Just RusselHondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek
Odile Geirnaert
26 maart 2021
3 min. leestijd

Het is weer zover, elke dag regen, regen en nog eens regen. Ja, welkom in België! Of je nu bent weggeweest in eigen land of was weggevlucht naar een of ander Spaans oord, overal scheen de zon heerlijk. Maar helaas die dagen zijn al een tijd voorbij, het is herfst buiten. Toen ik net naar de bus liep en een flinke regenbui over mij heen kreeg, pufte ik naar de buschauffeur: ‘Wat een hondenweer’.

Ik denk dat deze uitspraak voor iedereen wel bekend is, maar weten jullie ook waar dit vandaan komt? Ik vroeg dit even rond bij mijn collega’s en dit waren volgens hen de meest logische verklaringen:

Optie 1: onderweer

Het oudhollandse woord ‘ondeweer’ betekent zeer slecht weer. Dit zou mogelijk door de jaren heen zijn omgevormd tot ‘hondenweer’.

Optie 2: It’s raining cats and dogs

De Engelsen gebruiken deze uitspraak om aan te geven dat het heel hard regent buiten. De letterlijke vertaling; ‘het regent katten en honden’ klinkt natuurlijk minder leuk in het Nederlands. Daarom zou het ook kunnen dat dit is getransformeerd naar ‘Wat een hondenweer’.

Optie 3: Geen honden weer

Tot slot is het ook mogelijk dat de uitspraak is bedacht om aan te geven dat het geen weer is om honden naar buiten te laten gaan. De meeste honden zijn geen grote fan van harde regen en wind. In het Toby team kreeg optie 1 de meeste stemmen. Wat denk jij dat de meest logische verklaring is voor deze Nederlandse uitspraak?

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
hond met een zonnebril|bekende hond gusto the brown lab|bekende hond lewis golden|bekende hond life with manzo|bekende hond lucy the fluf bernese|bekende hond mila french bull|bekende hond nayah the golden|bekende hond rocco from antwerp|bekende hond the shibatoshi|bekende hond ash the german shepherd|bekende hond beaux the golden retriever

De 10 leukste Belgische Instagramaccounts van honden die jij moet volgen!

29 december 2020
Omdat wij er maar nooit genoeg van kunnen krijgen, geven we je hier een lijstje met de 10 leukste Belgische Instagram accounts van honden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Je hyperactieve hond kalmeren doe je zo!

16 november 2022
Waarom is mijn hond hyperactief? Hoe herken ik het en wat kan ik doen om hem te kalmeren? Lees het hier!
Odile Geirnaert
Gezondheid
Dog with his hypoallergenic food

Wat zijn de voordelen van hypoallergene voeding?

08 mei 2023
Voedselallergieën en -intoleranties kunnen leiden tot ongemakkelijke symptomen en gezondheidsproblemen. Gelukkig biedt hypoallergene voeding een oplossing voor honden met voedselallergieën.…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Oververhitte hond met zijn tong uit zijn bek

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Joy Cleymans
Gezondheid
Dog eating hypoallergenic dogfood

Welke merken bieden hypoallergene hondenvoeding aan?

09 mei 2023
Sommige honden kunnen last hebben van een voedselallergie. Hierbij zijn ze allergisch voor bepaalde voedingsstoffen in hun voeding en die…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
man tevreden met hondenvoeding thuis geleverd|zak gepersonaliseerde hondenvoeding thuis geleverd

10 voordelen van online hondenvoer kopen

19 november 2021
Online hondenvoer kopen is goedkoper, makkelijker, ecologischer, veiliger en leuker dan in de winkel. Ontdek hier 10 voordelen van online hondenvoer kopen.
Joy Cleymans
4.8 / 5