De 5 beste tips als je hond bang is voor andere honden

Odile Geirnaert
28 november 2023
5 min. leestijd

Is je hond bang voor bepaalde dingen? Dat is vrij vervelend voor jou maar ook voor je hond. Zeker als je hond bang is voor andere honden. Het lijkt misschien niet vaak voor te komen, maar het is best normaal dat je hond door fases gaat waar hij bang is voor andere honden. Begin je toch ongerust te worden of wil je weten hoe je dit kan oplossen? Scrol wat verder en ontdek al onze tips.

Waarom is mijn hond bang voor andere honden?

Honden gaan (vooral als ze jong zijn) door fases waar ze angstig zijn voor andere honden, dit gebeurt meestal rond de vijfde maand. Ook later zijn er nog een paar angstfases waar de meeste honden doorgaan. Duurt dit bij jouw hond langer of is jouw hond al volwassen? Dan zijn er misschien andere oorzaken voor het angstig gedrag. 

Je hond heeft weinig of geen ervaring met andere honden

De socialisatieperiode bij een puppy is erg belangrijk tussen de 3 en 12 weken oud. Dit lijkt heel jong maar voor een hond is dit de beste periode om te leren omgaan met andere honden. In die periode is het best om je puppy zoveel mogelijk mee te nemen en kennis te laten maken met andere honden. Heb je deze fase gemist? Een oudere hond leren socialiseren is een grotere opdracht maar zeker niet onmogelijk. Lees verder voor meer tips.

Je hond heeft een slechte ervaring met andere honden

De meest voorkomende reden dat honden bang zijn voor andere honden is door een traumatische ervaring. Dit kan een blijvende indruk op hen nalaten waardoor ze angstig zijn voor andere honden in de toekomst. Op dat moment is het belangrijk om rustig te blijven en je wandeling/training positief af te sluiten. Na het incident heeft je hond veel tijd nodig om te herstellen, geef je hond dus veel tijd om dit stresshormoon te laten verdwijnen. Achteraf kan je rustig opbouwen door naar parken te gaan waar honden enkel aangelijnd mogen. 

Je hond is bang voor andere honden door genetica

Elk hondenras is anders, ook angst is iets wat bij sommige honden een grotere rol speelt dan bij andere. Dit kan afhangen van het ras maar ook van hoeveel stress de moeder heeft ervaren tijdens de zwangerschap. Honden in de broodfok bijvoorbeeld ervaren veel meer stress waardoor de puppy’s bij de geboorte al stressgevoeliger en angstiger zijn. Een ander voorbeeld is elk ras dat gefokt is om te waken. Deze honden hebben sowieso al minder affectie met andere honden en halen vaak uit naar andere honden door angst of onzekerheid. Ook als de moeder/vader van jouw hond wat angstiger was, kan dit overgedragen worden naar de puppy’s.

Je hond is bang voor andere honden door de angstfase

De angstfase werd hier al kort vermeld maar het is zeer belangrijk om te weten dat dit normaal is bij een puppy. Het is wel een periode waarin je puppy vatbaarder is voor trauma’s dus het is zeer belangrijk om in deze fase je hond veel zelfvertrouwen te geven en te begeleiden. Dit doe je niet door te betuttelen of te negeren maar door er te zijn voor je hond en zelf zelfzeker te blijven. Geef je hond de ruimte om te ontdekken en straf hem vooral niet want honden zijn tijdens deze fase erg vatbaar.

Je hond is bang voor andere honden door onzekerheid

Een onzekere hond gaan we vaak extra vertroetelen of verwennen omdat we het zielig vinden. Dit bevestigt net voor jouw hond dat het oké is om angstig te zijn, geen goede aanpak dus. Hoe zekerder je zelf bent, hoe meer zekerheid je ook aan jouw hond geeft. Dit wil niet zeggen dat je jouw hond moet negeren, wel dat je de leider moet zijn waar je hond vertrouwen in heeft. Je kan recht op een andere hond aflopen zolang je zelf maar genoeg gelooft dat dit goed is voor jouw hond. Ben je zelf bang dat hij of de andere hond gaat uitvallen? Dan zal je hond zoveel twijfelen dat er een reactie zal ontstaan. Om je hond over het algemeen zelfzekerder te maken kan je dingen doen of oefenen waar jouw hond goed in is.

Hoe herken je een hond die bang is voor andere honden?

Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen dat je hond bang is, de meest voorkomende zijn deze:

  • Staart tussen de benen
  • Zich klein maken
  • Geeuwen (door stress of onzekerheid)
  • Oren hangen laag

Deze symptomen kunnen ook snel omslaan naar een bange hond die uit angst gaat verdedigen. Dat herken je aan rechtopstaand haar op de rug/nek en een agressieve in plaats van passieve reactie. 

Kan het kwaad als mijn hond bang is voor andere honden?

Nee, het kan eigenlijk geen kwaad als jouw hond bang is voor andere honden. Dat houdt niet tegen dat het niet fijn is als jouw hond bang is voor zijn soortgenoten. Vaak neem je jouw hond mee naar openbare plaatsen en is een angstreactie of zelfs uitval naar andere honden niet wat je wil. Het geeft jou (als baasje) maar ook jouw hond onnodige stress die we liever vermijden. Met de nodige tips kan je jouw hond opnieuw laten socialiseren met andere honden en kan je een hele hoop stress laten liggen.

5 tips om je hond te kalmeren als hij bang is voor andere honden

  • Vooral na de corona pandemie moesten veel (oudere) honden nog gesocialiseerd worden. Het is belangrijk om vooral het tempo te veranderen bij een volwassen hond. Veel wandelen en blootstelling aan nieuwe dingen is de sleutel tot succes, dit kan op het gemak en allemaal aan de leiband.
  • Een belangrijke tip is om je hond niet te straffen. Een bange hond heeft net positieve prikkels nodig die geruststellend werken. Een beloningsgerichte aanpak zal veel beter werken ook al heeft het wat tijd nodig. Aanmoediging en beloning zijn de belangrijkste elementen om op te focussen. 
  • Wil je jouw hond minder stress bezorgen tijdens de training of socialisatieperiode? Dan kan je hem een calming boost vitamines geven. Dit zijn natuurlijke vitamines die voor een rustig gemoed zorgen en stressverlagend werken. Perfect als jouw hond door stress bang is voor andere honden.
  • Je tijd nemen is een van de belangrijkste lessen (voor de hondenbaasjes). Het is een trial-and-error proces waarbij je als baasje de moed niet mag opgeven en vooral niet van jouw hond verwachten dat er een stappenplan is dat je perfect kan volgen. Elke hond is anders en dit proces is daar zeker het bewijs van.
  • Als je zelf niet weet hoe je kan beginnen aan dit proces, is het slim om hulp te zoeken bij experts. Kijk in de buurt eens naar hondenscholen, hier kunnen ze je niet alleen helpen met het gedrag van je hond maar kan je jouw hond (onder begeleiding) ook introduceren aan andere honden.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag