Hoe beoordeel je de kwaliteit van puppyvoeding en waarop moet je letten?

Odile Geirnaert
03 juli 2024
5 min. leestijd

Heeft je puppy voortdurend jeuk, verliest hij plukken haar of heeft hij last van een slechte stoelgang? Het is hartverscheurend om te zien hoe je kleine vriend worstelt met huid- en spijsverteringsproblemen. In deze blog vertelt Just Russel je hoe je de kwaliteit van puppyvoeding beoordeelt en waar je op moet letten. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw puppy de beste start kan geven!

Wat is kwalitatieve puppyvoeding?

Kwalitatieve puppyvoeding bevat de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen. Essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten zijn cruciaal voor de groei en de ontwikkeling van je puppy. 

 • Eiwitten: Essentieel voor de groei en de spierontwikkeling.
 • Vetten: Belangrijk voor energie en een gezonde huid en vacht.
 • Koolhydraten: Leveren energie en bevorderen een gezonde spijsvertering. 

Waarop moet ik letten bij het kiezen van puppyvoeding?

Wanneer je puppy gezondheidsproblemen vertoont, kan dit betekenen dat zijn voeding van slechte kwaliteit is of niet bij zijn behoeften past. Er zijn een aantal zaken die je best vermijdt in het dieet van je pup. In de puntjes hieronder leggen we je uit waarom je kleurstoffen, conserveringsmiddelen en vulstoffen beter vaarwel zegt.

Vermijd kunstmatige toevoegingen

Kunstmatige toevoegingen, zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen, kunnen allergieën uitlokken door het immuunsysteem te irriteren of intoleranties veroorzaken door de spijsvertering te verstoren. Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig en kies voor voeding met natuurlijke ingrediënten

Kies voor hoogwaardige ingrediënten

Hoogwaardige ingrediënten zijn essentieel voor je pup om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Zorg ervoor dat vlees of vis de hoofdingrediënten zijn en vermijd vulstoffen zoals maïs en tarwe. Vlees en vis bevatten belangrijke vetzuren, vitamines en mineralen die bijdragen aan de gezondheid en het energiepeil van je pup. Dierlijke eiwitten helpen je puppy om voedingsstoffen beter op te nemen en te verwerken, wat cruciaal is voor zijn groei en ontwikkeling

Kies voor juiste energiewaarde

Puppy’s hebben veel energie nodig om te groeien en te bewegen. Zorg ervoor dat de voeding een hoge energiewaarde heeft om aan de behoeften van je groeiende puppy te voldoen. Met de juiste voeding en portiegrootte krijgt je pup evenveel energie binnen als dat hij verbruikt en voorkom je overgewicht op jonge leeftijd. 

Top 5 beste puppyvoeding 

Wil je overstappen op andere puppyvoeding? Om keuzestress te vermijden, zette Just Russel de beste soorten puppyvoeding en de voordelen van 5 topmerken voor jou op een rijtje. 

Merk Voordelen Gewicht Prijs
1 Just Russel
 • Gepersonaliseerde voeding
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Maatbeker om voeding af te meten
 • Uitgebreide puppygids
 • Voedingsschema
 • Speeltjes
 • ….
3 kg €15,00
2 Smolke Puppy mini/medium brokken
 • Alles-in-1-voeding
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Lokaal en duurzaam
3 kg €19,39
3 Cavom Compleet pup/junior Kan al op de leeftijd van 4 à 5 weken bijgevoerd worden. 5 kg €23,21
4 Royal Canin Mini Puppy Bevat antioxidanten die helpen bij het opbouwen van de natuurlijke afweer van de pup. 2 kg €21,60
5 Renske Super Premium kip/lam Bevat ruim 26% verse kip als hoofdingrediënt. 2 kg €25,40
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag