In 6 stappen de darmflora van je hond herstellen

Odile Geirnaert
31 augustus 2022
4 min. leestijd

Heeft je hond regelmatig maag-darmklachten, zoals scheetjes, diarree of constipatie? Dan geven wij je 6 tips om de darmflora van je hond te herstellen. Je ontdekt ook wat aan de oorzaak ligt en wat het belang is van een evenwichtige darmflora voor je hond. Scrol snel verder en verlos je liefste huisdier van zijn buikpijn.

Wat is de darmflora van een hond?

De darmflora van je hond zijn gezonde darmbacteriën die zijn spijsvertering en immuunsysteem beschermen en onderhouden. Een ander bekend woord voor deze bacteriën is probiotica. 

Waarom is de darmflora van mijn hond verstoord?

Als de darmflora van je hond hersteld moet worden, is het evenwicht in gezonde darmbacteriën verstoord. Dat kan liggen aan volgende oorzaken:

  • Je hond heeft stress. Van verhuizen of te veel nieuwe mensen leren kennen kan je hond stress krijgen. Net als bij mensen kan dit zijn darmflora verstoren.
  • Je hond krijgt medicatie. als je hond bepaalde medicatie – zoals antibiotica – krijgt, kan die bijwerkingen geven zoals diarree, constipatie, overgeven of winderigheid.
  • Je hond krijgt plots nieuwe voeding. Haalde je onlangs nieuwe brokjes in huis? Dan kan het zijn dat je hond zijn darmen daartegen in opstand komen.
  • Je hond at iets wat hij niet had mogen eten. Van tafelrestjes tot vogelpoep, je hond lust het allemaal. Jammer genoeg staat hij niet stil bij de stinkende, pijnlijke gevolgen van zijn smulpartijen en moet jij nu opzoeken hoe je de darmflora van je hond kan herstellen!
  • Je hond drinkt te weinig. Als je hond te weinig water drinkt, raakt hij al snel geconstipeerd. Lees hieronder hoe je zijn darmflora terug kan herstellen voor gezonde hondendrolletjes.
  • Je hond heeft een voedselallergie. Bepaalde voedingsstoffen verteert je hond moeilijk, zoals graan of lactose. Dan blijven restjes achter in zijn spijsverteringsstelsel die zijn darmen irriteren.  

Hoe weet ik of ik de darmflora van mijn hond moet herstellen?

Als je hond vaak diarree heeft, veel windjes laat of geconstipeerd is, moet er wat gesleuteld worden aan zijn darmflora. Ook volgende soorten ontlasting bij je hond kunnen wijzen op een spijsverteringsprobleem:

Waarom moet ik de darmflora van mijn hond herstellen?

Omdat zijn darmflora zijn algemene immuunsysteem versterkt en beschermt tegen slechte bacteriën en ziektekiemen. Een gezonde darmflora bij je hond wil dus zeggen: minder ziek zijn en sneller genezen bij ziekte.

De gezondheid van je hond start bij zijn darmen, waardoor hij er alle baat bij heeft dat zijn darmflora zo snel mogelijk hersteld wordt. 

6 tips om de darmflora van je hond te herstellen

Nu je weet waarom de darmflora van je hond uit evenwicht is, is het tijd om die te herstellen. Dat doe je met deze 6 tips:

1. Bottenbouillon

Een natuurlijk middeltje om de darmflora van je hond te herstellen: bouillon getrokken van botten. Die zit vol nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten en helpen je hond te recupereren na een lange periode vechten tegen opstandige darmen. De gelatine in deze soep helpt bovendien zijn darmslijmvlies herstellen

2. No grain, no pain

Graan en andere allergenen zoals soja, zuivel, gluten, kip of rund kunnen de darmen van je hond irriteren. Voor honden met een verstoorde darmflora zijn die dus te vermijden. Als je de darmflora van je hond wil herstellen, controleer dan de samenstelling van zijn brokjes en schakel indien nodig over op hypoallergene, graanvrije voeding.

3. Prebiotica

Prebiotica of voedingsvezels houden de spijsvertering en stoelgang van je hond soepel. Essentieel dus om de darmflora van je hond te herstellen. Ga op zoek naar voeding met natuurlijke vezelbronnen, zoals cichorei en bietenpulp. Voor een echte spijsverteringsboost bestaan er zelfs voedingssupplementen voor honden in de vorm van een heerlijk kauwbaar hondenkoekje. 

 

4. Hou het rustig

Zorg voor een rustige omgeving voor je hond zonder continu nieuwe indrukken. Zo vermijd je dat je hond zich opwindt of stress krijgt en behoed je hem voor een verstoorde darmflora. Voor meer rust in zijn hoofd, leid je hond af met leuke wandelingen en spelletjes. Ook kan je hem een voedingssupplement geven met valeriaan, hét natuurlijke middel bij uitstek voor een rustige gemoedstoestand.

5. Geef voldoende water

Water is key om de darmflora van je hond te herstellen, voornamelijk voor honden met diarree of constipatie. Bij diarree raakt je hond anders al snel gedehydrateerd. En bij constipatie zal water je hond helpen om vlotter zijn behoefte te doen. Drinkt je hond niet genoeg? Dan kan je water door zijn voeding mengen zodat hij onbewust toch meer water binnenkrijgt. Ook kun je je hond steeds natvoer geven om hem extra vocht te laten opnemen. 

6. Schakel rustig over op nieuwe voeding

Als je overstapt op een andere soort of merk voeding, doe dat dan stapsgewijs. Dit is dus geen tip om de darmflora van je hond te verbeteren, maar om zijn darmflora niet te verstoren. Best is een overgangsperiode van 7 dagen. Wil je er zeker van zijn dat je dit juist doet? Bekijk dan zeker onderstaand schema*:

Schema om over te stappen op andere hondenvoeding om darmflora van een hond te herstellen
* Let erop dat je geperste brokken enkel met geperste brokken mengt en krokante brokken met krokante brokken. Meng dus nooit geperste brokken met krokante. Dit kan namelijk maagproblemen tot zelfs maagtorsie veroorzaken.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag