Niet elke hond met kennelhoest heeft een hoest!

Een Weimarse Staande Hond die diep ademhaalt
Odile Geirnaert
22 november 2022
4 min. leestijd

Heeft je hond een harde en droge hoest? Misschien is hij wel besmet met kennelhoest. Gelukkig geneest vrijwel elke hond van kennelhoest! Wil je graag meer leren over deze aandoening of heeft je hond kennelhoest en weet je niet wat te doen? Lees dan snel verder! 

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest kan je het beste vergelijken met onze verkoudheid. Het is een verzamelnaam voor besmettelijke infecties van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). Het is een veel voorkomende aandoening waar elke hond eigenlijk volledig van zal herstellen. 

De naam laat uitschijnen dat de infectie enkel in kennels voorkomt maar dat is helemaal niet het geval. De naam is afgeleid van het feit dat er in een kennel een grotere kans is op infecties. Dit komt doordat er in kennels veel honden bij elkaar in een kleine ruimte zitten.

Hoe krijgt een hond kennelhoest?

Heeft je hond een verlaagde weerstand? Dan is de kans groter dat je hond een kennelhoest oploopt. Kennelhoest is een besmettelijke infectie en wordt daardoor vooral overgedragen door reeds zieke honden op gezonde honden. 

Kennelhoest kan worden overgedragen door een hond met duidelijke symptomen van kennelhoest maar kan ook overgedragen worden door een hond met milde klachten zoals bijvoorbeeld een snotneus. De besmetting gebeurt vooral door verspreiding bij niezen en hoesten maar ook door rechtstreeks neus-tegen-neus contact

Is kennelhoest ook besmettelijk voor mensen?

Kennelhoest in voor mensen in het algemeen niet besmettelijk en ongevaarlijk. Enkel indien je chronische luchtwegproblemen hebt of een enorm slechte weerstand hebt is het mogelijk om besmet te raken met de Bordetella bacterie. 

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

3-10 dagen na besmetting kan een hond symptomen van kennelhoest gaan vertonen.

Een hond met kennelhoest zal vaak hoesten, echter is dit niet altijd het geval. Bij een ernstige hoest kan de hond gaan kokhalzen of zelfs overgeven. Een besmette hond kan ook enkel een snotneus hebben of ontstoken ogen

Over het algemeen hebben dieren met kennelhoest geen koorts en eten en drinken ze normaal. Erg zieke honden kunnen ook een longontsteking ontwikkelen,  maar dit hangt allemaal af van hoe gezond je hond was en hoe goed zijn weerstand is.

Hoe klinkt kennelhoest?

De harde en droge hoest die heel kenmerkend is voor een kennelhoest wordt vaak omschreven alsof het lijkt dat er iets vast zit in de keel van de hond. 

Bestaat er een vaccinatie voor kennelhoest?

Ja! Vaccinaties verbeteren de weerstand van je hond aanzienlijk. Het is dus belangrijk om altijd nauwgezet de vaccinaties van je huisdieren op te volgen bij de dierenarts. 

Er zijn twee typen vaccinaties verkrijgbaar voor kennelhoest: de neusenting en de onderhuidse enting.

  • De onderhuidse enting dient jaarlijks te worden herhaald en beschermt je hond tegen een aantal aandoeningen. 
  • De neusenting beschermt enkel tegen de kennelhoest en geeft mogelijk een betere bescherming in de neus. 

In het vaccinatieboekje worden deze weergegeven als het canine adenovirus, canine parainfluenza virus en Bordetella Bronchiseptica. Je huisdier kan na de vaccinatie wel nog steeds ziek worden, de enting voorkomt niet dat je hond ziek wordt maar voorkomt dat hij erg ziek wordt.

Huismiddeltjes tegen de symptomen van kennelhoest:

Het is natuurlijk belangrijk om het immuunsysteem van je hond te onderhouden om kennelhoest te voorkomen. Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts, voldoende buitenlucht en een juist dieet. Weet jij niet welk dieet het best geschikt is voor je hond? Zoek niet verder want wij hebben de oplossing: doe de quiz en wij zorgen voor hondenvoer op maat!  

Nu, wat kun je zelf doen indien je hond last heeft van kennelhoest?

  • Zorg ervoor dat je hond veel water drinkt. Daarnaast moet hij ook goed blijven eten (desnoods met een lekker hapje om het eten te stimuleren). 
  • Bied je hond een kalme omgeving aan zodat hij terug op krachten kan komen. Hoe minder prikkels om te blaffen, hoe minder de neiging om te hoesten. 
  • Zorg ervoor dat je hond voldoende frisse lucht krijgt. Let er op dat je bij het wandelen een tuigje gebruikt, een trekkende halsband rond de nek van je hond kan een hoestbui uitlokken. 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5