Alles wat je moet weten over schijnzwangerschap bij je hond & 5 handige tips!

Schijnzwangere hond beagle ligt op de grond met poten in de lucht|Bruine hond met schijnzwangerschap verzamelt dekens
Odile Geirnaert
20 juli 2022
5 min. leestijd

Gedraagt je hond zich plots bezitterig en aanhankelijk of maakt ze plots melk aan? Dat zijn tekenen van schijnzwangerschap bij je hond. Gelukkig gaat dit bij de meeste teefjes vanzelf weer over. In deze blog geven we je meer info over schijnzwangerschap bij je hond en hoe je dit kan herkennen. Snel verder scrollen dus!

Wat is schijnzwangerschap bij honden?

Schijnzwangerschap is een natuurlijk proces waarbij een niet-gesteriliseerd teefje symptomen van zwangerschap vertoont, maar het niet is. Dit proces wordt na de loopsheid in gang gezet door het hormoon progesteron ongeveer 40 dagen na de ovulatie. Dat staat ook bekend als zwangerschapshormoon omdat het zorgt voor de productie van baarmoedermelk en de dracht in stand houdt. In deze fase wordt het hormoon prolactine in de hersenen gevormd waardoor de melkproductie op gang komt. Een schijndracht stopt meestal vanzelf maar sommige honden kunnen hier wel erg ziek van zijn. Het is altijd raadzaam om even je dierenarts te contacteren als je denkt dat je hond schijndrachtig is.

Waarom is mijn hond schijnzwanger?

Een hond wordt schijnzwanger omdat ze na haar loopsheid meer progesteron (zwangerschapshormoon) aanmaakt. In het wild is schijnzwangerschap een voordeel omdat deze teven ook melk aanmaken en dus mee puppy’s kunnen helpen zogen en opvoeden. 

Wat zijn de symptomen als mijn hond schijnzwanger is?

Bijna iedere niet-gesteriliseerde hond wordt schijnzwanger, maar niet alle honden vertonen symptomen. Als baasje merk je daarom vaak niet dat je hond schijnzwanger is. Maar sommige honden vertonen veranderd gedrag:

  • Verzamelwoede: speeltjes of andere voorwerpen
  • Bezitterig gedrag vertonen
  • Aanhankelijk of net afstandelijk zijn
  • Nestgedrag met zachte voorwerpen, dekens en handdoeken
  • Veelvuldig janken
  • Weinig energie of lusteloosheid
  • Verdrietig, depressief gedrag
  • Minder eten en/of minder drinken 

Ook zijn er enkele fysieke symptomen van schijnzwangerschap bij je hond:

  • Gezwollen en eventueel pijnlijke melkklieren
  • Vochtverlies uit de tepels
  • Melkklierontstekingen 
  • Een dikkere buik
Bruine hond met schijnzwangerschap verzamelt dekens
Een hond in schijnzwangerschap voelt een sterke nestdrang.

Is mijn hond zwanger of schijnzwanger?

Het verschil tussen een schijnzwangerschap en een echte zwangerschap is moeilijk te zien. De symptomen zijn namelijk heel gelijkaardig, op enkele uitzonderingen na.  Lees in deze blog de meest voorkomende symptomen van een zwangere hond

Wil je toch 100% zeker zijn of je hond zwanger is of niet? Dan ga je best langs bij je dierenarts. 

Hoe lang duurt een schijndracht bij honden?

Schijnzwangerschap bij een hond duurt tien tot dertig dagen en begint zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid. En dat een of twee keer per jaar. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. De gedragsverandering verdwijnt vaak na één week en de melkproductie stopt na twee tot drie weken. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug. 

De 5 beste tips om voor je schijnzwangere hond te zorgen!

Als je hond tijdens de schijnzwangerschap last heeft van vervelende symptomen, maak je het haar met deze 5 tips zo comfortabel mogelijk:

  1. Zorg voor afleiding: bijvoorbeeld wandelen en spelen.
  2. Schenk zo min mogelijk aandacht aan je hond wanneer ze komt zeuren.
  3. Vermijd aaien over haar buikje of het insmeren van de tepels. Hiermee stimuleer je de melkproductie.
  4. Wanneer je teefje verzamelwoede heeft, neem je die spullen best niet allemaal weg. Dat is erg stresserend voor je hond. 
  5. Verlicht symptomen van schijndracht bij je hond met medicatie van de dierenarts.

En een extra tip: laat je hond steriliseren. Zo wordt ze nooit meer schijnzwanger. Ook verkleint daarmee het risico op melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Meer info krijg je van je dierenarts!

Denk er wel om dat je de voeding van je hond aanpast na de sterilisatie. Door de verandering in hormonen, veranderd de voedingsbehoeften ook. Benieuwd naar wat jouw hond nodig heeft na de sterilisatie? Doe de korte quiz en krijg een gratis voedingsplan op maat gemaakt.

De voor en nadelen van sterilisatie te weten komen? Lees dan zeker deze blog: De sterilisatie van je hond: doen of niet?

Meer te weten komen over melkkliertumoren? Dat kan je in deze blog: Alles wat je moet weten over een melkkliertumor bij je hond!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag