Hoe herken je de ziekte van Lyme bij een hond?

Een hond die recht naar de camera kijkt
Odile Geirnaert
27 november 2022
4 min. leestijd

Je hebt al vaak van de ziekte van Lyme gehoord maar je vraagt je af of jouw hond die ook kan krijgen? En is die dan gevaarlijk voor je trouwe viervoeter? We vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over de ziekte van Lyme bij honden!

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme of borreliose is een infectie ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgegeven door teken en vorm een ernstig gezondheidsrisico met zich mee.

Kan een hond ook de ziekte van Lyme krijgen?

Ja, honden kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Teken prefereren een zoogdier als gastheer, denk dus aan; mensen, honden, katten, koeien, … Een hond is dus perfect geschikt en loopt op die manier het risico om de ziekte van Lyme te krijgen.

Is de ziekte van Lyme gevaarlijk voor honden?

De ziekte van Lyme is ook voor honden gevaarlijk. In sommige gevallen kan ze zelfs levensbedreigend zijn. Het is dus van groot belang dat geïnfecteerde teken zo snel mogelijk verwijderd worden van je hond.

Benieuwd hoeveel teken de ziekte van Lyme dragen? Dat lees je hier: “Teken bij honden”

Hoe krijgt een hond de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een teek die besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi. Een teek geeft deze bacterie door nadat die jouw hond heeft gebeten. De overdracht van de bacterie duurt ongeveer 48 uur, indien je de besmette teek dus snel verwijdert kan je voorkomen dat er ziektes worden overgedragen. 

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme bij een hond?

In tegenstelling tot de mens krijgen de meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme geen klachten. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat honden symptomen krijgen. 

De belangrijkste symptomen van honden die besmet worden met Lyme zijn: 

  • Gewrichtsproblemen: bv. één of meerdere ontstoken gewrichten
  • Koorts 
  • Sloomheid
  • Nierproblemen: immuunreactie van het lichaam op de ontsteking
  • Opgezette lymfeklieren

Oudere honden en honden met een slecht immuunsysteem zijn gevoeliger voor de ziekte. In zeer zeldzame en ver ontwikkelde gevallen kunnen ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen ontstaan. 

Let op! In tegenstelling tot mensen ontwikkelen honden geen rood plekje indien ze besmet worden met de ziekte van Lyme. Als er op de plek van een tekenbeet een bultje zou komen betekent dit niet dat je hond de ziekte van Lyme heeft gekregen.

Hoe wordt de ziekte van Lyme vastgesteld bij een hond?

Alleen een dierenarts kan de ziekte van Lyme vaststellen bij je hond. De diagnose is niet simpel. De infectie moet worden vastgesteld door een bloedonderzoek. Dit kan pas na 3 tot 5 weken wanneer er antilichamen zijn gevormd. Doordat de symptomen zo algemeen zijn moeten ook andere oorzaken door de dierenarts worden uitgesloten. 

Kan een hond genezen van de ziekte van Lyme?

Ja, de ziekte van Lyme valt goed te behandelen met antibiotica. De behandeling duurt minimaal een maand en is het effectiefste wanneer ze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Voorkomen blijft echter gemakkelijker dan genezen. Controleer dus je hond regelmatig op teken!

Bestaat er een vaccin tegen de ziekte van Lyme bij honden?

Ja, dat bestaat! Je kan je hond vanaf 12 weken oud laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Het vaccin beschermt je hond tegen de overdracht van de Borrelia bacterie van teek op hond. Je doet dit het best voor de start van het tekenseizoen. De basisvaccinatie bestaat uit twee inentingen

Er bestaan verder ook pilletjes, pipetten en halsbanden om teken en hun beten tegen te gaan!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag