De zwangerschap van je chihuahua: symptomen en kalender

Witte chihuahua in zwangerschap ligt op grijze dekens||Week 1 zwangerschap chihuahua eicellen gaan naar baarmoeder|Week 2 zwangerschap chihuahua: eicellen nestelen zich in baarmoeder|Week 4: ogen
Odile Geirnaert
23 juli 2022
5 min. leestijd

Ben jij het trotse baasje van een chihuahua en verwacht je een nestje of droom je van een nestje puppy’s, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Geen zorgen, na het lezen van deze blog weet je alles over de zwangerschap bij je chihuahua. Scrol zeker verder, want in deze blog ontdek je ook een zwangerschapskalender op maat van chihuahua’s!

Zo herken je zwangerschap bij een chihuahua

Dracht bij een hond is moeilijk vast te stellen. Bij chihuahua’s is dat niet anders, zeker als ze wat molliger zijn. Toch zijn er enkele fysieke symptomen waarop je kan letten als je verwacht of denkt dat je kleine chihuahua zwanger is:

  • Verminderde eetlust
  • Afscheiding uit de vulva
  • Gezwollen tepels
  • Tepelverkleuring
  • Veranderende buikomvang 
  • Melkproductie uit tepels

Let op: als je chihuahua schijnzwanger is, kan ze dezelfde symptomen hebben. Daarbij vertoont je hond alle symptomen van een zwangerschap, terwijl ze helemaal niet drachtig is. Het verschil is erg moeilijk te zien, daarom ga je best langs bij de dierenarts voor een check-up. 

Hoe gedraagt een chihuahua in zwangerschap zich?

Een zwangere chihuahua gaat zich anders gedragen dan ervoor. Dit is bij elke hond anders, daardoor ga je dit als baasje sneller opmerken dan als buitenstaander. De meest voorkomende gedragsveranderingen zijn:

  • Minder energie
  • Aandacht zoeken
  • Aanhankelijk zijn
  • Minder interesse om te wandelen en spelen
  • Troost zoeken

Hoe lang is een chihuahua zwanger? Wij maakten een zwangerschapskalender!

Een chihuahua is gemiddeld 9 weken of 65 dagen zwanger. Hieronder vind je een zwangerschapskalender waarin je de leest hoe de puppy’s groeien en hoe het lichaam van je chihuahua verandert:

Week 0 Eerst en vooral moet je teefje loops zijn om zwanger te kunnen worden.

De loopsheid duurt gemiddeld 18 dagen. In de tweede helft van de loopsheid (ook oestrus: dag 9-18) is je hond vruchtbaar. Hier krijg je meer info over loopsheid bij een hond.

Week 1 (dag 0 – 7) Ontwikkeling: In de eerste week gebeurt de bevruchting bij je chihuahua.

Gedrag: ochtendmisselijkheid, verminderde eetlust.

Routine: hou dezelfde activiteiten en hoeveelheid voeding aan als voorheen.

Week 2 (dag 7 – 14)

Ontwikkeling: De bevruchte eitjes van je chihuahua gaan op weg naar de baarmoeder.

Gedrag: ochtendmisselijkheid, verminderde eetlust.

Routine: hou dezelfde activiteiten en hoeveelheid voeding aan als voorheen.

Week 3 (dag 14 – 21)

Ontwikkeling: De embryo’s van je chihuahua nestelen zich in de baarmoederwand en groeien sterk.

Gedrag: ochtendmisselijkheid, meer eetlust.

Routine: hou dezelfde activiteiten en hoeveelheid voeding aan als voorheen.

Week 4 (dag 21 – 28)

 Ontwikkeling: een belangrijke, intensieve week voor je chihuahua! De ogen, het hoofd, de eerste ruggenwervels en organen ontwikkelen zich. Je kan nu naar de dierenarts gaan voor een echo en een controle.

Routine: laat je chihuahua minder bewegen om het risico op een miskraam te verkleinen. Ook de hoeveelheid voeding kan aangepast worden volgens het advies van je dierenarts.

Week 5 (dag 28 – 35)

De pups krijgen nu tenen, nagels en snorharen en de organen zijn intussen volgroeid.

Fysieke symptomen: gewichtstoename bij je chihuahua.

Routine: je chihuahua moet nu meer eten zodat ze alle voedingswaarden binnenkrijgt voor haar puppy’s. Ook moet ze vanaf nu vooral veel rusten. Geen wilde spelletjes en lange wandelingen dus!

Week 6 (dag 35 – 42) Ontwikkeling: deze week ontwikkelen de ogen en pootjes van je chihuahua’s puppy’s zich verder. Ze groeien als kool!

Fysieke symptomen: verdere gewichtstoename.

Routine: De puppy’s nemen veel plaats in in de buik van je chihuahua, waardoor er minder ruimte is voor voeding. Verdeel daarom de dagelijkse portie voeding van je zwangere chihuahua in kleinere porties. Zo missen zij en vooral haar puppy’s geen levensbelangrijke voedingsstoffen.

Voorbereiding: Begin alvast na te denken waar je de werpkist voor de pups van je chihuahua zal zetten. Zo kan je hond de omgeving en de kist al verkennen voor het zover is. Maak vanaf nu enkele korte wandelingen per dag, in plaats van een lange.

Week 7 (dag 42 – 49)

 Ontwikkeling: de laatste weken van de zwangerschap van je chihuahua zijn aangebroken! De puppy’s van je hond ontwikkelen nu een vacht en hun botten verharden. Ze bewegen flink rond in de buik van je hond. Vanaf het einde van deze week kan je bij de dierenarts ontdekken van hoeveel puppy’s je chihuahua zwanger is, dit kan door het maken van een röntgenfoto, spannend!

Gedrag: je chihuahua spendeert meer tijd aan zelfverzorging.

Fysieke symptomen: haar tepels zwellen verder op.

Voorbereiding: je chihuahua moet nu helemaal gewoon zijn aan haar werpkist en zich er comfortabel voelen. 

Week 8 (dag 49 – 57) Ontwikkeling: de puppy’s groeien nog wat verder en blijven flink rond bewegen.

Gedrag: je chihuahua heeft van haar werpkist haar nieuwe thuis gemaakt en transformeert het in een gezellig nest.

Voorbereiding: als er nog aanpassingen moeten gebeuren aan de werpkist, is dat nu het moment. 

Week 9 (dag 57 – 65)

Ontwikkeling: de puppy’s van je chihuahua zijn volledig ontwikkeld, ze kan nu elk moment bevallen. Hoe groter het nest, hoe vroeger dat zal zijn.

Voorbereiding: meet de temperatuur van je hond regelmatig op. Ongeveer 24 uur voor de bevalling daalt de temperatuur van je hond met ± 1 graad en kan je je schrap zetten voor een bevalling.

Hoe snel weet je of je chihuahua zwanger is?

Pas na 4 weken heb je zekerheid of je chihuahua echt zwanger is. Let dus goed op de symptomen van zwangerschap bij je chihuahua die we hierboven opgesomd hebben. En ga vanaf week 4 naar de dierenarts voor een echografie. De dierenarts is namelijk de enige die met zekerheid kan zeggen of er sprake is van zwangerschap. Ook weet je dan meteen of alles goed gaat met je chihuahua en haar kleine embryo’s.

Hoeveel pups kan een chihuahua krijgen per keer?

Als je chihuahua voor het eerst zwanger is, is de kans groot dat je tussen de 1 en 3 puppy’s krijgt. Heeft je chihuahua al eerder een nestje gehad? Dan kan ze tot wel 6 puppy’s werpen. 

Volg deze 5 tips als je chihuahua zwanger is:

1. Installeer vanaf week 6 de werpkist van je chihuahua

Zo voelt ze zich er thuis wanneer ze moet bevallen. Let er daarbij op dat die groot genoeg is zodat je chihuahua er languit in kan liggen. Ook moeten de randjes hoog genoeg zijn zodat de puppy’s er niet uit kunnen. Zorg er wel voor dat mama chihuahua makkelijk in en uit haar werpkist kan. Heel belangrijk: de kist moet ook in een rustige omgeving staan waar weinig bezoek komt en waar het warm genoeg is.

2. Hou het nummer van je dierenarts klaar

Zodat je hem of haar meteen kan bereiken mocht er iets misgaan. Ga ook zeker in de vierde week op controle. Chihuahua’s zijn namelijk niet de gemakkelijkste honden om mee te kweken. Door hun (in verhouding met hun lichaam) grote hoofd, is er altijd kans op een miskraam of ontwikkelingsafwijkingen.

3. Hou het gedrag en de fysieke symptomen van je chihuahua in zwangerschap in de gaten

Als je chihuahua bijvoorbeeld de eerste keer zwanger is en ze toch meer dan 3 puppy’s draagt, kan het zijn dat ze tot een week vroeger bevalt. Let dus goed op onrustig gedrag, extreem gezwollen tepels en druppelende tepels.

4. Vermijd activiteit vanaf week 5 en laat je chihuahua veel rusten

Behalve je dagelijkse korte wandelingen, want die houden haar fit voor haar bevalling. Zelfs gehoorzaamheidslessen kunnen je chihuahua stress geven, wat niet goed  is voor haar zwangerschap. 

5. Zorg dat je zwangere chihuahua kwalitatieve voeding krijgt

Ze heeft namelijk al haar voedingsstoffen nodig voor haar puppy’s, terwijl ze minder in één keer kan eten. Vraag aan je dierenarts hoeveel meer ze moet eten en zorg ervoor dat je voedzame brokjes voor haar hebt. Bij Just Russel krijg je een uniek recept op basis van de noden van jouw hond, net wat je nodig hebt!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag