Belangrijkste ingrediënten die in puppyvoeding moeten zitten

Odile Geirnaert
14 december 2023
5 min. leestijd

Een puppy in huis betekent veel spelen en ravotten. Al dat spelen vergt veel energie van je kleine viervoeter, zeker in combinatie met het opgroeien tot volwassen hond. Daarom is een goede voeding voor je puppy belangrijk, maar hoe weet je of de voeding van je pup goed is? En welke ingrediënten zijn belangrijk in puppyvoeding? In deze blog geven we je een antwoord op deze vragen, zodat je pup kan opgroeien tot een sterke hond.

Waar bestaat goede puppyvoeding uit?

Puppy’s hebben specifieke voedingsbehoeften die verschillen van die van volwassen honden. Dat komt doordat ze in een oogwenk groeien van schattige, pasgeboren pups tot energieke pubers. Om je pup goed te ondersteunen tijdens deze snelle groeifase geef je hem best speciale puppyvoeding. Kenmerkend aan goede puppyvoeding is dat deze rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. 

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwsteen voor een groeiende pup. Ze dragen bij tot de opbouw van spiermassa en versterken het immuunsysteem. Omdat puppy’s meer eiwitten nodig hebben dan volwassen honden, maar nog geen te grote porties kunnen eten, bevat goed puppyvoer makkelijk verteerbare eiwitten. Die vind je in dierlijke producten zoals vlees en vis, maar ook in plantaardige producten zoals granen. Een goede puppyvoeding bevat best een mix van beide.

Vetten

Vetten zijn de belangrijkste bron van energie, wat goed van pas komt voor een spelende pup. Daarnaast hebben vetten, zoals zalmolie en omega 3 en 6, nog tal van andere voordelen. Ze zijn essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en zorgen voor een gezonde vacht. Een extra voordeel, en waarschijnlijk hetgeen wat je pup het belangrijkste vindt, is dat vetten bijdragen aan de heerlijke smaak van puppyvoeding. 

Koolhydraten

Een puppy kan nooit genoeg energie hebben tijdens de groeifase. Die energie vinden ze niet enkel in vetten, maar ook in koolhydraten. Koolhydraten worden namelijk omgezet in glucose, wat de ideale brandstof is voor je kleine energiebom. Ook draagt glucose bij aan de ontwikkeling van het hersenweefsel en de rode bloedcellen. Bovendien zitten er in koolhydraten een hoop vezels, die zorgen voor een goede darmgezondheid bij je pup.

Wat is belangrijk in puppyvoeding?

Om een gezonde groei en ontwikkeling van je kleine viervoeter te garanderen, bevat de juiste puppyvoeding best een evenwichtige verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast speelt ook de juiste portiegrootte een belangrijke rol. Dat zorgt er namelijk voor dat je pup de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt zonder overvoeding of ondervoeding. De juiste portiegrootte is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het gewicht van de pup. Omdat elke hond anders is, kan je hiervoor best je dierenarts raadplegen.

Hoe weet je of puppyvoeding goed is?

Voordat je een puppyvoeding in huis haalt, kijk je dus best naar de ingrediëntenlijst of alle voedingsstoffen er zeker in zitten. Om het je extra makkelijk te maken, biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan. Dat is een kwalitatieve voeding die meegroeit met je pup. Bovendien bevat deze een handige maatbeker zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste portiegrootte. Zo kan je ten volle genieten van je kleine viervoeter.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag