Just RusselHelp, mijn hond heeft verlatingsangst

Help, mijn hond heeft verlatingsangst

odile
19 november 2021
3 min. leestijd

Als je hond nerveus wordt als je hem alleen laat, komt dat bijna altijd doordat het alleen zijn hem te veel stress oplevert. Om met die stress om te gaan zoekt hij een uitlaatklep. Die vindt hij dan in ongewenst gedrag, zoals het slopen van je salon, blaffen, janken of plassen. Herken je dit gedrag? Dan heeft je hond waarschijnlijk verlatingsangst. Gelukkig kunnen ook honden hun (verlatings)angst overwinnen. Gaat het om een puppy, dan begint alles bij een goede opvoeding!

Isolatieangst vs. verlatingsangst: wat is het verschil?

De hond is de beste vriend van de mens. En beste vrienden zijn nu eenmaal graag samen. Helaas kan dat niet altijd. Daarom moet je hond leren om voor korte tijd alleen te zijn, zonder mensen in de buurt. Honden die panikeren als er geen mensen in de buurt kunnen zijn, hebben eigenlijk geen verlatingsangst, maar isolatieangst.

Technisch gezien spreken we pas over verlatingsangst wanneer een hond zo extreem gehecht is aan een bepaalde persoon, dat hij niet zonder die persoon kan. Deze honden (en hun baasjes) hebben het extra moeilijk: waar een hond met isolatieangst kan getroost worden door de aanwezigheid van een vreemde (zoals een dierenoppas) is dit voor een hond met verlatingsangst geen oplossing.

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst bij honden?

 • Jou overal volgen
 • Janken, blaffen, piepen
 • Meubels en huisraad stukbijten
 • Krabben aan deur, vloer of meubels
 • Afgebroken en/of bloedende nagels
 • Hijgen
 • Geeuwen
 • Overmatig likken, meestal aan bek of poten
 • Steeds van positie veranderen (staan, zitten, liggen)
 • Rondjes draaien
 • Zweet- of kwijlplasjes op de vloer
 • Overgeven
 • Niet alleen willen eten of zichzelf juist overeten
 • Binnenshuis plassen of stoelgang maken
 • Haarverlies
 • Wanneer je terugkomt: overdreven blijdschap, waarna het minutenlang duurt om te kalmeren

Hoe weet ik of mijn hond verlatingsangst heeft?

De meeste honden uiten hun verlatingsangst tijdens jouw afwezigheid. Indien ze geen schade hebben aangericht is er bij terugkomst nog maar weinig van te merken.

Weetje

Honden die janken of blaffen als je weg bent, stoppen daar vaak al mee als ze de motor van je auto horen. Dan denk je dat je hond perfect alleen kan zijn, totdat je buren komen klagen.

Om te zien hoe jouw hond zich gedraagt als je niet thuis bent kan je hem filmen. Dat kan met de webcam van je computer, de camera van je smartphone, een babyfoon met wifi of een speciale hondencamera.

Gebruik deze toestellen liever niet om vanop afstand tegen je hond te praten. Het horen van jouw stem kan er immers voor zorgen dat je hond je gaat zoeken en angstig(er) wordt omdat hij je niet vindt.

Mag ik mijn hond straffen voor de brokken die hij heeft gemaakt toen ik weg was?

Straf je hond nooit voor iets dat hij heeft gedaan toen jij er niet was. Je hond kan die straf niet koppelen aan het verleden. Hij gaat zich er dus niet beter door gedragen. Bovendien ontstaat dit gedrag vanuit spanning, angst of paniek. Door een angstige hond te bestraffen, maak je hem alleen maar banger.

Waarom heeft mijn hond verlatingsangst? Is het mijn schuld?

Meestal kunnen we de oorzaak (of oorzaken) van verlatingsangst bij honden vaststellen.

En wees gerust, het is bijna nooit jouw ‘schuld’. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij honden zijn:

 • Een trauma, bijvoorbeeld door ooit te zijn teruggebracht naar het asiel
 • Een enge of vervelende gebeurtenis tijdens het alleen zijn, zoals onweer of een inbraak
 • Een nieuwe omgeving, bijvoorbeeld bij (her)adoptie of als je verhuist
 • Een plotselinge verandering binnen het gezin, zoals het hernemen van het werk na een vakantie, de geboorte van een baby of een gezinslid dat het huishouden verlaat
 • Te vroeg weggehaald bij de moeder, waardoor er geen veilige eerste hechting heeft plaatsgevonden
 • Nooit alleen geweest zijn/nooit geleerd om alleen te zijn
 • Pijn, ziekte, ouderdomsproblemen

Ook wanneer geen van bovenstaande van toepassing is, kan je hond toch lijden aan verlatingsangst. Onderzoek toont immers aan dat gevoeligheid voor bepaalde angsten bij honden deels erfelijk bepaald wordt. Rassen die van oorsprong gefokt zijn om voor het plezier van de mens gehouden te worden – de zogenaamde ‘gezelschapshonden’ – hebben er meer last van dan werkende honden.

Hoe help ik mijn hond met verlatingsangst?

Door te oefenen op het tempo van je hond, en soms ook met medicatie, kan verlatingsangst bij honden behandeld worden. Dit vergt tijd en inzet, maar dat is je trouwste vriend ongetwijfeld waard. Bovendien kunnen jullie nadien nog jaren genieten van de welverdiende (gemoeds)rust.

Wil jij jouw hond helpen om zijn angst te overwinnen? Probeer deze liefdevolle oefeningen.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
odile
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
cyriel
Hondennieuws
Zwart en bruine Rottweiler Puppy die overmatig rondloopt

Hoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?

14 november 2022
Heb je een nieuwe pup in huis, maar is deze snel overprikkeld? Lees dan snel onze nieuwe blog en ontdek hoe je hier het beste mee omgaat!
odile
Hondennieuws
Kerstfilms met honden|

Dit zijn de leukste kerstfilms met honden voor de feestdagen!

19 december 2022
Pak een dekentje en roep je hond erbij. Speciaal voor jou zetten we bij JustRussel onze 5 favoriete kerstfilms met honden op een rijtje.
odile
Hondennieuws
Kleine griffon puppy zit naast gele portemonnee met eurobiljetten|Man traint kleine witte puppy op bed om te blijven|Kinderen maken zelf hondenspeeltjes

Hoeveel kost een puppy?

13 september 2022
Ben jij van plan om binnenkort een puppy te nemen? Lees hier alles over de aankoopprijs en maandelijkse kosten zodat je goed voorbereid bent.
odile
Hondennieuws
hond in auto met hoofd uit het raam

Tips voor een vakantie met je hond

26 maart 2021
Op vakantie gaan met je hond, een goed idee? Wij geven je enkele tips en tricks.
cyriel