Je hond mankt na het liggen: wat zijn de oorzaken en hoe behandel je het?

Golden Retriever loopt mank door een blessure aan zijn rechter poot
Odile Geirnaert
14 september 2023
5 min. leestijd

Je hond loopt mank en je weet niet goed vanwaar dit precies komt en wat je eraan kan doen. Je bent vast niet de enige, dagelijks zijn er baasjes die met dezelfde vraag in hun hoofd zitten. Eerst en vooral is het belangrijk om het probleem op te merken, van daaruit kan je gaan kijken naar mogelijke oorzaken en oplossingen. In deze blog komt je te weten wat er allemaal mis kan zijn met je viervoeter en wat je hieraan kan doen. 

Waarom mankt mijn hond na het liggen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er verschillende categorieën van mank lopen zijn. Zo heb je de categorie waar je hond geleidelijk aan begint te manken, dat wil zeggen dat de oorzaak zich stilaan aan het ontwikkelen is. De poot van je hond gaat steeds meer en meer verslappen waardoor het manken verergert. De tweede categorie is het plotseling mank lopen. Zoals het woord het zelf al zegt komt dit plotseling, er gebeurt iets en je hond gaat per direct mank lopen. Dat komt vaak door een trauma of letsel.

Maar wat zijn nu de verschillende oorzaken?

Verwonding

Een verwonding aan de poot is een van de meest voorkomende oorzaken. Wanneer je viervoeter buiten aan het lopen is kan hij ergens in trappen, dat kan op zijn beurt zorgen voor een verwonding aan de desbetreffende poot. Wanneer wij mensen vallen hebben we een schaafwond op onze knie en dat doet pijn. Bij honden is dat niet veel anders, maar bij hen is het op de kussentjes van hun poten. Maar waar moet je nu precies op letten?

  • Kijk eerst en vooral of er een scherp voorwerp in de poot zit zoals een doorn, glas, spijker,…
  • Het kan ook zijn dat je hond is gestoken door een insect, denk maar aan wespen, die geven pijnlijke steken.
  • Het klinkt misschien bizar in eerste instantie, maar je hond kan ook zijn teennagel gebroken hebben. Dan gaat hij meestal zijn poot likken om zo aan te geven dat er iets niet pluis is.

Letsels

Een letsel kan gaan over verschillende dingen. Het is mogelijk dat je hond iets gebroken heeft door slecht neer te komen. Daarnaast kunnen ze ook hun gewrichtsbanden of pezen overbelast hebben of verstuiken. Er is ook een verschil tussen grote en kleine honden.

  • Grote honden kunnen hun ligamenten scheuren door van hoge hoogtes te springen, bijvoorbeeld uit de zetel of auto.
  • Kleine honden kunnen last hebben van dislocaties of ruggenmergletsels, wat ook zorgt voor mank lopen.

Neurologische aandoening

Net zoals wij, kunnen honden ook neurologische aandoeningen hebben. Denk maar aan een hernia, een hersenbloeding, hersenbeschadiging, beroerte,… Deze oorzaken zorgen op hun beurt ook voor het mank lopen van je hond. In dit geval is het verstandig om zo snel mogelijk naar je dierenarts te gaan.

Gewrichtsziektes

Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn langzaam ontwikkelende ziektes die ervoor zorgen dat je hond mank gaat lopen. Dysplasie betekent het abnormaal gevormd zijn. Door deze vervormingen kan je hond op lange termijn ook artritis krijgen, dat is een ontsteking aan de gewrichten. De ontstekingen kunnen op hun beurt het kraakbeen beschadigen waardoor je hond artrose krijgt en mank gaat lopen.

Botziektes

Hypertrofische Osteodystrofie is een ziekte die voorkomt bij snelgroeiende puppy’s van grote rassen. Door de snelle botgroei krijgen de honden last van hun botten en gaan ze mank lopen.

Panosteïtis is ook een ziekte die enkel voorkomt bij snelgroeiende honden. Deze ziekte is opmerkelijk omdat je ziet dat het manken van de ene naar de andere poot overgaat.

Botkanker is een ersntige ziekte die vaak gezien wordt bij oudere honden die van nature groot zijn. Doordat het gebied rond de knie-, schouder- en polsgewrichten gezwollen is gaan ze manken omdat ze hier last van krijgen.

Welke behandeling bestaat er wanneer je hond mank loopt?

In eerste instantie is het verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan. Zeker omdat je met het blote oog vaak niet kan zien wat er gaande is. Een tip om een letsel te voorkomen bij het uit de auto springen;. zorg ervoor dat je hond een opstapje heeft zodat hij niet in één keer eruit moet springen. Zo zal hij zijn pootjes minder belasten en minder risico lopen op letsel.

Daarnaast heeft Just Russel ook een Hip & Joint supplement dat de gewrichten van je hond soepeler kan maken en ze gaat versterken. Minder kans op blessures dus.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag