Welke vitamines hebben honden nodig?

Beagle eet zijn voer dat veel vitamines bevat uit een groen bakje
Cyriel Van Steen
02 juni 2022
5 min. leestijd

Waarom je hond vitamines moet krijgen? Mensen nemen toch ook supplementen om fit en gezond door het leven te gaan! Scrol verder en ontdek wat vitamines voor honden zijn, welke kwaaltjes ze aanpakken en hoeveel je je hond er dagelijks mag geven. 

Wat zijn vitamines voor honden?

Vitamines zijn voedingsstoffen die honden, maar ook mensen, nodig hebben om gezond te blijven en een normale groei en ontwikkeling te ervaren. Vitamines op zich leveren geen energie. Je hond kan vitamines niet genoeg zelf aanmaken. Daarom wordt er vaak gezegd dat vitamines essentiële voedingsstoffen zijn.

Welke soorten vitamines zijn er?

  • Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines worden niet in het lichaam opgeslagen, dus is het belangrijk om ze dagelijks in te nemen. Dit kan aan de hand van vitamine supplementen. Voorbeelden hiervan zijn vitamine B1, vitamine B3 en vitamine B6.

  • Vetoplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in de lever of vetweefsel. Een eventueel te veel wordt uitgescheiden via de urine. In tegenstelling tot wateroplosbare vitamines, bestaat het risico dat vetoplosbare vitamines toxisch worden bij overmatige inname, omdat ze worden opgeslagen in de lever en het vet van de hond. Vitamine A is een voorbeeld van een vetoplosbare vitamine.

Welke vitamines zijn goed voor honden?

Net zoals bij mensen heeft een hond nood aan meerdere vitamines. We geven je graag een opsomming van de belangrijkste vitamines:

  • Vitamine A

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die onmisbaar is voor het gezichtsvermogen en immuunsysteem van je hond. Bij een vitamine A tekort kan je hond last hebben van een droge en jeukende huid, haaruitval en verminderd gezichtsvermogen. Orgaanvlees is de voornaamste bron van vitamine A bij honden. Maar ook wortelen, zoete aardappelen en geel-orangje fruit en groente bevatten vitamine A.

  • Vitamine B1

Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor het metabolisme van je hond. Wanneer je hond hiervan een tekort heeft zal hij zenuw- en spierproblemen krijgen. Je kan vitamine B1 voornamelijk vinden in orgaanvlees zoals varkenslever, hart en nieren. Plantaardige bronnen zijn volle granen, bonen en peulvruchten.

  • Niacine

Niacine of vitamine B3 is vooral belangrijk voor het metabolisme en de energie van een hond. Het is een wateroplosbare vitamine en kan dus niet toxisch worden bij een teveel. Je vindt vitamine B3 in grote hoeveelheden in visolie, volle granen, pinda’s en zonnebloempitten.

  • Vitamine B6

Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor de stofwisseling, het humeur en het zenuwstelsel van je hond. Heeft je hond een tekort aan vitamine B6? Dit kan leiden tot huidproblemen en problemen met het immuunsysteem van je hond. Net zoals vitamine B1 is vitamine B6 in grote hoeveelheden aanwezig in orgaanvlees. Je kan het ook vinden in bruine rijst, bananen en haver.

  • Biotine

De wateroplosbare biotine of vitamine B8 draagt sterk bij aan de stofwisseling en is een belangrijke vitamine voor de energieproductie. Wanneer je hond een tekort heeft aan biotine kan dat leiden tot dermatitis, lusteloosheid en haaruitval. Je kan vitamine B8 vinden in eieren, broccoli en pindakaas.

  • Foliumzuur

Ook foliumzuur of vitamine B11 is een wateroplosbare vitamine. Het draagt sterk bij aan een gezonde bloedcelproductie, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel. Een tekort van foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede en een verlaagd immuunsysteem. Lever, broccolie en spinazie bevatten grote hoeveelheden vitamine 11.

  • Vitamine B12

Vitamine B12 is een erg belangrijke vitamine voor honden. Het immuunsysteem en zenuwstelsel worden sterk ondersteund door vitamine B12. Bloedarmoede, depressie en een degeneratieve ziekte kunnen het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B12. Je vindt vitamine B12 voornamelijk in vis en lever.

  • Vitamine C

Vitamine C speelt een essentiële rol als antioxidant bij het handhaven van de gezondheid en kracht van het bindweefsel van een hond. Een gebrek aan vitamine C resulteert in ongezond en verzwakt bindweefsel. Daarnaast is het van belang voor het afweersysteem van een hond. Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine C. Maar ook broccoli en paprika zijn goede bronnen voor vitamine C.

  • Vitamine D3

Vitamine D3 is een vetoplosbare vitamine die onmisbaar is  voor je hond. Het zorgt voor sterke botten en tanden, en het bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Doordat vitamine D3 vetoplosbaar is, is een teveel hiervan gevaarlijk voor je hond. We spreken dan van een vitamine D vergiftiging. Een tekort aan vitamine D3 resulteert in zwakke en broze botten. Je vindt het voornamelijk in visolie en je hond maakt ook vitamine D3 aan wanneer hij in de zon loopt.

  •  Vitamine E

Als natuurlijke antioxidant helpt vitamine E de cellen van je hond te beschermen tegen beschadigingen. Samen met selenium zorgt vitamine E voor een toename in spiervolume. Het helpt ook met de afvoer van verbrandingsstoffen in de spieren. Vooral als je hond erg actief is, is het belangrijk dat hij genoeg vitamine E heeft. Je kan vitamine E vinden in hennepzaad, zonnebloempitten, pinda’s en amandelen.

  • Vitamine K

Vitamine K is essentieel voor het goed functioneren van de enzymen en heeft een erg belangrijke rol bij het proces om bloed te laten stollen. Kokosolie bevat erg veel vitamine K, al kan een hond eigenlijk nooit vitamine K tekortkomen.

Heeft een hond extra vitamines nodig?

Het is voor honden, net zoals mensen, erg belangrijk om genoeg vitamines binnen te krijgen. Toch zijn er enkele zaken die je kan doen zodat je hond zeker voldoende vitamines krijgt.

  1. Geef kwalitatieve voeding

    De grootste oorzaak van een vitamine tekort is slechte voeding. Goede, kwalitatieve voeding bevat voldoende essentiële vitamines. Nog beter is om je hond gepersonaliseerde voeding te geven. Die speelt in op de specifieke noden van jouw hond.

  2. Geef vitamine supplementen aan je hond

    Supplementen geven je hond net dat tikkeltje meer vitamines die ze in hun dagelijkse leven nodig hebben. We geven je vier supplementen die je hond, afhankelijk van zijn situatie, kan gebruiken:

Krabt je hond zich te pletter of ziet zijn vacht er dof en dun uit? Vacht- en huidproblemen pak je best aan met aminozuren en -suikers. Ideaal is dus een multivitamine met omega 3, omega 6, chondroïtine en glucosamine. Ook vitamine C helpt de vacht van je hond terug vol te krijgen en zijn huid gehydrateerd als natuurlijke ontstekingsremmer. 

Deze vitamines helpen voornamelijk oudere honden en grote honden zoals een Deense dog. Hun gewrichten verslijten sneller met chronische, zeurende pijn en artrose tot gevolg. De beste voedingsstoffen tegen slijtage van het skelet? Chondroïtine en glucosamine! Die helpen gewrichtsvocht aan te maken, een soort buffer zodat de botten van je hond niet tegen elkaar schuren. Ook hier kan je omega 3 bijgeven voor extra souplesse. 

Diarree of – net omgekeerd – constipatie bij je hond? Om alles daarbinnen gesmeerd te doen lopen, hebben de darmen van je hond vezels, bijvoorbeeld uit yucca, en probiotica nodig. Probiotica zijn gezonde bacteriën die de darmflora van je hond in balans houden. Dat is een blije buik in een blije, maar vooral gezonde hond!

De ene hond is al wat gevoeliger voor prikkels dan de andere. Om je hond te ondersteunen in spannende tijden, bestaat er een natuurlijk kruid: valeriaan. Dat wordt al decennialang gebruikt tegen nervositeit bij mensen, maar ook dieren. Hét natuurlijke middel bij uitstek dus om stress bij je hond te verminderen. 

Hoeveel vitamines mag mijn hond per dag?

Dat hangt van de soort en het merk af. Daarom geven we je een voorbeeld toegepast op Just Russel:

Soort vitamine Ingrediënten Kleine hond 

(< 10 kg)

Middel hond

(10-25 kg)

Grote hond

(> 25 kg)

Vitamines huid en vacht omega 3 en 6 vitamine C

chondroïtine

glucosamine

2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 6 koekjes/dag
Vitamines gewrichten chondroïtine

glucosamine

omega 3 

kurkuma

2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 6 koekjes/dag
Vitamines spijsvertering Vezels uit yucca

Lactobacillen (= probiotica)

2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 6 koekjes/dag
Vitamines anti-stress Valeriaan 2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 8 koekjes/dag

Mag mijn hond al zijn dagelijkse vitamines in één keer krijgen?

Nee, geef 1 koekje met vitamines per keer en laat minstens anderhalf uur tussen elke gezondheidsboost. Ook raden we je aan om consequent elke dag dezelfde hoeveelheid vitamines te geven. Dan zal je de beste en meest duurzame resultaten zien!

Wanneer moet ik starten met hondenvitamines?

Start met vitamines voor honden zodra je puppy vaste voeding kan eten. Een goede gezondheid start immers – ook bij honden – al van kleins af aan. En voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Gezondheid
Dierenarts voert huidonderzoek uit bij witte hond met mastceltumor|Beagle en labrador in het park kijken naar elkaar

Dit moet je weten over een mastceltumor bij een hond

30 augustus 2022
Ontdekte je een bultje bij je hond en denk je aan een mastceltumor? Ontdek hier de symptomen van een mastceltumor bij je hond en levensverwachting.
Odile Geirnaert
Gezondheid

Rode kool voor mijn hond, do of don’t?

16 mei 2023
Een portie rode kool voor je hond? Dat kan, maar met mate. Deze groente bevat plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen…
Odile Geirnaert
Gezondheid
Golden retriever bij de dierenarts omdat hij lymfeklierkanker heeft

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

23 januari 2023
Wist je dat lymfeklierkanker bij honden één van de meest voorkomende kankers is? In onze nieuwste blogpost lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van lymfeklierkanker bij je viervoeter!
Cyriel Van Steen
Gezondheid

Voordelen van een hondenverzekering voor operaties en kosten

26 april 2023
Een ontsteking hier, een infectie daar… Je herkent het waarschijnlijk wel. Hondenkwaaltjes kunnen elkaar snel opvolgen en daar horen heel…
Joy Cleymans
Gezondheid
hond speelt in de sneeuw|hondenwandeling in de sneeuw

Veilig met je hond in de sneeuw

04 november 2021
Met al die winterpret zou je bijna vergeten dat hondenbaasjes ’s winters wel een paar extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Ontdek hier hoe je je hond beschermt tegen de gevaren van sneeuw, vrieskou en strooizout.
Joy Cleymans
Gezondheid
zwarte-australische-herder-met-glanzende-vacht-in-gras

Geef je hond deze soorten voeding voor een gezonde hondenvacht!

14 september 2022
Goed nieuws: je hebt vaak zelf in de hand of de vacht van je hond gezond is of niet. Klik verder en ontdek hoe je dat doet met de juiste voeding.
Odile Geirnaert