Welke ingrediënten moet ik vermijden in hypoallergeen hondenvoer?

Jack Russel eet hypoallergeen hondenvoer van Just Russel uit zijn voederbak
Joy Cleymans
05 maart 2024
5 min. leestijd

Vertoont jouw hond symptomen zoals een moeilijke spijsvertering, jeuk of een rode huid? Deze tekenen kunnen wijzen op een allergische reactie van je hond op zijn voeding. Hypoallergeen hondenvoer is speciaal samengesteld om allergische reacties bij je hond te voorkomen of verminderen. Het vermijdt specifieke ingrediënten die bekend staan om allergische reacties te veroorzaken. Lees verder en kom meer te weten over welke ingrediënten er beter niet aanwezig zijn in hypoallergeen hondenvoer.

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen hondenvoer is speciaal ontwikkeld voor honden die gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen die vaak aanwezig zijn in traditionele hondenvoeding. Het voer is op een unieke wijze samengesteld, zo worden bepaalde ingrediënten vermeden die vaak allergische reacties veroorzaken. Dit soort hondenvoer biedt veel voordelen voor je hond. De kans op allergische reacties bij je hond zal verminderen, en het kan de algemene darmgezondheid van je hond verbeteren.

Ingrediënten die je beter vermijdt in hypoallergeen hondenvoer

Hieronder vind je vier ingrediënten die vaak allergische reacties veroorzaken bij honden, en je dus beter vermijdt. Vaak gaan de problemen van je hond verdwijnen als je deze ingrediënten weglaat in de voeding van je hond.

Zuivelproducten

Zuivelproducten kunnen allergische reacties veroorzaken bij honden. Ze bevatten lactose, wat vaak problemen kan veroorzaken bij honden die lactose-intolerant zijn. In ieder geval wordt sterk aanbevolen om je hond zo weinig mogelijk zuivelproducten te geven, zoals melk en yoghurt, of ze slechts in kleine hoeveelheden te geven. De restjes van een klein potje yoghurt laten uitlikken of één lepeltje yoghurt over de brokjes kan dus geen kwaad. Merk je dat je hond toch symptomen vertoont zoals diarree en braken, dan is het verstandig om zuivel te vermijden in hondenvoer.

Granen

Sommige honden hebben moeite met het verteren van granen. Toch is het een koolhydraatbron die vaak aanwezig is in hondenvoer. In hypoallergeen hondenvoer worden vaak alternatieve koolhydraatbronnen gebruikt, zoals zoete aardappel of erwten. Honden die last hebben van allergische reacties door granen alleen kunnen ook overschakelen naar graanvrij hondenvoer.

Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitbronnen zoals kip en rund zijn vaak voorkomende allergieën bij honden, maar zeker niet iedere hond is hier allergisch aan. Merk je dat je hond mogelijks een allergische reactie vertoont op kip of rund, kun je hypoallergene voeding uitproberen. Hypoallergeen hondenvoer bestaat uit 1 eiwitbron, waar bijna geen tot geen allergische reactie op mogelijk is. Vaak wordt er gekozen voor ingrediënten als zalm, lam of eend.

Kunstmatige toevoegingen

Honden kunnen allergische reacties vertonen op kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Hypoallergene hondenvoeding probeert deze additieven te vermijden, en maakt gebruik van natuurlijke smaakstoffen en conserveermiddelen om allergische reacties te verminderen.

Wat is belangrijk in hypoallergeen hondenvoer?

Verschillende merken bieden hypoallergeen hondenvoer aan, wat het als baasje is het niet makkelijk maakt om de beste hypoallergene hondenvoeding voor jouw hond te kiezen. In onze blog over hoe je de juiste hypoallergene hondenvoeding voor je hond kiest, geven we enkele tips mee om de keuze eenvoudiger te maken. Just Russel biedt hypoallergeen hondenvoer op maat aan, dat speciaal is samengesteld om te voldoen aan de noden van jouw hond. Het hondenvoer is beter verteerbaar, en je viervoeter zal er ook meer energie van krijgen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag