De zwangerschap van een hond: alles wat je moet weten!

Odile Geirnaert
28 juni 2022
4 min. leestijd

De zwangerschap van een hond is niet voor de poes. Denk je dat jouw hond zwanger is of droom je ervan om met je hond een nestje te nemen? Dan komen er natuurlijk veel vragen in je op. Lees verder, want in deze blog beantwoorden wij de belangrijkste vragen over de zwangerschap van een hond!

Hoe kun je merken dat een hond zwanger is?

Als een hond zwanger is, zal je dat merken aan uiterlijke veranderingen en gedragsveranderingen. Wij somden ze hieronder voor je op:

Uiterlijke tekenen van zwangerschap bij je hond

 • Gewichtstoename
 • Gezwollen tepels
 • Tepelverkleuring
 • Vochtafscheiding uit de tepels
 • Grotere buikomvang

Gedragsveranderingen in een zwangere hond

 • Verminderde eetlust
 • Minder actief, meer slapen
 • Soms: tekenen van depressie
 • Graafgedrag, nestdrang
 • Minder of meer aanhankelijk
 • Agressief, beschermend gedrag
 • Speelgoed beschermen en bewaken

Om 100% zeker te zijn dat je hond zwanger is, breng je best een bezoekje aan je dierenarts. Die zal dan met een echografie kunnen bevestigen of je hond al dan niet zwanger is. Het kan namelijk lastig zijn om te zien of dat zo is, zeker de eerste 50 dagen. 

Wat is schijnzwangerschap?

Schijndracht of schijnzwangerschap is een fenomeen waarbij een hond niet zwanger is, maar wel alle verschijnselen heeft van een zwangerschap. Schijnzwangerschap komt enkel voor bij niet-gesteriliseerde honden die al eens loops geweest zijn. Omdat dit erg stressvol is voor een hond, laat je haar beter steriliseren indien je geen nestje wil.

Het verschil tussen een schijnzwangerschap en een echte zwangerschap is moeilijk te zien. Ga dus best langs bij je dierenarts om zeker te zijn of je hond wel degelijk zwanger is of niet. 

Hoe lang is een hond zwanger?

De normale dracht van een hond duurt 57 à 69 dagen, maar dit is voor iedere hond anders. Zo zal een hond met een groot nest sneller bevallen dan een hond met een klein nest. Wist je dat je hond zwanger kan zijn van tot wel 15 pups? Voornamelijk grotere hondenrassen krijgen al snel grotere nestjes dan kleinere hondenrassen.

Bruine hond ligt op de grond na bevallling met zogende puppy's
Een hond kan tijdens haar zwangerschap tot wel 15 puppy’s dragen.

De voedingsbehoefte van een hond in zwangerschap

Tot de 35e dag van je hond haar zwangerschap kan je dezelfde hoeveelheid voeding blijven geven. Daarna geef je haar best geleidelijk aan meer eten, omdat haar pups dan steeds sneller groeien. 

Na 35 dagen geef je je zwangere hond dus iedere week 10% tot 15% extra voeding. Verdeel haar portie ook over 3 à 4 maaltijden per dag. Zo krijgt ze geen last van haar maag. Wil je precies weten hoeveel voeding je je hond moet geven? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat mag mijn hond niet eten tijdens haar zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap van je hond mag ze niet alles zomaar eten. Zo mag je zwangere hond geen rauwe voeding of slachtafval eten. Die bevatten namelijk schadelijke stoffen en bacteriën voor haar ongeboren pups.  

Kan een hond zwangerschapskwaaltjes hebben?

Ja, ook honden kunnen te maken hebben met zwangerschapskwaaltjes. De meest voorkomende zijn:

 • Ochtendmisselijkheid: rond het moment dat je ’s morgens je hond eten geeft, braakt ze een paar keer. Dit houdt minimaal een paar dagen aan.
 • Zwangerschapsdiabetes: je hond heeft enorme dorst en plast veel. Ook valt ze flink af ondanks de extra voeding.
 • Zwangerschapsoedeem: je ziet een zwelling bij de achterste poten en het gebied rond de vulva.
 • Zwangerschapstoxemie: je hond weigert te eten en is erg suf.

Neem bij bovenstaande kwaaltjes contact op met je dierenarts!

Wat kan ik als baasje doen als mijn hond zwanger is?

Een zwangere hond kan gedurende haar zwangerschap nog prima mee naar buiten gaan en alles doen wat zij normaal doet. Tegen het einde van de zwangerschap neemt haar buikomvang wel toe. Dan raden we aan om haar geen zware inspanning meer te laten leveren. 

Het is het beste om je hond een speciale, warme, zachte plek te geven waar ze kan bevallen. Dit kan haar mand zijn in een speciaal daarvoor ingerichte plek in huis. Ook kan je werken met een werpkist. Dat is een box met een opstaande rand waar je hond makkelijk overheen stapt, maar waar de pups niet over kunnen.  Zet de werpkist al een paar weken voor de bevalling neer zodat je hond die al gewoon wordt. 

Ook raden we aan om je zwangere hond een wormenkuur te geven twee weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

Nog enkele nuttige tips:

 • Laat je hond tijdens de laatste 3 weken van de dracht niet meer wandelen in hondenparken. Het risico op een besmetting of infectie is te groot.
 • Zorg voor zo weinig mogelijk bezoek de laatste vier weken van de zwangerschap.
 • Geef je hond zoveel mogelijk rust, maar neem haar wel dagelijks mee om te wandelen.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag