Wat is het beste hondenvoer voor oudere honden?

Odile Geirnaert
30 oktober 2023
5 min. leestijd

Het kiezen van het juiste hondenvoer is van groot belang. Zeker voor oudere honden is het belangrijk dat je voeding kiest dat op maat is van zijn behoeften. In deze blog gaan we dieper in wat het beste hondenvoer voor oudere honden is. Ontdek welke voedingsopties het beste zijn om je senior hond een gezond en gelukkig leven te bieden.

Wat is senior hondenvoer?

Senior hondenvoer heeft talrijke voordelen voor je oudere hond. Wij leggen ze hieronder allemaal wat beter uit. 

Licht verteerbaar

Oudere honden kunnen gevoeliger zijn voor spijsverteringsproblemen. Senior hondenvoer is ontworpen met ingrediënten die gemakkelijk verteerbaar zijn, waardoor het spijsverteringsstelsel minder belast wordt. Bovendien zal je ook minder last hebben van onaangename geurtjes in huis. 

Veel voedingsstoffen

Senior honden hebben behoefte aan specifieke voedingsstoffen, zoals glucosamine en chondroïtine, om hun gewrichten te ondersteunen en omega-3 vetzuren voor een gezonde huid en vacht. In het senior hondenvoer van Just Russel zit onder andere vitamine C, E en B, omega-3 en omega-6 vetzuren, groenlipmossel, glucosamine en chondroïtine en proteïne. 

Weinig calorieën

Oudere honden hebben vaak een lager energieverbruik en lopen dus het risico op meer gewichtstoename. Senior hondenvoeding bevat minder calorieën om een gezond gewicht te behouden en obesitas te voorkomen.

Juiste vezelgehalte

Een uitgebalanceerd vezelgehalte in senior hondenvoeding kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het voorkomen van obstipatie, een veelvoorkomend probleem bij oudere honden. De vezels dragen bij tot een gezondere levensstijl en tot een vlotte stoelgang van je hond. De seniorvoeding van Just Russel bevat groene erwten, lijnzaad en rijst als vezels. 

Wanneer moet mijn hond overschakelen op senior hondenbrokken?

Bij het kiezen van hondenvoer voor senior honden zijn er verschillende belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de leeftijd en het ras van je hond. Bij een kleine hond is jouw hond senior vanaf 10 jaar. Andere viervoeters zoals middelgrote honden zijn senior vanaf 8 jaar, grote honden zijn senior vanaf 7 jaar en zeer grote honden zijn senior vanaf 6 jaar.

Leeftijd

De leeftijd van de hond is een cruciale factor, aangezien de voedingsbehoeften veranderen naarmate een hond ouder wordt. Senior hondenvoeding is speciaal samengesteld om aan deze veranderende behoeften te voldoen.

Ras

Het ras van de hond kan van invloed zijn op de voedingsbehoeften. Sommige rassen zijn gevoeliger voor bepaalde gezondheidsproblemen dan andere, en de voeding kan hierop afgestemd worden. Sommige rassen worden ook ouder dan andere en zullen daardoor later in de “senior” fase komen. 

Conditie

Aangezien oudere honden minder beweging hebben, zijn ze gevoeliger voor het krijgen  van overgewicht. Daarom is het belangrijk om tijdig over te schakelen op senior brokken. Deze hondenvoeding is dieetvoer aangezien het minder calorieën bevat en je hond dus minder kans maakt op overgewicht. 

Gewrichten

Veel oudere honden ontwikkelen gewrichtsproblemen, zoals artrose. Voeding met toegevoegde glucosamine en chondroïtine kan helpen om de gewrichten van senior honden te ondersteunen en pijn te verminderen.

Beste senior hondenbrokken

De senior hondenbrokken van Just Russel is volledig op maat van de noden van jouw hond. Zou is de samenstelling en de grootte van de brokken specifiek aangepast aan jouw hond. De voeding zorgt er voor dat je hond langer fit en jong blijft en het is zelfs goedgekeurd door dierenartsen. Bovendien heeft je hond minder kans op chronische ziektes en neemt de kans op specifieke ziektes bij oudere honden, zoals artrose, sterk af. En dit allemaal voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

 

Merk Prijs/kg
Just Russel Op maat
Royal Canin Maxi Adult 5+ jaar oud  €5,13/kg 
Eukanuba Dog Mature & Senior – Alle Rassen – Lam & Rijst  €3,54/kg 
Pro Plan Medium & Large Adult 7+ (Senior) Age Defence €3,86/kg 
Smølke Senior maxi  €3,73/kg 

Tevreden klanten

Na meerdere mislukte pogingen met andere merken heb ik bij eindelijk voeding gevonden die de stoelgang van onze honden verbeterd. We zijn nog maar enkele dagen verder en we kunnen al een positief resultaat zien! Het is nog betaalbaar ook!

– Kyra A. 

Wij zijn heel lang op zoek geweest naar de juiste voeding voor onze Leo en hebben heel wat merken uitgeprobeerd. Nu we hem het voer van Just Russel geven heeft hij eindelijk terug vaste stoelgang. En het is natuurlijk ook super gemakkelijk dat het geleverd wordt!

– Iona K. 

Moet ik mijn oudere hond nu laten overschakelen op senior hondenvoer?

Het is heel belangrijk om te weten wanneer je het best kunt overschakelen naar senior hondenvoeding voor jouw trouwe metgezel. Over het algemeen wordt aanbevolen om dit te doen wanneer je hond ongeveer 7 tot 9 jaar oud is, hoewel dit sterk kan variëren afhankelijk van de grootte, het ras en de individuele gezondheid van je hond. Het is altijd verstandig om met een dierenarts te overleggen om zo een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van hondenvoer dat past bij de specifieke behoeften van je hond. 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag