10 leuke losloopgebieden voor honden

Odile Geirnaert
23 maart 2024
4 min. leestijd

Wandelen is een leuke en gezonde activiteit zowel voor jou als je hond. In Vlaanderen moet dat in de regel met je hond aangelijnd. Naast de kleinere hondenweides zijn er dus relatief weinig grotere losloopgebieden. Dat is een natuurgebied waar honden vrij kunnen rondlopen en spelen. Wat een vrijheid! Wij hebben de mooiste losloopgebieden in Vlaanderen voor jou opgelijst, scroll dus zeker verder.

Waar mag mijn hond loslopen?

Wil je weten waar je hond wel mag loslopen in Vlaanderen? Ontdek dan deze 10 losloopgebieden voor honden:

1. Hoge Vijvers

wandelpad in hoge vijvers
In Hoge Vijvers vind je prachtige wandelpaden

De Hoge Vijvers is een prachtig natuurgebied gelegen in de Noorderkempen. Dat is een streek in de provincie Antwerpen, vlak aan de grens met Nederland. Je vindt er 500 hectare bos, graslanden en akkers. In het gebied zelf moet je wandelen met je hond aangelijnd, maar er zijn ook hondenlosloopgebieden waar je viervoeter zich kan uitleven. Het is de perfecte plek om te ontspannen, en een mooie wandeling te maken met af en toe een tussenstof in de losloopgebieden.

2. Polders van Kruibeke

Mensen wandelen van een trap in een losloopgebied voor honden in de polders van kruibeke
Groen, groen en nog eens groen in de Polders van Kruibeke

Wandelen met je hond aan het water, hoe zalig is dat? In de provincie Antwerpen kan het in de Polders van Kruibeke naast de Schelde. Je vindt er een gevarieerd landschap van slikken, schorren, elzenbroekbossen, graslanden… én een hondenlosloopgebied van 3000 m². Deze losloopzone is niet gewoon een open vlakte, je hebt er namelijk ook wandelpaden, banken om uit te rusten en zelfs een apart hondentoilet.

3. Ryckevelde

kasteel van ryckevelde
Het Kasteel van Ryckevelde is een must see in het Brugse Ommeland

Vlak bij Brugge, in West-Vlaanderen, vind je Ryckevelde bos. Beuken, eiken en naaldbomen tekenen er het landschap. Ook vind je hier een leuk hondenlosloopgebied met een vijver. Veel hondjes laten zich ’s zomers dan ook verleiden tot een verfrissende duik in het water. Nog tips hoe je je hond kan doen afkoelen? Die ontdek je in onze blog ‘Oververhitting van de hond: 4 nuttige tips!’.

4. Wolfsputten

open veld
In Wolfsputten vind je een uitkijkpunt met wauw-effect

Vlak bij Brussel vind je de natuurparel Wolfsputten, ooit een kalksteengroeve. Hier vind je niet één, maar twee hondenlosloopgebieden waar je trouwe viervoeter vrij kan ravotten. Ook groeit er weelderige flora zoals narcis, daslook en boshyacint. Haal die camera dus maar boven! En als hoogtepunt van je wandeling kan je het landschap bewonderen vanuit een modern uitkijkpunt. Dé perfecte locatie voor een hondenwandeling.

5. De Gavers

man met verrekijker in natuur
De Gavers is geliefd bij honden-, natuur- en sportliefhebbers

Provinciaal domein De Gavers in de buurt van Kortrijk, West-Vlaanderen, is een populaire plek onder hondeneigenaren. Waarom? Omdat er twee speciale losloopgebieden te vinden zijn. Er is er een voor kleine hondjes, en een voor grotere, goed voor in totaal 10.000 m² losloopzone. Midden in het terrein ligt een grote poel, ideaal voor een afkoelpauze tijdens het spelen!

6. Achterste en Wildertse duintjes

wandelroute in bos
Een bord toont je waar je hond los mag lopen in de Achterste en Wildertse duintjes

In Essen, vlakbij de grens met Nederland, liggen de Achterste en Wildertse duintjes .Het is een reliëfrijk en gevarieerd bos in de provincie Antwerpen waar je een hondenlosloopgebied vindt van bijna twee hectare. Het is dus zeker de moeite waard om hier met je hond op avontuur te gaan!

7. Gerhagen

vijver in gerhagen
Ook de zonsondergang in Gerhagen is de moeite waard

Dit is zeker een van onze favoriete losloopgebieden voor honden. Het natuurgebied Gerhagen is gelegen in Tessenderlo, in de provincie Limburg. Het is samen met de Merodebossen een van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Vlaanderen, wat het ideaal maakt voor grote hondenwandelingen. Hier vind je een hondenlosloopgebied van 7,5 hectare. Of beter gezegd een losloopbos, wat het fantastisch maakt voor honden. Het heeft zelfs een puppyzone voor honden jonger dan 6 maanden. Een echte hondenhemel dus!

8. Mechelse Heide

wandelpad tussen lavendel
Waan je in de Mechelse Heide vanaf augustus in een paars paradijs

De Mechelse Heide is een glooiend landschap en een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. Het is gelegen in Maasmechelen in de provincie Limburg aan de grens met Nederland. Je kan er wandelen door bossen, heide en langs verlaten groeves. Je vindt hier maar liefst drie hondenlosloopgebieden. Dit magische plekje is dus perfect voor rustgevende wandelingen met je hond.

9. Meerdaalwoud en Heverleebos

losloopgebied in heverleebos
In het Meerdaalwoud en Heverleebos vind je drie hondenzones

In dit stukje rustgevende natuur is ook je hond welkom. De provincie Vlaams-Brabant heeft er namelijk drie losloopgebieden afgebakend waar je hond vrij mag ravotten. De losloopzones in het Meerdaalwoud en Heverleebos liggen aan De Speelberg, De Jacht en aan De Torenvalk. In dit bos kan je ook kamperen, en in amper tien minuten rijden sta je in de bruisende stad Leuven.

Meer losloopgebieden in deze mooie streek kan je vinden op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

10. Bredene

hond aan het spelen in zee bredene
Plezier op het strand gegarandeerd in de badstad Bredene

Het leukste losloopgebied hebben we als laatste bewaard, namelijk het strand van Bredene in West-Vlaanderen. Vanaf 15 oktober tot en met 15 maart mag je wandelen aan zee met je hond, zonder leiband. Hier kan je je viervoeter echt zo veel laten rennen en ravotten als hij wil. Hou er wel rekening mee dat er in de zomer een andere regeling is voor honden op het strand, check dus zeker de website van de stad Bredene!

De leukste losloopgebieden volgens Just Russel-klanten

Op Instagram hadden wij aan Just Russel-klanten gevraagd naar leuke wandelgebieden. Dit waren hun antwoorden:

  1. West-Vlaanderen: De oude Leiewandelroute in Bavikhove volgens Celeste Berton.
  2. Antwerpen: rond het meer bij de Hazewinkel volgens Annie Timmermans
  3. Oost-Vlaanderen: de Kalkense Meersen volgens Nick Baetens.

Vergeet dit niet op wandeling met je hond in een losloopzone!

Sommigehondenzones zijn groot. Zorg er dus voor dat jouw hond goed luistert en dat je hem altijd in het oog houdt.

Kijk ook even na of de vaccinaties van je hond in orde zijn voordat je hem laat spelen met andere honden. Lees hier alles over in onze blog over vaccinaties voor honden.

We hopen dat jullie hiermee verder kunnen en leuke uitstapjes kunnen plannen met je hond!

Win een wandelpakket!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Twee Afghaanse windhonden zitten naast elkaar voor herfstlandschap als grootste honden ter wereld|Grootste hondenras ter wereld zwarte Duitse dog loopt op gras met zee op achtergrond|Grote grijze Ierse wolfshond zit op gras en hijgt|Een van de grootste hondenrassen creme kleur Afghaanse windhond staat op gras voor grote vijver|Grote bruine kangal hond staat op ponton aan een vijver en kijkt naar links|Broholmer grootste hondenras staat in bos in de herfst|Twee boerboel honden zitten in de zon en leunen tegen boom als grootste hondenrassen|Grote bruine Engelse mastiff hond staat op gras en hijgt

Dit zijn de top 7 grootste hondenrassen aller tijden!

21 juni 2022
Ben jij op zoek naar de grootste hondenrassen ter wereld? Klik dan snel verder, want in deze blog tonen we je welke honden maatje XL hebben!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een Cavalier King Charles Spaniel die rustig op de zetel ligt

Vind hier een rustige hond om te adopteren!

27 november 2022
Heb je beslist om een hond in huis te nemen en kies je voor een uit het asiel? In deze blog lees je alles over het adopteren van een rustige hond!
Joy Cleymans
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
kleine bruine pomeriaan hond ligt op houten wandelbrug

Wat is de prijs van een Pomeriaan?

06 oktober 2022
Altijd al gedroomd van een klein hondje als huisdier, en denk je aan een keeshondje? Ontdek dan hier de prijs van een pomeriaan!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Beagle op hondenstrand met blauwe lucht loopt naar camera|Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond|Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.|Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke|Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond

Naar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

15 juli 2022
Twijfel je welke stranden ook hondenstranden zijn? Ontdek hier op welke stranden in België en Nederland je hond mag rennen in het zand!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Vuurwerk

Mijn hond is bang voor vuurwerk

29 december 2021
Het is weer bijna zover, het moment waar we allemaal massaal aftellen naar het nieuwe jaar en vuurwerk afsteken. Maar voor jouw hond is dit minder aangenaam.
Odile Geirnaert