Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

Een hond die voor de kerstboom ligt
Odile Geirnaert
20 december 2022
5 min. leestijd

Hoe zet je veilig een kerstboom op als je hond thuis is? Hoewel het moeilijk te geloven is, kan een kerstboom gevaarlijk zijn voor je hond tijdens de feestdagen. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens het opzetten van de boom. In deze gids geven we je tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig blijft tijdens de feestdagen.

Is een kerstboom giftig voor honden?

Ja, een kerstboom is giftig voor je hond. Wees dus extra voorzichtig tijdens de feestdagen! Er zijn namelijk verschillende zaken die kunnen mislopen. Hieronder hebben we enkele belangrijke zaken opgesomd waar je als baasje rekening mee moet houden. Zo weet je wat je kunt doen om te voorkomen dat er iets misgaat.

Allergische reactie aan de kerstboom

Heb je een kerstboom in huis gehaald en merk je dat je hond een gezwollen snuit of oogleden heeft, of oorschelpen die jeuken? Dan kan het zijn dat je hond allergisch is aan de kerstboom. Gelukkig komt dit niet vaak voor!

Dennennaalden

Dennennaalden zijn scherp en kunnen de slokdarm en darmwand beschadigen wanneer je hond deze inslikt. Daarnaast zijn de sappen in dennennaalden giftig voor je hond. Honden kunnen er dus behoorlijk ziek van worden. Vermoed je dat hij dennennaalden heeft ingeslikt? Let dan zeker op voor symptomen zoals braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel, sloomheid en raadpleeg meteen je dierenarts.

Water voor de kerstboom

Een kerstboom geeft via de stam stoffen af die terechtkomen in het water. Deze stoffen zijn giftig voor je hond. Het is dus geen goed idee voor je hond om van de waterbak van de kerstboom te drinken. Probeer steeds de waterbak of emmer af te dekken zodat je hond niet verleid wordt om deze als een tijdelijk drinkbakje te gebruiken.

Kerstdecoratie

Ook kerstdecoratie is gevaarlijk voor je hond. Glazen kerstballen lijken op speelgoed en je hond kan zich hieraan pijn doen als de kerstballen breken. Daarnaast zijn kerstslingers en sneeuwspray niet zo onschuldig als ze lijken. Slingers bevatten loodresten die giftig zijn voor honden en tot darmverstopping kunnen leiden. Tenslotte, kan de sneeuwspray afgelikt worden van de takken wat kan leiden tot een dodelijke vergiftiging.

8 tips voor een veilige kerstperiode

De feestdagen zijn een bijzondere periode, vooral als je die samen met je hond kunt vieren. Met deze tips zorg je ervoor dat zowel de kerstboom als jouw hond veilig blijven.

1. Begin met een kale boom

Begin met de kerstboom een aantal dagen onversierd in huis te zetten. Zo kan je hond wennen aan de kerstboom en zal je hond minder verleid zijn om te spelen met de kerstdecoratie wanneer deze erbij komt.

2. Voorkom dat de kerstboom omvalt

Om ongelukken te vermijden is het belangrijk dat je kerstboom goed vaststaat. Investeer zeker in een stevige kerstboomstandaard. Als je meer zekerheid wilt kan je je kerstboom in een hoekje plaatsen en vastmaken aan de muur of zelfs aan het plafond.

3. Pas op met elektriciteit

Kauwt je hond graag op verschillende dingen? Dan is het extra belangrijk dat je voorzichtig bent met elektriciteit. Je hond kan namelijk een elektrische schok krijgen of verstrikt geraken in een snoer. Natuurlijk willen we je niet ontmoedigen om je huis met lichtjes te versieren.

Probeer lichten buiten het bereik van je hond te houden door de onderste takken leeg te houden. Maak de snoeren zoveel mogelijk vast tegen de muur, of omhul ze met een beschermende huls, zoals een binderspiraal.

4. Vermijd breekbare kerstballen

Glazen kerstballen zijn mooi, maar gevaarlijk voor je hond. Kies daarom voor plastic, houten of papieren kerstballen en hang de kerstversieringen hoog in de boom. Zo vermijd je mogelijke verwondingen aan de poten en snuit van je hond.

5. Hang niets eetbaars in de kerstboom

Vermijd decoratie zoals chocoladekransjes, popcornslingers of kerstkoekjes in de kerstboom. Deze zien er niet alleen lekker uit voor jou, maar ruiken ook aanlokkelijk voor je hond.

6. Hou giftige planten uit de buurt van jouw hond

Niet alleen de kerstboom is giftig voor je hond maar, er zijn allerlei kerstversieringen die ook giftig zijn voor je hond. Denk maar aan versieringen zoals hulst, maretakken, kerstroos, amaryllis en kerststerren. Deze planten zijn niet goed voor je hond. Hou ze dus ver uit de buurt van je hond of gebruik veilige alternatieven zoals kunstmatige planten. Vergeet ook niet elke dag te stofzuigen om gevallen dennennaalden van de kerstboom weg te halen.

7. Zet brandende kaarsjes zo hoog mogelijk

Brandende kaarsjes brengen extra sfeer tijdens de feestdagen. Helaas gaan vuur en honden niet samen. Zorg er dus voor dat je steeds aanwezig bent wanneer de kaarsjes branden. Zet kaarsjes ook zo hoog mogelijk zodat deze buiten het bereik van je hond zijn. Wil je absoluut kaarsjes in huis tijdens de feestdagen? Tegenwoordig zijn er nepkaarsen te koop die volgens ons ook de sfeer in huis brengen.

8. Wacht met het uitzetten van kerstcadeautjes

Je hond heeft misschien zijn zinnen gezet op de kerstcadeautjes onder de kerstboom in plaats van op de kerstboom zelf. Hou je kerstcadeautjes en je hond veilig door de kerstcadeautjes op kerstochtend onder de boom te leggen.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Verzekerde hond in een veld met paarse lavendelbloemen|Bruine teckel in hondenhotel betaald door verzekering

Is het verstandig om je hond te verzekeren?

12 september 2022
Twijfel je om je hond te verzekeren? Dan helpt deze blog je de knoop door te hakken. Ontdek hier alle voor- en nadelen van een hondenverzekering
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Vuurwerk

Mijn hond is bang voor vuurwerk

29 december 2021
Het is weer bijna zover, het moment waar we allemaal massaal aftellen naar het nieuwe jaar en vuurwerk afsteken. Maar voor jouw hond is dit minder aangenaam.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Labrador hond in asiel achter blauwe tralie

Hoeveel kost een hond uit het asiel?

03 september 2022
Wil je een hond uit het asiel? Dan vraag je je vast af: ‘Hoeveel kost een hond uit het asiel?’. Ontdek hier de prijs van een asielhond in België!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond op een hoop van knuffels|hond ligt in het gras

Het dier met het grootste geheugen ter wereld is een hond!

04 maart 2021
Dat honden intelligente dieren zijn weten wij natuurlijk al lang, maar je gelooft nooit wat deze hond kan. Dit is Chaser, de hond met het grootste geheugen ter wereld!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond die in bed ligt

Is het erg als je hond bij je in bed slaapt?

26 december 2022
Samen slapen met je hond in bed? Het is een discussie waar er verschillende meningen over zijn: de één vindt het super onhygiënisch, de ander vindt het super gezellig om een levensechte knuffel in bed te hebben.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Corona Direct verandert van naam naar Belfius Direct verzekeringen

Corona Direct wordt Belfius Direct!

11 juli 2023
Zeg niet langer Corona Direct maar Belfius Direct! Onze partner voor hondenverzekeringen verandert van naam. Wordt enkel de naam veranderd…
Odile Geirnaert
4.8 / 5