Is mijn puppy gezond en krijgt hij de beste puppyvoeding?

Odile Geirnaert
24 juni 2024
5 min. leestijd

Als kersvers puppybaasje wil je er zeker van zijn dat je kleine viervoeter gezond is en de juiste puppyvoeding krijgt. Een goede voeding en een goede gezondheid gaan dan ook vaak hand in hand. Maar hoe weet je dan zeker dat je pup de beste brokjes krijgt, en hoe herken je een gezonde en gelukkige pup? Vind een antwoord op al je vragen in onderstaande blog. Scrol dus zeker verder! 

De basis van gezonde voeding voor je puppy

De gezondheid van je pup begint bij een gezonde en hoogwaardige puppyvoeding

Die hoogwaardige puppyvoeding kan je makkelijk herkennen aan enkele essentiële voedingsstoffen: eiwitten, vetten, en koolhydraten. Eiwitten maken je pup sterk, vetten geven hem energie en koolhydraten zorgen voor een vlotte spijsvertering. Kortom, ze leggen de basis voor een optimale groei en ontwikkeling.

Tekenen van een gezonde en gelukkige puppy

Een gezonde pup is een gelukkige pup en die kan je het makkelijkst herkennen aan zijn kwispelende staart. Toch zijn er nog andere manieren om te zien dat je pup gezond is. Zo hebben gezonde hondjes een stralende vacht zonder kale plekken, heldere ogen zonder afscheiding en genoeg energie om al spelend de wereld rondom hen te ontdekken.

Hoe hou je je pup gezond? 

Een gezonde puppy is één ding, maar natuurlijk wil je dat hij ook gezond en gelukkig blijft. Daar bestaan gelukkig enkele eenvoudige tips voor die we hieronder voor je hebben opgesomd. 

De ingrediëntenlijst begrijpen

Wat mag er wel en wat mag er niet in een goede puppyvoeding zitten? De eerste stap is om de ingrediëntenlijst goed te begrijpen. Zo zijn eiwitten, vetten en koolhydraten een must in puppyvoeding, maar vermijd je best kunstmatige toevoegingen zoals geur- en kleurstoffen. Ook blijf je best weg van gluten en soja, daar zijn veel hondjes namelijk allergisch aan.

Regelmatige controles bij de dierenarts

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je pup jaarlijks op controle gaat bij de dierenarts. Daar krijgt je kleine viervoeter alle nodige vaccinaties tegen ernstige ziektes. Moest er iets mis zijn met de gezondheid van je pup, dan zorgt die jaarlijkse controle ervoor dat je veearts het probleem tijdig kan opmerken. Zo bespaar je je pup niet enkel veel pijn, maar voorkom je ook een spoedrit naar de dierenarts.

Aanpassen aan de behoeften van je puppy

Hoe beter je je puppy kent, hoe beter je weet waar hij wel of geen behoefte aan heeft. Zo leer je bijvoorbeeld al snel wat hij lekker en niet lekker vindt. Als je je kleine viervoeter goed kent, kan je bovendien ook sneller merken wanneer hij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen heeft. Sommige pups tonen zelfs aan wanneer ze klaar zijn om over te stappen op volwassen voeding. Belangrijk is dan om het tempo van je pup ook te volgen.

Veelvoorkomende voedingsproblemen

De ene pup is gevoeliger dan de ander. Als je merkt dat je kleine viervoeter niet wilt eten, kan dat betekenen dat je de foute voeding geeft met onvoldoende voedingsstoffen. Ook komt het tegenwoordig vaker voor dat pupjes last hebben van een voedselallergie. Gelukkig bestaan er hypoallergene, glutenvrije en graanvrije brokjes die je puppy daarbij kunnen helpen. Best hou je dus goed de eetgewoonten van je kleine vriend in het oog. Zo vermijd je ook meteen irritante kwaaltjes zoals een spijsvertering die in de knoop ligt. 

Wat is nu de beste puppyvoeding?

Tijdens je keuze voor de beste puppyvoeding zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat dat soms erg stressvol kan zijn, hebben we hieronder enkele merken voor je opgesomd. 

Merk Gewicht Prijs
Just Russel 12 kg € 64,99
Edgard & Cooper Puppy – Eend & Kip  12 kg  € 71,93
Acana Heritage Puppy & Junior  11,4 kg  € 67,95
Eukanuba Puppy & Junior Large – Graanvrij Kip  12 kg  € 48,59
Smølke Puppy Mini-Medium 12 kg  € 40,49

Om ervoor te zorgen dat je pup altijd de beste gezondheid heeft, is het belangrijk om naar zijn individuele behoeften te luisteren. Daarom biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan, die is speciaal samengesteld door dierenartsen om te voldoen aan de noden van je kleine vriend. Bovendien groeien de puppybrokjes ook mee met je pup, wat je de zoektocht naar volwassen hondenvoeding bespaart. Zo heb je meer tijd om te genieten van de schattige puppy momenten. Vul de vragenlijst in en ontdek welk brokje jouw puppy krijgt!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag