10 Natuurlijke en verse hondensnacks

hond met een watermeloen in zijn muil als gezonde
Odile Geirnaert
30 december 2020
3 min. leestijd

Als jouw hond een volledig en gebalanceerd dieet volgt, zal hij tussen de maaltijden door nooit honger krijgen. Toch kan een lekker natuurlijke, verse hondensnack smaken, niet? Daarom tippen wij hieronder enkele voedzame tussendoortjes om je hond gezond te laten snacken. Dankzij deze soorten groente en fruit vergeet je hond meteen die ongezonde gedroogde kippenrollen. Denk je er ook aan om het aantal calorieën van de hondensnacks te beperken tot <10% van zijn dagelijks dieet?

Top 10 natuurlijke en verse hondensnacks 

1. Appels

An apple a day keeps the veterinarian away. Dit is de eerste en een populaire natuurlijke en verse hondensnack. Dankzij hun gezonde dosis vezels en vitamine A en C zijn appels een geweldige manier om extra voedingsstoffen aan het dieet van je hond toe te voegen. Bovendien zijn ze door hun lage eiwit- en vetgehalte de perfecte snack voor oudere honden. Let daarbij wel op dat je het klokhuis en vooral de zaden van de appel verwijdert voor je ze aan je hond geeft. Appelzaden bevatten namelijk cyanide en kunnen na regelmatige consumpties tot vergiftiging leiden.

2. Bananen

Bananen zijn een geweldige traktatie voor honden. Ze zitten boordevol kalium, vitamines, vezels en koper, voedingsstoffen die allemaal leiden tot een gezonder hart, een betere spijsvertering en meer energie. Bananen bevatten daarnaast ook weinig cholesterol en natrium! Houd er wel rekening mee dat bananen veel suiker bevatten, dus serveer met mate. We weten natuurlijk allemaal hoe gek een puppy met een overdosis aan suiker kan zijn.

3. Bosbessen

Bosbessen zijn een ware superfood voor mensen én honden: dankzij hun rijkdom aan antioxidanten, vezels en fytochemicaliën kunnen ze ziekten voorkomen en bestrijden. Gooi de volgende keer dat je een gezonde smoothie maakt gerust wat bessen in de kom van je hond. Wees wel voorbereid op de blauwe puppykussen achteraf!

4. Meloen

Meloen met een stukje ham errond bewaar je beter voor het bezoek, maar een stukje meloen bevat een enorme dosis hondvriendelijke voedingsstoffen. Gevuld met bètacaroteen, vezels, foliumzuur, niacine, kalium en vitamine A, B6 en C, is deze zoete meloen een krachtbron aan voedingsstoffen voor je pup. Denk eraan om de zaden en schil te verwijderen, want die kunnen maag- en spijsverteringsproblemen veroorzaken.

sociale media posts over gezonde hondensnacks
Foto’s zijn van @Nayahthegolden. Neem een kijkje op haar account om te zien hoe Nayah smult van gezonde snacks.

5. Wortels

Als je denkt aan natuurlijke en verse hondensnacks denk je misschien niet direct aan wortels. Toch zijn die de favoriet van veel huisdieren. Ze houden namelijk van de zoete smaak en knapperige textuur van wortel. Net om de textuur zijn wortels ook goed voor puppy’s om pijn bij het wisselen van tandjes te verzachten. Maar ook volwassen honden kunnen genieten van wortels en hun voedingsstoffen! Zo bevat deze caloriearme oranje groente vitamines B, C, D, E, K, kalium en bètacaroteen.

Meer over de voordelen van wortel lees je in de blog ‘Mag een hond wortel eten?’.

6. Komkommer

Komkommer bevat nagenoeg geen vetten of oliën, en zijn daarom de perfecte snack voor honden met wat overgewicht. Deze lange groene groente zit boordevol kalium, koper, magnesium, biotine en vitamine K, C en B1 én is caloriearm. Je hond zal in een mum van tijd met zijn strak hondenlijf lopen te pronken in het hondenpark. Allemaal dankzij deze natuurlijke en verse hondensnack!

7. Peer

Peren mogen dan een minder populaire gezonde snack voor honden zijn, dat is allesbehalve terecht! Deze herfstvruchten bevatten vezels en vitamine C en K, die samen zorgen voor een betere spijsvertering en een sterker immuunsysteem. Blijf dus niet met de gebakken peren zitten en geef ze (rauw) aan je hond!

8. Pompoen

Als je van plan bent je pup met halloween als hotdog te verkleden, beloon hem dan in ruil met een stukje pompoen. Die is heerlijk rijk aan carotenoïden, bètacaroteen, alfacaroteen, vezels, zink, ijzer, kalium en vitamine A én het is een snel tegengif voor maagklachten. Zorg ervoor dat je geen rauwe pompoen serveert (gekookt of uit blik kan dus wel) en stengels, huid en zaden altijd verwijdert. Die zijn namelijk giftig voor je hond.

9. Aardbeien

Strawberry fields forever, ofja, toch liever met mate. Aardbeien zijn een geweldige bron van vezels en vitamine C, maar bevatten net als bananen veel suiker: geef ze dus liever in kleine porties! Dan zijn ze de ideale verse hondensnack tijdens de zomer.

10. Watermeloen

Tripje naar zee met de familie? Breng dit keer een extra maantje watermeloen mee voor je hond! Verwijder wel de korst en de zaden, want die kunnen leiden tot maag- en darmklachten. Watermeloen bestaat voor 92% uit water, waardoor het een smakelijke manier is om je hond op een hete zomermiddag gehydrateerd te houden. Door hun snack vol kalium en vitamine A, B6 en C, zal je pup de hele dag energiek de golven achterna zitten.

Heeft jouw hond favoriete hondensnacks? Een vrucht of veggie? Laat het ons weten! Maak een foto van je hond die geniet van een gezonde traktatie en tag ons op Instagram met @justrussel_com.

TIP: Ben je zoek naar hondenvoeding die rekening houdt met alle noden van jouw hond? Bij Just Russel weten we dat elke hond uniek is. Probeer daarom zeker onze hondenvoeding op maat door op de knop hieronder te klikken.

Probeer hondenvoeding op maat

hond wacht op zijn hondenbrokken

Wil je meer weten over hondensnacks? Lees dan volgende blogposts!

  1. De TOP 10 gevaarlijkste voeding voor honden
  2. Wat mag mijn hond niet eten?

Hebben we je vraag opgelost?

Help ons om meer hondenliefhebbers te informeren met leuke tips voor hun hond door dit artikel met hen te delen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag