Stress bij honden: hoe te herkennen en wat te doen?

Dog licking his nose
Odile Geirnaert
13 januari 2022
3 min. leestijd

Ook in dit nieuwe jaar kunnen we niet wachten om leuke en vrolijke momenten te beleven met onze trouwste viervoeter. Maar wist je dat ook je hond af en toe kan lijden onder stress? En net zoals bij de baasjes is de stress bij honden vaak moeilijk te verklaren en vaak verschillend. Daarom behandelen we hieronder de verschillende vormen van stress bij honden en vertellen we je hoe je stress bij je hond kan herkennen. Verder geven we ook een antwoord op wat je als bezorgde baasje kan doen om je gestresste hond te helpen.

Waarom heeft mijn hond stress?

Het is niet altijd makkelijk te achterhalen waarom je hond precies stress ervaart. In sommige gevallen kan dit genetisch bepaald zijn maar vaak zijn het ook externe factoren die de hond stress bezorgen zoals een bepaalde omgeving of een situatie. Ook als je hond bijvoorbeeld een traumatische ervaring heeft meegemaakt in het verleden kan dit zorgen voor stress tot lang nadien. Enkele vaak voorkomende oorzaken van stress bij honden zijn:

 • te weinig vrijheid waardoor je hond gespannen is.
 • last van verlatingsangst of onzekerheid
 • angst voor andere en/of grotere honden.
 • pijn in het lichaam
 • een plotse verandering in de directe omgeving, bv. door verhuizing of vakantie
 • schrik voor niet-alledaagse situaties zoals een dierenartsbezoek of een autorit
 • ongewoon veel lawaai, bv. angst door vuurwerk

Wat is het verschil tussen acute en chronische stress?

Als de stress bij honden eerder van korte duur is gaat het om acute stress, als de stress langdurig aanhoudt spreekt men van chronische stress.

Acute stress bij honden

Bij acute stress kan je hond hevige stress ervaren maar die stress trekt wellicht vanzelf snel weer weg. Je hond loopt hierbij geen groot gevaar.

Chronische stress

Blijft de stress echter een lange tijd aanhouden dan ervaart je hond een constante druk die het lichaam op sommige vlakken wel in gevaar kan brengen. In dit geval spreken we van chronische stress. Je hond probeert zich namelijk constant te verdedigen en gaat als het ware in een soort van overlevingsmodus. Hierdoor kunnen andere lichaamsfuncties zoals de vertering of het immuunsysteem van je hond minder optimaal werken. Bijgevolg kan je hond een hoger risico lopen om vatbaar te zijn voor ziektes.

Kortom, of de stress bij je hond nu van korte of lange duur is, in beide gevallen is het van belang te kijken naar de stress-symptomen die je hond vertoont. Zo kan je de juiste stappen ondernemen om de stress bij je hond te verminderen. We leggen hieronder uit wat de verschillende symptomen zijn van stress bij honden en wat je kan doen in verschillende situaties.

Hoe kan ik stress bij mijn hond herkennen?

Je kan stress bij honden herkennen door aandachtig zijn/haar lichaamstaal en houding te observeren. Net zoals je hond zijn staart gebruikt om gevoelens uit te drukken zijn er verschillende andere gedragingen waarmee je hond stress of onzekerheid uitdrukt:

 • Hevig hijgen
 • Onrustig rondkijken, rondstappen of overmatig snuffelen
 • Jou herhaaldelijk aankijken
 • Herhaaldelijk schudden
 • Trillen of bibberen, let wel, uit angst of onzekerheid en niet uit bv. koude
 • Blaffen, vaak op hoge toon, soms tot jankend toe of zelfs piepen
 • Iets in de mond nemen en erop kauwen of ermee rondlopen, vaak voorkomend is in de riem bijten
 • Ongewoon veel likken (langs zijn bek of poten), dus niet wanneer de hond de restjes van een maaltijd aflikt na het eten bv.
 • Overmatig gapen
 • Plots krabben
 • Een voorpootje optillen
 • Zich verstoppen
 • Plots stoppen met wat hij/zij aan het doen was, zoals bv. spelen

Schema met signalen van honden die stress ervaren

Het is echter wel belangrijk hierbij aandachtig te kijken naar welke gedragingen afwijken van je hond zijn/haar normaal gedrag. Vele van bovenstaande gedragingen behoren namelijk tot het normale gedrag van de hond. Pas wanneer je hond dergelijke signalen overmatig uitvoert of wanneer deze voorkomen in ongewone situaties kan dit te wijten zijn aan stress.

Hoe kan ik stress bij mijn hond verminderen?

Eens je de stress bij je hond duidelijk herkend hebt, en deze stress ook langdurig aanhoudt zonder vanzelf weg te gaan, zijn er gelukkig verschillende stappen die je kan ondernemen om je gestresste hond te kalmeren en zelfs de stress bij je hond te verhelpen. We bekijken hieronder enkele manieren waarmee jij met je gestresste hond aan de slag kan gaan.

Hond met stress verstopt zich onder tafel

Stap 1: Breng je hond in rust door een goede rustgevende structuur

Hoewel jouw trouwe viervoeter vaak gaat en staat waar jij maar wilt hechten honden ook belang aan een goede en rustgevende structuur. Wanneer je hond stress ervaart door een verandering in de directe omgeving (bijvoorbeeld door verhuizing of een reis), probeer dan opnieuw balans te brengen in het leven van je hond. Je kan beginnen met een dagindeling op te stellen waarbij je aandacht besteedt aan de routines van jouw hond. Houd hierbij rekening met de momenten waarop je hond actief is en graag speelt maar ook wanneer je hond nood heeft aan rust en ontspanning. Om ontspannen te zijn verdoet je hond graag veel energie op een wandeling of tijdens het spelen, maar ook rustmomenten zijn nodig om te ontstressen.

Stap 2: Breng je hond in rust door zachte aanrakingen en massage

Tijdens de rustmomenten kan je je hond bijstaan, bijvoorbeeld d.m.v aanrakingen en massage. De zachte aanrakingen op de huid van je hond bevorderen namelijk het bewustzijn van je hond en helpen zo het lichaam te ontspannen. Wanneer je deze techniek vaak uitvoert zal dit bovendien langdurig een positief effect hebben op je hond en kan je voorkomen dat de stress zich vastzet in zijn/haar lichaam.

Daarbovenop kunnen frequente aanrakingen jou een diepere band met je hond bezorgen. Een goede manier dus om stress bij honden als gevolg van verlatingsangst te verhelpen. Let wel op dat in het geval van plotse en korte (acute) stress, zoals bij vuurwerk, aanrakingen de stress kunnen bevorderen, aangezien deze de angst van je hond bevestigen. Zodra jij kalmte uitstraalt en doet alsof er niets aan de hand is zal ook je hond de rust opnieuw vinden.

Stap 3: Breng je hond in rust door stressvolle prikkels te vermijden

Tenslotte is het zo dat wij als baasjes af en toe ook verantwoordelijk zijn voor diverse prikkels waardoor de hond stress kan ervaren. Denk hierbij niet enkel aan de verstoorde dagelijkse routines maar ook aan kinderen, dierenartsbezoeken, overmatig kabaal, een gebrek aan vrijheid, etc. Het is belangrijk een stressgevoelige hond de nodige rust en kalmte te bezorgen zodat deze niet overprikkeld geraakt.

We hopen dat bovenstaande tips jou en je trouwe viervoeter alvast op het stressvrije pad gezet hebben. Heb je nog vragen over stress bij honden, dan kan je steeds terecht bij onze hondenspecialist.

 

Bekijk zeker ook onze video’s over stress bij honden!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag