Help, mijn hond heeft diabetes!

Labrador hond doet mond open voor hondenkoekje en loopt kans op risico en diabetes|Oudere Duitse herder hond ligt op de grond en maakt meer risico op diabetes door zijn leeftijd
Odile Geirnaert
26 mei 2022
4 min. leestijd

Heeft je hond suikerziekte? Of heb je vermoedens? Diabetes komt bij mensen vaak voor, en ook honden worden slachtoffer. Gelukkig heeft je hond daar met de juiste medicatie, levensstijl en voeding weinig last van. Scrol snel omlaag en ontdek alles over diabetes bij je hond van symptomen tot oorzaken tot behandeling.

Wat is suikerziekte bij honden?

Als een hond diabetes heeft, blijven er te veel suikers uit voeding in het bloed achter en gaan er te weinig naar de lichaamscellen. Hoe dat kan? Omdat je hond te weinig insuline aanmaakt, een hormoon dat helpt suiker op te nemen. Een van de effecten van te veel suiker in het bloed: vocht dat uit de lichaamscellen wordt gezogen. Een hond met onbehandelde suikerziekte zal dan ook meer drinken en plassen. 

3 Soorten diabetes bij honden

Net als bij mensen bestaan er bij honden verschillende types diabetes. Wij sommen de drie types voor je op:

1. Diabetes Type I

Dit is de meest voorkomende soort suikerziekte bij (oudere) honden. De oorzaak ligt er bij een defecte alvleesklier. Die breekt de insuline-producerende cellen af, waardoor die niet meer kunnen functioneren. 

2. Diabetes Type II

Bij dit type ligt het probleem niet bij insulineproductie, maar de reactie van het lichaam van je hond op insuline. Zijn lichaamscellen nemen de insuline niet op, waardoor de suikerwaarden te hoog blijven.

3. Diabetes Type IV

Ook wel zwangerschapsdiabetes. Deze soort suikerziekte bij honden wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Die wordt geproduceerd in de eierstokken tijdens de loopse periode, de maanden erna en de zwangerschap. Dit type komt dus enkel voor bij teefjes.

Wat kunnen oorzaken zijn van diabetes bij honden?

Enkele risicofactoren verhogen de kans op suikerziekte . Hier sommen we de meest voorkomende oorzaken op van suikerziekte bij honden:

  • Erfelijkheid: bij sommige hondenfamilies zit het in de genen!
  • Overgewicht: lichaamscellen worden minder gevoelig door overgewicht. Ze kunnen dus geen insuline meer opnemen.
  • Ziekte: er zijn heel wat ziektes die de alvleesklier kunnen beschadigen, met suikerziekte tot gevolg.
  • Progesteron: dit vrouwelijk hormoon zorgt voor een onderdrukte werking van insuline.
  • Hoge leeftijd: zoals eerder vermeld hebben oudere honden meer kans om suikerziekte te ontwikkelen.
  • Ras: bepaalde rassen hebben een verhoogde kans om te maken te krijgen met suikerziekte. Denk maar aan de Alaskan malamute, chow chow, cockerspaniël, of Duitse herder.
Oudere Duitse herder hond ligt op de grond en maakt meer risico op diabetes door zijn leeftijd
Oudere honden lopen een verhoogd risico op suikerziekte

Komt hondendiabetes vaak voor?

Ja, diabetes bij honden komt relatief vaak voor. Ongeveer 1 op 300 honden krijgt hiermee te maken. Hoe vaak suikerziekte voorkomt bij huisdieren, hangt van leeftijd, geslacht, maar ook ras af. Wil je weten welke andere hondenziektes er bestaan? Dat ontdek je in de blog Hondenziektes: soorten, oorzaken, symptomen.

Deze symptomen vertoont een hond met suikerziekte

Vermoed je als opmerkend baasje dat je hond suikerziekte heeft? Jammer genoeg kunnen honden niet zelf aangeven wat er scheelt. Let daarom op volgende symptomen van diabetes bij honden:

  • Meer drinken en veel plassen
  • Meer honger
  • Gewichtsverlies ondanks meer eten
  • Loomheid
  • Lusteloosheid
  • Meer slapen
  • Doffe, plukkerige vacht
  • Troebele ogen

Hoe behandel je suikerziekte bij honden?

Als je er snel bij bent en je hond met diabetes de juiste behandeling krijgt, zal hij er weinig van merken. Hieronder lichten we de verschillende behandelingen van suikerziekte bij je hond toe:

  1. Insuline: de oorzaak van suikerziekte is het tekort aan insuline. Soms is het dus nodig om die kunstmatig toe te dienen, zodat de hond toch de nodige stoffen binnen krijgt.
  2. Dieet: Ook je hond heeft baat bij gezonde voeding. Overgewicht bij honden is vaak een versterkende factor van diabetes.
  1. Gezonde levensstijl: voor hondjes met suikerziekte is het belangrijk om dagelijks in beweging te blijven. Ook genoeg water drinken is cruciaal.
  2. Sterilisatie: voor teefjes kan het probleem verholpen worden door sterilisatie. Zo zullen ze niet meer loops worden en vermijden ze de verhoogde progesteronproductie. 

Wees er snel bij!

Een hond die geen behandeling krijgt voor diabetes, zal op termijn stoppen met eten en drinken.  Waarbij de kans bestaat dat de diabetes overgaat naar ketoacidose. Dit is een spoedgeval! Snel handelen is dus de boodschap! Hoe sneller je kan starten met de behandeling, hoe sneller je hond terug zorgeloos door het leven trippelt!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag