Just RusselMag mijn hond chocolade eten?

Mag mijn hond chocolade eten?

hond met een chocolade cake op zijn kop
Odile Geirnaert
07 mei 2021
3 min. leestijd

Chocolade wordt door de meeste mensen gezien als het lekkerste product in België. Iedereen heeft wel iets van chocolade in huis. Vooral rondom de feestdagen wordt er extra veel chocolade gegeten: Chocolade voor pasen, chocolade voor Sinterklaas, chocolade tijdens kerstmis… Jammer genoeg heeft chocolade wel een nadeel, het is giftig voor honden. Hoe donkerder de chocolade hoe giftiger voor jouw hond.

Is chocolade giftig voor je hond?

Ja, chocolade is giftig voor je hond. Dit komt doordat het theobromine en cafeïne bevat. Wij mensen verdragen die stoffen goed, maar honden breken die veel trager af dan ons en zijn er gevoelig voor. Wil je weten wat die stofjes doen met je hond? Lees dan snel verder!

Theobromine

Theobromine is een bestanddeel in chocolade dat onder meer zorgt voor een bittere smaak. Die smaak is op zich onschuldig, maar pas op! Theobromine stimuleert immers ook de hartspier, het centraal zenuwstelsel en de nieren. Het hart van je hond krijgt het dus zwaar te verduren als hij chocolade eet en kan daardoor harder en onregelmatig beginnen te slaan. Hij zal ook onrustig en zenuwachtig worden en bewegen. Door het effect op zijn nieren, zal je hond bovendien veel beginnen plassen.

Cafeïne

Chocolade bevat ook kleine hoeveelheden cafeïne. De werking van dit bestanddeel is dezelfde als van theobromine. Cafeïne stimuleert dus ook de hartspier, het centraal zenuwstelsel en de nieren. Je hond voelt dan al snel wat jij voelt als je (veel) te veel koffie gedronken hebt. Met het verschil dat hij zich nog veel slechter door zal voelen. Lees verder als je wil weten wat een hond doormaakt die te veel chocolade heeft gegeten!

Is elke soort chocolade giftig voor honden?

Elke soort chocolade bevat theobromine en is dus giftig voor honden. Over het algemeen bevat donkere chocolade meer theobromine dan lichtere chocolade, we zouden dus kunnen zeggen dat donkere chocolade schadelijker is voor je viervoeter. Toch kan ook een kleine hoeveelheid theobromine al schade aanrichten. Het uit de buurt houden van je hond is dus belangrijk!

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Herken de symptomen van chocoladevergiftiging bij je hond

Als je hond maar een klein brokje chocolade heeft gegeten, blijft hij met wat geluk symptoomloos. In dat geval moet je je niet al te veel zorgen maken. Maar wat als je harige maatje de helft van je reep op heeft? Dan kan hij na 1 tot 12  uur deze symptomen van chocoladevergiftiging vertonen:

  • Hijgen
  • Koorts
  • Braken
  • Diarree
  • Spierrillingen
  • Hartkloppingen
  • Snelle ademhaling
  • Overvloedig urineren
  • Rusteloos, opgewonden zijn

Ga naar de dierenarts met een overdosis chocolade

Vertoont je hond een of meerdere symptomen en vermoed je dat hij chocolade heeft gegeten? Ga dan met spoed langs bij je dierenarts. Als zijn aanval te lang aanhoudt, kan hij namelijk epilepsieaanvallen krijgen of zelfs een hartstilstand.

Stap 1: spoedbehandeling bij chocoladevergiftiging

Er bestaat geen tegengif tegen chocolade. Daarom moet je DA zo snel en zo veel mogelijk gifstoffen uit je hond zijn systeem krijgen. Dat kan hij op volgende manieren doen:

  • Braakreflex uitlokken met apomorfine
  • Maag spoelen als het braken niet voldoende lukt
  • Darmspoeling en diurese uitvoeren indien een groot deel van de chocolade al van de maag in de darmen is overgegaan

Stap 2: actieve kool toedienen

Eens je dierenarts zo veel mogelijk chocolade uit het systeem van je hond gehaald heeft, zal hij hem ook actieve kool toedienen. Die absorbeert giftige stoffen uit je hond zijn spijsverteringsstelsel. Zo raakt je maatje sneller gifvrij.

Stap 3: je hond voldoende uitlaten

Ook al is je hond nu stabiel en mag hij terug naar huis, toch heeft hij nog nazorg nodig. Een van de belangrijkste tips die we je nog willen meegeven is om je hond voldoende naar buiten te laten om zijn behoefte te doen.

Waarom? Omdat alle afval- en dus ook giftige stoffen het lichaam van je hond verlaten via zijn urine en vaste stoelgang. Hij zal dus ook thuis nog flink aan het werk zijn om de overgebleven gifstoffen af te voeren. Als hij zijn plas moet ophouden, blijven die stoffen in zijn lichaam circuleren. Zorg er dus voor dat hij zijn tank regelmatig kan legen en laat hem iedere twee uur naar buiten gaan.

Conclusie

Neem het risico niet en laat je hond nooit chocolade eten. Je hebt andere lekkere hondensnacks. Vul het profiel in van je hond en ontdek onze gezonden snacks voor honden.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5