Dit zijn de symptomen van maagproblemen bij een hond

Joy Cleymans
22 november 2023
5 min. leestijd

Net zoals ons, kan je hond ook last hebben van buikpijn, misselijkheid, braken,… Om te weten hoe je je hond kan helpen, moet je eerst weten van welke soort maagproblemen je hond last heeft. Daarnaast is de oorzaak ook belangrijk om te weten. Zo kan je ervoor zorgen dat je hond nooit meer last heeft van maagproblemen of de symptomen ervan. Lees dus snel verder en kom alles te weten om je vriend af te helpen van zijn maagproblemen!

Wat zijn maagproblemen bij je hond?

Maagproblemen bij je hond kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld intoleranties voor bepaalde voedingsingrediënten. Daarnaast kunnen maagproblemen ook andere onderliggende oorzaken hebben, zoals parasitaire, bacteriële of virale infecties. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarvan de maagproblemen komen, om ze dan te kunnen behandelen.

Wat zijn de soorten maagproblemen bij  je hond?

Er zijn verschillende soorten maagproblemen bij honden. De verschillende types zijn: infecties in het spijsverteringsstelsel, niet-infectieuze ziekten, dieet, te veel of iets vreemd gegeten en opgeblazen gevoel. Om je hond weer beter te laten voelen, is het dus belangrijk te weten met welke maagproblemen jouw hond rondloopt.

Chronische maagproblemen bij je hond

Als je hond steeds maagproblemen heeft en de symptomen zich blijven voordoen, kan dit wijzen op chronische maagproblemen. Deze problemen komen vaak voor bij honden. Je kan ze onderverdelen in drie soorten

 • Gastritis: De ontsteking van de maag. De symptomen van gastritis zijn overgeven, vermageren of diarree. De symptomen komen vaak voor in pieken. Gastritis is onder controle te krijgen met een speciaal dieet en medicatie. Het is niet te genezen.
 • Obstructie van de uitgang van de maag: Dit is een obstructie van de ingang van de dunne darm. Doordat het voedsel niet in de dunne darm raakt, keert het terug naar boven. Hierdoor gaat het dier overgeven. Een obstructie van de maag is enkel chirurgisch te verhelpen.
 • Tumoren: Ook al zijn maagtumoren zeer zeldzaam, ze zijn bijna altijd kwaadaardig. Symptomen van een maagtumor zijn: overgeven, vermageren, zware ontlasting,… Maagtumoren worden vaak te laat ontdekt en niet meer te behandelen. Vind je ze op tijd, dan is chirurgie soms nog mogelijk.

Acute maagproblemen bij je hond

Als je hond plotseling maagproblemen heeft met de volgende symptomen kan dit wijzen op acute maagproblemen. Er zijn zeven soorten:

 1. Overgeven
  Overgeven is het meest voorkomende acute maagprobleem bij honden. Vaak is het dan ook niet kwaadaardig. Als overgeven gepaard gaat met andere symptomen kan het wijzen op een serieuzer probleem.
 2. Diarree
  Diarree komt onvermijdelijk voor in het leven van elke hond. Het is dan ook niet vaak kwaadaardig. Er zijn vier kenmerken die je in het oog moet houden voor opvallende veranderingen: kleur, rand, inhoud en de samenhang. Merk je hier iets anders op, raadpleeg dan je dierenarts.
 3. Chocolade vergiftiging
  Chocolade is zeer giftig voor honden. Als je hond chocolade ingenomen heeft, moet je de dierenarts contacteren. De symptomen van chocoladevergiftiging komen zes tot twaalf uur na het innemen naar boven. Symptomen kunnen zijn: overgeven, diarree, onrust, hartfalen, enorme dorst,…
 4. Wormen
  Als je merkt dat je hond wormen heeft, is het zeer belangrijk dat je naar de dierenarts gaat. Om een juiste kuur te vinden, moet je weten welke soort wormen jouw hond heeft.
 5. PDS
  Het prikkelbare darm syndroom is, net zoals bij mensen, een verzameling van symptomen die wijzen naar een inwendige irritatie. In overleg met je dierenarts kan een juist dieet, vitaminen of medicatie PDS verlichten.
 6. Gastritis
  Gastritis kan ook de vorm van een acuut maagprobleem aannemen. Vaak gaat dit samen met een infectie veroorzaakt door het eten van vuilnis, het innemen van gifstoffen of een virale infectie. Bij Gastritis moet je meteen contact opnemen met de dierenarts. Onbehandeld kan dit fataal worden.
 7. Pancreatitis
  Pancreatitis of alvleesklierontsteking is een van de gevaarlijkste soort maagproblemen. De pancreas stoot stoffen af waardoor die zichzelf vernietigt. Bij een van de volgende symptomen houd je dus best je hond goed in het oog: overgeven, zwakheid, buikpijn, geen trek, een gebogen rug. 

Wat veroorzaakt maagproblemen bij je hond?

Maagproblemen bij honden worden veroorzaakt door verschillende zaken. Sommige oorzaken zijn voorkombaar, andere minder. Als je weet welke zaken de maagproblemen veroorzaken, is het makkelijk als baasje om toekomstige maagproblemen van je hond te voorkomen. De volgende dingen kunnen een oorzaak zijn van de maagproblemen van je hond:

 • Innemen giftige stoffen
 • Bepaalde voedingsstoffen
 • Inslikken van vreemde voorwerpen
 • Interne parasieten
 • Virussen
 • Bacteriën
 • Overeten
 • Stress

Wat zijn de symptomen van maagproblemen bij je hond?

Symptomen die kunnen wijzen op een maagprobleem bij honden kunnen verschillen van hond tot hond. Sommige symptomen kunnen zich ook voordoen zonder kwaadaardige betekenis. Het is belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts als ze in combinatie met andere symptomen voorkomen. Dit zijn de verschillende symptomen:

 • Misselijkheid
 • Kwijlen
 • Gras eten
 • Knarsetanden
 • Smakken
 • Slechte eetlust
 • Overgeven
 • Gewichtsverlies
 • Diarree

Wat moet je doen bij symptomen van maagproblemen bij je hond?

Symptomen van maagproblemen bij je hond kan je verhelpen door:

 • Voer je hond kleine hoeveelheden:
  Omdat je hond buikpijn heeft, wil niet zeggen dat hij niet meer moet eten. Voer hem daarom kleine hoeveelheden, verspreid doorheen de dag.
 • Geef licht verteerbare voeding met veel vocht:
  Als je hond last heeft van maagproblemen, geef je hem best voedsel dat licht verteerbaar is in de maag. Sommige symptomen kunnen ervoor zorgen dat het dier veel vocht verliest. Geef daarom ook vochtig voedsel.  
 • Laat je hond wat vaker kort uit:
  Heeft je hond last van diarree? Laat hem dan genoeg buiten. Zo kan hij zeker op zijn gemak zijn behoefte doen. Bij maagproblemen heeft dier ook genoeg rust nodig, dus korte rondjes zijn het best. Dan kan hij nog genoeg rusten. 
 • Geef je hond probiotica voor een vlotte spijsvertering:
  Met een goed supplement kan je niet alleen de maagproblemen verhelpen, maar ook voorkomen in de toekomst. De Digestion Boost Vitamins van Just Russel zijn dan ook de perfect voor het gevoelig maagdarm-stelsel van je hond.

Wanneer moet je je zorgen maken over de maagproblemen van je hond?

Als je hond symptomen heeft van maagproblemen, zoals bloed overgeven, ernstig braken, extreem gewichtsverlies, laag eiwitgehalte in het bloed, vochtophopingen onder de huid, dan moet je je zorgen maken

Andere symptomen die vaker voorkomen, kunnen soms ook een teken zijn van ernstige problemen, als ze in combinatie met andere symptomen voorkomen. Het is daarom belangrijk om je hond goed in het oog te houden als je merkt dat hij symptomen vertoont.

Wanneer moet ik met mijn hond naar de dierenarts voor zijn maagproblemen?

Bij maagproblemen bij je hond, ga je beter naar de dierenarts wanneer je een oude hond hebt die symptomen vertoont, het overgeven of diarree ernstig of bloederig is, de maagproblemen voorkomen in combinatie met vermoeidheid, dehydratatie of koorts, je hond buikpijn heeft of als je hond symptomen vertoont in combinatie met een opgeblazen buik. 

Bij twijfels is het altijd beter om naar je dierenarts te gaan. Sommige maagproblemen kunnen onbehandeld, fataal zijn voor je hond.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag