Just RusselWaarom hijgt mijn hond veel?

Waarom hijgt mijn hond veel?

Een boxer is erg aan het hijgen met zijn tong uit de muil
Cyriel Van Steen
17 oktober 2022
5 min. leestijd

Hijgt je hond plots veel, ook zonder inspanning? Als je hond snel ademt, kan er meer aan de hand zijn. Hijgt hij bijvoorbeeld veel en is hij ook onrustig? Dat wijst op stress of ziekte. Maar ook relaxte, gelukkige honden hijgen veel… Hieronder lees je waarop je moet letten als je hond veel hijgt en wat je kan doen.

Wat is hijgen bij honden?

Een hond hijgt als hij sneller en dieper ademhaalt dan anders. Zijn tong hangt dan uit zijn geopende muil en je ziet zijn ribbenkast merkbaar uitzetten bij elke ademhaling.

Waarom hijgt mijn hond zo veel?

Als je hond veel hijgt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Hieronder ontdek je de meest voorkomende.

1. Je hond hijgt veel omdat hij het te warm heeft

Honden die het warm hebben, koelen zichzelf af via hun mond. Honden kunnen namelijk enkel zweten via hun pootjes, wat vaak onvoldoende is tegen de hitte. Door te hijgen kan een hond snel lucht inademen, bevochtigen en terug uitademen. Daardoor verdampt vocht uit de neus en longen van je hond. Tegelijkertijd verdampt ook een stukje warmte mee zodat je hond afkoelt van binnenuit. 

Merk je ook dat hij extreem kwijlt, dat hij veel drinkt, moet overgeven, of dat zijn tandvlees en tong helder- of donkerrood zijn? Dan is je hond oververhit en moet je meteen actie ondernemen! Lees onderaan hoe je je hond helpt af te koelen.

2. Je hond hijgt veel omdat hij blij en ontspannen is

Ook een blije, relaxte hond hijgt (veel), maar dan minder diep en snel. Hij ligt of zit dan met licht geopende mond en zijn tong iets naar buiten. Zo lijkt het alsof een hond aan het glimlachen is. Verder heeft een blije hond pretlichtjes in zijn ogen, losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren en een zelfverzekerde uitstraling.  

3. Je hond hijgt veel omdat hij stress heeft

Als een hond stress heeft en overprikkeld is, leidt dat tot veel hijgen. Let dus ook hier goed op andere stress-signalen: zijn zijn ogen wijd opengesperd zodat je zijn oogwit ziet? Geeuwt hij voortdurend? Likt hij aan zijn neus en smakt hij? Blaft hij hoog en trilt hij? Allemaal symptomen van een onrustige, gestresste hond.

4. Je hond hijgt veel omdat hij enthousiast is

Net zoals wanneer je hond stress heeft, hijgt hij veel als uiting van zijn (over)enthousiasme. Dit soort hijgen bij je hond gaat vaak gepaard met piepen, springen, blaffen en vrolijk kwispelen.

5. Je hond hijgt veel omdat hij ziek is

Hijgt je hond veel en drinkt hij veel, ook zonder inspanning? En is hij misschien al wat ouder? Dat kan wijzen op pijnlijkheid of een ziekte zoals nierfalen. Naast diep en snel ademhalen en veel drinken wijst ook een verminderde eetlust, vermageren en veel plassen op nierfalen. Meteen naar je dierenarts dus, want deze ziekte kan bloedarmoede veroorzaken en wordt alleen maar erger.

Andere mogelijke ziektes of problemen als je hond veel hijgt en drinkt, zijn de ziekte van Cushing, baarmoederontsteking of schijnzwangerschap

Wat moet ik doen als mijn hond veel hijgt?

Als je hond naar jouw gevoel overmatig hijgt en er daarnaast gestresst of ziek uitziet, onderneem dan volgende stappen:

Koel je hond af

Als je hond het te warm heeft en dus veel hijgt, loert oververhitting om de hoek. Potentieel levensgevaarlijk! Doe er het volgende aan:

  • Breng je hond naar een koele plaats zonder zon, zoals een kamer met airco of een ventilator en een frisse, betegelde vloer.
  • Leg vochtige doeken over zijn hals, oksels en buik. Je kan ook zijn oren en pootjes bevochtigen met koel water. Let op: gebruik GEEN ijs of ijswater, dan kan je hond in shock raken.
  • Laat je hond fris water drinken als dat lukt, maar forceer hem niet.
  • Breng je hond naar je dierenarts.

Breng je hond tot rust

Als je hond veel hijgt omdat hij stress heeft, help hem dan te kalmeren. Stress is namelijk, net als voor mensen, nefast voor zijn mentale en fysieke gezondheid. Hier is wat je kan doen bij acute stress bij je hond:

  • Leid je hond af met spelletjes. Apporteren, touwtrekken en zwemmen zijn goede en vooral leuke opties! Geef je hond voldoende pauzes, zodat ze niet in overdrive gaan.
  • Geef je hond een massage. Fysiek contact heeft een positieve invloed op een hond met stress. Als het lukt en als hij ervan lijkt te genieten, masseer je hond dan zachtjes.
  • Voorkom stress bij je hond met een natuurlijk hondensupplement. Het beste homeopathische middeltje tegen stress bij honden? Valeriaan. Dat is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor mens en dier om mentale en fysieke rust te vinden.

rustgevend supplement voor honden soft chews Just Russel

Breng je hond naar de dierenarts

Heb je bovenstaande tips gevolgd en hijgt je hond nog altijd veel? Lijkt hij ook futloos, drinkt hij veel en ziet hij er dus algemeen ziek uit? Breng je hond dan zo snel mogelijk naar je dierenarts voor een grondig onderzoek en behandeling.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5