5 tekenen dat jouw puppy slechte kwaliteit voeding krijgt

Odile Geirnaert
30 januari 2024
5 min. leestijd

Heeft je puppy een verminderde eetlust of last van irritante kwaaltjes zoals een laag energielevel? Dan krijgt je viervoeter waarschijnlijk de verkeerde puppyvoeding, maar hoe weet je wanneer je de foute voeding geeft? Scrol verder en ontdek welke symptomen hierop kunnen wijzen en hoe je ze kunt oplossen. Zo is je pup snel weer zijn speelse en gezonde zelve.

Wat is goede puppyvoeding?

In puppyvoeding zitten enkele essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid en de groei van je pup.  De drie belangrijkste ingrediënten die zeker niet mogen ontbreken zijn

  • Eiwitten: deze zijn cruciaal voor de spierontwikkeling, de groei, en het versterken van het immuunsysteem van jonge honden.
  • Vetten: veel groeien kost veel energie, en daarbij spelen vetten een belangrijke rol. Naast hun rol als energieleverancier, laten ze ook de vacht van je pup stralen.
  • Koolhydraten: voldoende vezels zorgen voor een goede darmflora. Ook halen puppy’s veel energie uit koolhydraten, ideaal voor hun actieve levensstijl.

Deze voedingsstoffen liggen aan de basis van een goed puppyvoer. Natuurlijk is het nooit een slecht idee om extra vitamines en mineralen toe te voegen aan het dieet van je puppy. Lees er alles over in de blog over welke vitamines honden nodig hebben.

Welke bijwerkingen wijzen op slechte kwaliteit van voeding?

Niet alle puppyvoeding is van even goede kwaliteit. Zo kan het zijn dat de ingrediënten geen natuurlijke oorsprong hebben en dat de verhoudingen tussen de voedingsstoffen niet kloppen. Onderstaande symptomen kunnen betekenen dat je puppy niet de beste voeding krijgt.

Darmproblemen

Puppy’s hebben een gevoeliger spijsverteringsstelsel dan volwassen honden. Een verkeerde puppyvoeding kan dus een hoop darmproblemen veroorzaken. Zo wijzen buikpijn en stinkende windjes op een moeilijk verteerbare voeding, terwijl een platte stoelgang een tekort aan vezels betekent.

Huid- en vachtklachten

Een gezonde vacht betekent een gezonde puppy. Die gezonde en stralende vacht is te danken aan essentiële vetten zoals omega 3 en 6. Wanneer puppyvoeding deze vetten niet bevat, kan je pup last krijgen van een doffe vacht, jeuk of zelfs haaruitval.

Gewichtsproblemen

Een sterke schommeling in het gewicht van je pup kan wijzen op een onevenwichtige verhouding tussen, of een tekort aan voedingsstoffen. Over het algemeen heeft je puppy een gezond gewicht als je zijn ribben niet kunt zien, maar wel makkelijk kunt voelen. 

Energielevel 

Puppyvoeding moet genoeg energie geven zodat je pup goed kan groeien. Over het algemeen hebben kleinere rassen minder energie nodig dan grotere rassen. Als een puppyvoeding niet goed is afgestemd op de groei- en energiebehoeften van je pup, kan dit leiden tot futloosheid of hyperactiviteit. 

Minder eetlust

Net zoals mensen, eten puppy’s liever geen voeding die hen niet smaakt. Een verminderde eetlust kan ook wijzen op een tekort aan voedingsstoffen. Wanneer een puppy te weinig koolhydraten, vetten of eiwitten binnenkrijgt, voelt hij zich vaak zwak en moe. In dat geval klinkt een volle kom brokjes minder aantrekkelijk.

Hoe bepaal ik nu of mijn puppy de juiste voeding krijgt?

Bovenstaande kwaaltjes kun je missen als kiespijn! Kijk dus tijdens het kiezen van een puppyvoeding na of alle essentiële voedingsstoffen op de ingrediëntenlijst staan. Om zeker te zijn dat je je pup de beste kwaliteit voeding geeft, biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan. Deze natuurlijke voeding is samengesteld door dierenartsen, die perfect weten wat je kleine viervoeter nodig heeft. Zo verdwijnen kwaaltjes als sneeuw voor de zon en heb je snel terug een kwispelende pup in huis!

Tevreden klanten 

Nog niet helemaal overtuigd over de kwaliteit van Just Russel? Deze puppybaasjes raden het alvast aan!

Bijna 3 jaar geleden hebben we voor onze TIGO (Franse buldog) bij jullie zijn korrels besteld! Hij was toen nog puppy en een zeer moeilijke eter en graatmager! Eens hij van jullie korrels had geproefd, was hij vertrokken en is nu een flinke boy van 18 kg!

– Annie V.

Onze puppy kon niets verdragen van voeding, en was allergisch voor de vorige. Haar eetlust was weg en ze takelde af. Met Just Russel is ze nu weer helemaal levendig en dol op haar korrels!

– Laura Y.

Onze hond had als puppy last van diarree. Verschillende (dure) merken geprobeerd. Niets hielp, we zijn toch wel drie maanden op zoek geweest naar de juiste voeding. Tot we Just Russel in huis hebben gehaald. Op maat gemaakte voeding voor onze hond. Wij (en onze Shiba Inu) moeten niets anders meer hebben!

– Shana H.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag