Waarom spint een kat?

Een kat die naar omhoog kijkt
Cyriel Van Steen
26 november 2022
3 min. leestijd

Iedereen met een kat stelt minstens een keer dezelfde vraag: waarom spint mijn kat? Veel mensen denken dat katten dit enkel doen als ze gelukkig zijn. Dat is niet fout, maar er zijn nog veel meer oorzaken voor dit geknor. In deze blog sommen we ze voor je op. Scroll verder en ontdek hoe jouw kat zich echt voelt.

Wat is spinnen bij katten?

Spinnen is het geknor dat je soms hoort bij katten. Als ze in- of uitademen hoor je een ‘prrrr’ geluid. Dat geluid kan anders zijn bij elke kat. Sommige katten spinnen heel erg luid, terwijl andere dit doen zonder geluid. Als je je handen op de buik van de kat legt, kan je de trilling ook voelen. Spinnen is dus een onderdeel van kattentaal. Over kattentaal kan je meer lezen in onze blog over kattentaal.

Waarom spint mijn kat?

Het spinnen van een kat kan verschillende redenen hebben. Veel mensen denken dat een kat knort als ze gelukkig is. Dat is echter niet de enige reden. Er zijn nog veel andere oorzaken voor het spinnen van een kat. Lees verder en ontdek wat spinnen nog kan betekenen.

Je kat spint uit tevredenheid

Veel mensen kennen deze reden al. Een kat spint als ze tevreden is en goed in haar vel zit. Dat kan zijn tijdens het eten, bij het knuffelen of tijdens het spelen. Het is dus een teken dat je kat tevreden is.

Je kat spint door pijn/ongemak

Niet enkel tevredenheid, maar ook pijn kan een reden zijn voor het gespin van je kat. Sommige katten beginnen te spinnen als ze zich zichtbaar ook niet goed voelen. Wees dus aandachtig en laat je niet misleiden door het luide geknor.

Je kat spint sinds de kittentijd

Spinnen is een van eerste dingen een kat doet na de geboorte. Dat in combinatie met het kneden van de pootjes. Kittens doen dit bij hun mama om aan te tonen dat ze tevreden en veilig zijn. Ook helpt het spinnen van de mama om de blinde en dove kittens naar de tepel te leiden. Als antwoord spinnen de kittens terug om de melkproductie te stimuleren. 

Je kat spint om te communiceren

Katten spinnen ook om met ons te communiceren. Zo gaan ze harder en luider spinnen als ze honger hebben of meer geaaid willen worden. Dit wordt ook wel de ‘vragende prrr’ genoemd. Dit gespin is pas ontstaan nadat de domesticatie van katten. Speciaal gemaakt om in spelen op de mens. Mensen hebben namelijk een instinct om meteen te reageren op dit geknor. 

Je kat spint om zichzelf gerust te stellen 

Een kat zal ook beginnen spinnen in zijn kwetsbare fases: bij de dierenarts, als ze pijn hebben, wanneer ze net geboren zijn, wanneer ze wat ouder of verwilderd zijn. Door de trilling van het spinnen kunnen ze zichzelf gerust stellen. Ze onderdrukken zo hun angst en stress. 

Je kat spint om botten te versterken

Er wordt gezegd dat de frequenties van het spinnen zelfhelend zijn. Zo zou een kat het spinnen gebruiken om hun botten te versterken of te helen na een val. Daarom dat katten zo’n grote overlevingskans hebben.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag