Waarom laat je hond stinkende scheten en wat doe je eraan?

Golden Retriever ligt lang uit op de grond en laat stinkende scheten
Joy Cleymans
07 september 2023
5 min. leestijd

Hondenscheetjes zijn vaak onschuldig, maar merk je plots dat je hond er veel meer laat dan normaal? Dan moet je even opletten. Er zijn dingen waar je best op let als je veranderingen opmerkt. Net zoals vele baasjes weet jij waarschijnlijk niet wat er mis kan zijn, lees snel verder en kom te weten wat de oorzaken en oplossingen zijn. 

Waarom laat mijn hond stinkende scheten?

Plotseling laat je hond overmatig stinkende scheten, maar hoe komt dat nu? Er zijn een aantal elementen die hier de oorzaak van kunnen zijn. Het ene probleem is net al wat erger dan het andere.

Verandering van voeding

Wanneer je plots van voeding verandert, kan de spijsvertering van je hond hier een beetje last van hebben. Maar hoe los je dit nu op? Door geleidelijk de nieuwe voeding te geven kan je de stinkende scheten verhelpen. Mix bijvoorbeeld de vorige brokken samen met de nieuwe, of geef in de ochtend de oude brokken en in de avond de nieuwe. Zo zal het lichaam van je viervoeter geleidelijk aan wennen aan de nieuwe voeding. Hier kan je een schema vinden dat je hiermee kan helpen, plus nog wat extra informatie.

Voedselallergie

Een minder leuke oorzaak, maar helaas wel realiteit voor sommige honden, is voedselallergie. Net zoals wij, mensen, kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde voeding. Bij hen zal dat dan voornamelijk te maken hebben met bepaalde eiwitten die ze niet kunnen verdragen. Denk maar aan kip, granen, melk,… Dat zal ervoor zorgen dat je hond last gaat krijgen van krampen en daarbij ook winderigheid. Bij Just Russel is ook hypoallergene voeding te vinden voor je viervoeter.

Schrokken

Een oorzaak die makkelijk op te lossen is, is schrokken. Het is verbazingwekkend hoeveel honden dit eigenlijk doen. Maar wat heeft schrokken te maken met stinkende scheetjes? Wel, wanneer je hond schrokt krijgt hij zeer veel lucht binnen. Hij hapt dan letterlijk naar zijn eten waardoor hij lucht mee inslikt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een anti-schrokbak aanschaffen. Met deze bak zal je hond moeite moeten doen om zijn brokken te kunnen nemen waardoor hij minder lucht binnen zal krijgen.

Ouderdom of ziekte

Hoe ouder je viervoeter, hoe meer kans op spijsverteringsproblemen. Jammer genoeg is dit een fenomeen dat we niet kunnen tegenhouden. Naast het ouder worden kan het ook zijn dat je hond ziek is. Het kan hier gaan om een (darm)infectie of een wormbesmetting. In dit geval is het aangeraden om je dierenarts te raadplegen.

Spijsvertering in de gaten houden

Je vraagt je waarschijnlijk af “Hoe kan ik in godsnaam de spijsvertering van mijn hond in de gaten houden?”. Wel het is simpel, controleer de ontlasting. Het is bewezen dat ontlasting veel zegt over de gezondheid. Als je hond een stevige stoelgang heeft, die makkelijk op te rapen is, dan is er niets aan de hand. Merk je plots een verandering in de kleur, structuur of geur? Dan kan dat betekenen dat hij ergens mee zit.

Wat kan ik doen aan de stinkende scheten van mijn hond?

Je hond voldoende laten bewegen in combinatie met bovenstaande oplossingen is één. Maar probiotica kan je hond écht afhelpen van zijn vieze kwaaltje. Probiotica zorgt namelijk voor een betere spijsvertering en betere stoelgang, wat dan uiteraard samengaat met minder stinkende scheetjes. Genoeg van de stinkbommetjes die je hond achterlaat in huis? Dan is het Digestion Boost supplement dé oplossing voor jou.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag