeker onze blog waar je alles te weten komt over een hondenallergie bij mensen.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag