Hoe kies ik de juiste hypoallergene hondenvoeding?

Jack Russel loopt met schaaltje voor eten
Odile Geirnaert
05 mei 2023
4 min. leestijd

Heeft jouw hond ook last van voedselallergieën, maar weet je niet welke hypoallergene voeding het meest geschikt is voor jouw hond? Gelukkig zijn er verschillende manieren om van deze voedselallergieën af te geraken. Hypoallergene hondenbrokjes is in de meeste gevallen de beste oplossing. In deze blog leggen we uit welke hypoallergene brokjes geschikt zijn voor jouw hond en welke ingrediënten ze al dan niet bevatten. Lees zeker verder en ontdek alles waar je rekening mee moet houden om jouw hond van zijn huid-, vacht- en darmklachten af te helpen. 

Wat is hypoallergene hondenvoeding?

Hypoallergene hondenvoeding is speciaal voer dat is samengesteld voor honden die gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Het doel van deze voeding is om allergische reacties te verminderen voor honden die hier gevoelig voor zijn.

Waarom kan hypoallergene hondenvoeding nuttig zijn voor honden met allergieën? 

Met hypoallergene hondenvoeding kan je klachten zoals  jeuk, rode huid, slappe stoelgang of dergelijke verminderen. Deze klachten zouden kunnen wijzen op een allergie in de voeding. Een hypoallergeen dieet waarin één eiwitbron verwerkt zit, zou ervoor kunnen zorgen dat er bijna geen tot geen allergische reactie meer mogelijk is.

Tips voor het kiezen van hypoallergene hondenvoeding

Hieronder geven we je enkele tips mee waar je op kan letten bij het kiezen van de geschikte hypoallergene brokjes. Op die manier kan je de beste keuzes maken om jouw hond van zijn problemen af te helpen.

Advies van een dierenarts raadplegen

Eerst en vooral is het aangeraden om contact op te nemen met jouw vertrouwde dierenarts. Zij kunnen al enkele onderzoeken doen om uit te sluiten of het een voedselallergie is of een omgevingsallergie. Nadien kan er verder worden gezocht naar specifieke voedselallergieën.

Ingrediënten vermijden die vaak allergische reacties veroorzaken, zoals granen en sommige eiwitten

Met een hypoallergeen dieet kan je ook ingrediënten zoals kip, rund, granen en dergelijke elimineren uit de voeding. Dit zijn allergieën die vaak voorkomen. In vele gevallen zijn deze problemen al verholpen door deze ingrediënten weg te laten in de voeding.

Kiezen voor hypoallergene hondenvoeding met hoogwaardige ingrediënten

Als je jouw hond hypoallergene brokjes wil geven, is het belangrijk dat deze zijn samengesteld uit één soort eiwit. Zalm is een ingrediënt waar heel weinig allergieën voor gekend zijn en is dus een heel goed hypoallergeen brokje, hetzelfde geldt voor brokjes met eend.

Het label en de verpakking controleren op belangrijke informatie

Indien er al gekende allergieën zijn, is het belangrijk om steeds de verpakking te controleren. Je kan dan gaan nakijken of er zeker geen ingrediënten in verwerkt zijn waarop een allergische reactie mogelijk is.

Kies voor een betrouwbaar merk

Voor hypoallergene voeding kan je best op zoek gaan naar een betrouwbaar merk. Via onderstaande link vind je alle nodige informatie terug over onze hypoallergene formules en waar ze allemaal goed voor zijn.

https://justrussel.com/hypoallergeen-hondenvoer/

Welke ingrediënten moet je als baasje vermijden?

Hieronder geven we je een lijstje mee met ingrediënten van veel voorkomende voedselallergieën. Deze vermijd je dus best als baasje met een gevoelig hondje.

Granen en gluten

Granen en gluten zijn veel voorkomende voedselallergieën en zijn vaak moeilijker verteerbaar. Dit kan ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel in de war raakt, wat een reden kan zijn dat jouw hond een slappe stoelgang maakt. Als jouw hondje al gevoeligere darmen heeft, vermijd je granen en gluten dus best in de voeding.

Rundsvlees, kip en andere veel voorkomende eiwitbronnen

Dierlijke eiwitbronnen zoals kip en rund zijn heel bekende voedselallergenen bij honden. Deze ingrediënten zijn in veel gevallen de oorzaak van je hond, zijn vacht- en spijsverteringsproblemen en houd je dus ook best ver weg van je hond.

Kunstmatige kleur- en smaakstoffen

Je houdt ook best kunstmatige kleur- en smaakstoffen uit de voeding van jouw hond. Ook dit kan soms negatieve effecten hebben op de gezondheid van je hond.

Conserveringsmiddelen en additieven

Het is ook afgeraden om brokjes te geven met verschillende additieven die ervoor zorgen dat de brokjes zo lang mogelijk vers blijven. Ook deze zaken kunnen zorgen voor een verstoring van het spijsverteringsstelsel. Daarom is het steeds aangeraden om zo natuurlijk en vers mogelijk te gaan kopen.

Dierenarts Joy heeft nog enkele tips om de juiste voeding te kiezen voor jouw hond!

Meer te weten komen over hypoallergene hondenvoeding? Lees een van deze blogs!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag