10 bijzonder rustige hondenrassen

Een Basenji hond die recht in de camera kijkt
Joy Cleymans
15 juli 2022
4 min. leestijd

Heb jij nood aan wat gezelschap op vier poten, maar niet aan drukte en lawaai? Dan word je vast blij van een rustig hondenras. Maar welke hond maakt geen brokken en loopt niet de hele dag te blaffen? Scrol snel verder, want hier ontdek je de top 10 rustigste hondenrassen!

Deze 10 hondenrassen houden zich rustig

1. Basset Hound

Het rustigste hondenras is de Basset Hound. Met zijn vreedzaam karakter verliest deze hond zelden zijn geduld en verheft hij zo goed als nooit zijn stem. Zijn favoriete hobby’s? Bedelen om lekkere hapjes en lekker dutten aan de voeten van zijn baasje. Alle reden dus dat hij op nummer 1 in de top 10 rustige hondenrassen staat!  

2. Tibetaanse Spaniël

De Tibetaanse Spaniël is helemaal zen. Het Tibetaanse ras werd oorspronkelijk gefokt en wordt nog steeds gefokt als gezelschapshond voor Tibetaanse monniken, wat mogelijk bijdraagt aan hun rustige aard. Met hun lange, zachte vacht, grappig snoetje en speels, maar kalm karakter is dit de ideale kleine, rustige gezelschapshond. 

Rustige hond Tibetaanse spaniël ligt op gras met bomen zonder blaadjes op achtergrond

3. Chowchow

Als een van de oudste hondenrassen ter wereld afkomstig uit China, is de Chowchow zo rustig als een Chinese wijze. Met zijn serieuze, maar koppige karakter wordt hij met voldoende socialisatie en training de ideale rustige, middelgrote hond voor kalme huishoudens.

Bruine chow chow hond zit op de grond in bos met herfstblaadjes

4. Cavalier King Charles Spaniël

De rustige Cavalier King Charles Spaniël heeft zijn nette manieren geleerd als gezelschapshond aan het Engelse koningshuis. Hij ziet er dus niet alleen koninklijk uit, maar gedraagt zich ook zo! Voor mensen op zoek naar een rustige hond, is de Cavalier King Charles Spaniël een uitstekende optie.

Bruin rustig hondenras cavalier king charles spaniel zit op marmeren bankje met bos op achtergrond en tong uit mond

5. Golden Retriever

De populairste rustige gezinshond? De Golden Retriever! Die zal je zelden teleurstellen, want deze blonde McDreamy heeft de looks én het karakter van een echte gentleman. Nooit zal hij een grote mond opzetten… behalve dan om zijn heerlijke brokjes te verorberen.

Jonge golden retriever zit in hoog gras en lacht

6. Maltezer

De Maltezer is een bijzonder populair hondenras, en met reden! Een zachtaardig karakter, hoge aaibaarheidsfactor en pienter koppie, deze hond heeft het allemaal. Zijn natuurlijke habitat? De schoot van z’n baasje natuurlijk! Als je dus op zoek bent naar een kleine, kalme hond, neem dan een Maltezer in huis.

Witte maltezer hond zit op gras

7. Engelse Buldog

De Engelse Buldog is een echte schone slaper, of beter gezegd, snurker. Als je een rustige hond zoekt die liever lui is dan moe, zelden blaft en weinig verzorging nodig heeft, dan is de Engelse Buldog jouw match. Chillen maar!

Rustige Engelse bulldog hond loopt door gras op herfstblaadjes met tong uit zijn mond

8. Mastino Napoletano

Deze Italiaanse reus kan wel 90 kg zwaar worden, wat misschien verklaart waarom hij het liefst rustig gedrag vertoont. Behalve wanneer vreemden zijn territorium betreden, want dan kan deze hond zich dominant opstellen. Jong starten met opvoeding en socialisatie is dus de boodschap.

Rustige hond Mastino Napoletano ligt op de grond voor de deur

9. Shih Tzu

Snoezig, rustig en aanhankelijk, dat zijn de eigenschappen bij uitstek van een Shih Tzu. Bovendien heeft dit kleine hondje minder de neiging om te blaffen dan andere kleine hondenrassen. Heb je dus graag een compacte hond die zich kalm kan houden, overweeg dan de Shih Tzu.

Bruine shih tzu hond ligt rustig op de grond

10. Sint-Bernard

De Sint-Bernard is een echte grote, vriendelijke en rustige reus. Laat je dus niet afschrikken door zijn imposante gestalte! Als hond met een rustig, aimabel karakter past deze hond heel goed bij mensen die houden van stil gezelschap. 

Sint-bernard hiond staat in tuin in de herfst

Welke rustige hond blaft niet?

Als je je afvraagt of er een hond bestaat die niet, nooit, nimmer blaft? Dan is het antwoord: ja, die bestaat. De Basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft. Wel maakt hij een soort jodelgeluid om zich hoorbaar te maken. Los van zijn stemgeluid kan je deze Afrikaanse hond tot de rustigere hondenrassen rekenen. 

Bruine basenji rustig hondenras dat nooit blaft staat in grasveld met bomen op achtergrond
De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.

Ook kalme honden kunnen wild worden!

Ook al ga je voor een van bovenstaande rustige hondenrassen, dan nog kan de stilte verstoord worden als je je hond niet goed opvoedt. Je puppy zo vroeg mogelijk laten beginnen aan gehoorzaamheidstraining en socialisatie met andere honden en mensen is dus een must!

Download je GRATIS overzicht van wat je hond wel of niet mag eten!

[fluentform id=”17″]

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag