Veilig met je hond in de sneeuw

hond speelt in de sneeuw|hondenwandeling in de sneeuw
Joy Cleymans
04 november 2021
3 min. leestijd

Net zoals bij mensen, haalt de aanblik van een winters sneeuwtapijt het innerlijke kind in je hond naar boven. De meeste honden vinden het geweldig om hun ‘nieuwe’ omgeving te verkennen en in de zachte sneeuw te ravotten. Met al die pret zou je bijna vergeten dat hondenbaasjes ’s winters wel een paar extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Ontdek hier hoe je je hond beschermt tegen de gevaren van sneeuw, vrieskou en strooizout.

Kijk uit voor ijsvorming tussen de tenen

Omdat je hond op blote voeten loopt, zijn zijn poten het gevoeligst voor de kou. Extreme kou heeft hetzelfde effect op de huid als hitte: te lang op een bevroren ondergrond lopen kan leiden tot pijnlijke brandwonden. Bovendien kan sneeuw zich tussen de tenen ophopen en ijsklonters vormen. Die klonters snijden in de tenen van je hond, met wondjes en kloven als gevolg.

Strooizout: de grote boosdoener

Toch is sneeuw niet het grootste gevaar voor de poten van je hond. Strooizout breekt de natuurlijke barrière van de huid af, droogt de huid uit en veroorzaakt irritatie. De kans op huidletsels bij langdurig contact met strooizout is vele malen groter dan bij contact met sneeuw.

Zoutvergiftiging

Honden die na een wandeling in de sneeuw hun poten drooglikken lopen risico op zoutvergiftiging. Dit voorkom je door de poten van je hond bij thuiskomst grondig af te spoelen. Het spoelen van de poten is ook het ideale moment om te controleren of er verwondingen op de voetkussentjes of tussen de tenen zitten. Let er op dat het water niet te warm is: warm water op een onderkoeld lichaamsdeel voelt al snel heet aan.

hondenwandeling in de sneeuw

Extra bescherming voor de pootjes

Er zijn verschillende manieren om de poten van je hond te beschermen tegen kloven en brandwonden veroorzaakt door sneeuw en strooizout. Dat kan gaan van de tijd die je hond in de sneeuw doorbrengt te beperken tot hondenschoenen, waarmee je hond urenlang door de sneeuw kan rennen.

Hier zijn nóg een paar slimme tips om de poten van je hond te beschermen als het sneeuwt.

1. Kijk uit waar je wandelt

Wandel zo weinig mogelijk op plekken waar gestrooid is. Stap dan liever in de sneeuw.

2. Herken de signalen van je hond

Let op de reactie van je hond tijdens het wandelen of spelen. Ook honden bibberen als ze het koud krijgen. Wanneer je deze signalen ziet is het hoog tijd om weer naar binnen te gaan.


Wist je dat?: 

Een hond met bevroren poten of pijnlijke ijsklonters tussen de tenen zal vaak 1 poot ‘sparen’ door hem in de lucht te houden en op zijn andere drie poten verder te lopen.

3. Trim de poten van je hond

Langharige honden zijn extra gevoelig voor ijsvorming tussen de tenen. Snijd de haren rond en tussen de voetkussentjes weg, zodat er geen ijs in kan gaan kleven.

4. Smeer de poten van je hond in

Gebruik een natuurlijke was om de voetzolen van je hond extra te beschermen. Als je hond lang buiten zal zijn kan je ook een beetje was op (het puntje van) de oren en het scrotum aanbrengen. Gebruik geen vaseline, want via opname door de mond kunnen honden daar ziek van worden.

5. Laat je hond nooit buiten met natte poten

Je hond heeft net lekker in de sneeuw geravot en terwijl je zijn poten aan het afspoelen bent wil hij alweer naar buiten? Laat hem dan wachten totdat hij helemaal droog is. Natte lichaamsdelen bevriezen immers veel sneller dan droge.

Voorkom onderkoeling

Om het lichaam van je hond in de winter op temperatuur te houden is het belangrijk dat hij voldoende beweegt. Sommige honden hebben extra hulp nodig om warm te blijven. Denk bijvoorbeeld aan kleine honden die snel afkoelen of oudere honden die vaak stilzitten.

Ook bepaalde rassen, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou. Denk o.a. aan de Spaanse Galgo. Voor deze honden kan een hondenjas de uitkomst bieden. Wij raden dit exemplaar aan met reflectoren, want dat is extra leuk. Erhh … veilig!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Gezondheid
Hond met jeuk door vlooien|Vlooi in detail|Huid met een vlooienbeet
15 februari 2022
Odile Geirnaert

Heeft je hond vlooienallergie? Dit doe je eraan!

Vraag jij je af hoe je vlooien bestrijdt of vermijdt? Klik dan snel verder, want in deze blog leer je alles over vlooienallergie bij je hond!
Lees meer
Gezondheid
Golden retriever bij de dierenarts omdat hij lymfeklierkanker heeft
23 januari 2023
Cyriel Van Steen

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

Wist je dat lymfeklierkanker bij honden één van de meest voorkomende kankers is? In onze nieuwste blogpost lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van lymfeklierkanker bij je viervoeter!
Lees meer
Gezondheid
25 juni 2025
Joy Cleymans

Oorontstekingen bij honden: alles wat je moet weten

Schudt jouw hond met zijn kop? Dat lijkt misschien onschuldig, maar het kan wijzen op een oorontsteking. Oorontstekingen zijn pijnlijk…
Lees meer
Gezondheid
Engelse pointer hond met plotselinge bult ligt triest op beige zetel|Hand duwt lippen hond opzij en toont plotselinge bulten.|Cyste door verstopte talgklier op de poot van een hond
11 september 2022
Odile Geirnaert

Help, een plotselinge bult bij mijn hond!

Merkte je een plotselinge bult bij je hond? Lees dan hier de meest voorkomende oorzaken van bulten bij je hond en wat je best doet.
Lees meer
Gezondheid
08 oktober 2023
Odile Geirnaert

De smakelijkste hypoallergene snacks voor je hond!

Honden kunnen, net als mensen, last hebben van voedselallergieën. Gelukkig bestaan er hypoallergene snacks die speciaal ontworpen  zijn om allergische…
Lees meer
Gezondheid
Vrouw wandelt actief met haar hond in een open veld
11 maart 2022
Joy Cleymans

De 6 beste tips voor een actieve hondenwandeling!

Geen tijd voor lange wandelingen met je hond? Hou hem dan voldaan met actieve hondenwandelingen. Hier ontdek je de 5 beste tips!
Lees meer