Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

Een hond die neerligt
Cyriel Van Steen
30 december 2022
3 min. leestijd

Net zoals mensen kunnen ook honden een trauma ontwikkelen. Meestal gebeurt dit doordat ze een nare ervaring hebben meegemaakt. Gelukkig kan je je hond helpen om zijn trauma te genezen. In de eerste plaats is het belangrijk dat je een getraumatiseerde hond kan herkennen.  In deze blog lees je alle kenmerken van een getraumatiseerde hond en geven we je tips hoe je hem kan helpen zodat je viervoeter snel weer de oude is.

Kan een hond getraumatiseerd zijn?

Ja, een hond kan getraumatiseerd zijn. Meestal komt dit doordat een hond in het verleden een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Dit noemt men ook wel PTSS, posttraumatische stressstoornis. Een hond kan bijvoorbeeld angstig zijn voor mensen wanneer hij hier niet genoeg gewend aan is om rond mensen te zijn. Ze kunnen zelfs bang zijn voor hun eigen baasje. Een hond kan ook bang zijn van andere honden als hij in het verleden al eens is aangevallen. 

Hoe ontstaat trauma bij een hond?

Een trauma bij een hond kan door verschillende redenen ontstaan. Meestal ontstaat het door een nare ervaring. Zo kunnen sommige honden bang zijn voor vuurwerk of onweer. Ze kunnen ook getraumatiseerd zijn door verwaarlozing of mishandeling van hun baasje of anderen, of ze kunnen een verlatingsangst ontwikkelen. 

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

Een getraumatiseerde hond heeft verschillende kenmerken. Hieronder staan de meest voorkomende kenmerken van een getraumatiseerde hond opgesomd: 

  • Staart tussen achterpoten 
  • Oren plat 
  • Beven en bibberen 
  • Lage lichaamshouding 
  • Hijgen 
  • Verstijven 
  • Verstoppen 

Hoe help je een getraumatiseerde hond?

Je kan een getraumatiseerde hond op verschillende manieren helpen maar in de eerste plaats is het belangrijk dat je de mogelijke oorzaak van het trauma achterhaalt. Hoe vroeger je dit doet, hoe sneller je je hond kan helpen. Daarnaast helpt het door aan hem duidelijk te maken dat er helemaal geen reden is om bang te zijn. Als je hond bijvoorbeeld angstig is voor andere mensen, dan kan het helpen door hem hier, geleidelijk aan, aan bloot te stellen. Dit noemt men desensibilisatie. Een andere manier is door je hond af te leiden van de dingen waar hij bang voor is. Opgelet! Je mag je hond nooit straffen als hij ergens bang voor is. Hierdoor kan hij net nog meer angst ontwikkelen. Onthoudt ook dat het helpen van een getraumatiseerde hond veel tijd en geduld vraagt, maar uiteindelijk kan je hond genezen van zijn angsten. 

Heeft je hond last van verlatingsangst, stress of spanning? Dan kan je gebruik maken van ons anti-stress voedingssupplement. Dit is een natuurlijke hondensnack en werkt rustgevend. Het bevat essentiële voedingsstoffen, stimuleert goed gedrag en ondersteunt je hond in spannende tijden. 

 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag