Hoe stap ik over op andere voeding voor mijn puppy?

Odile Geirnaert
25 januari 2024
5 min. leestijd

Wil je graag de overstap maken naar een andere voeding voor je pup, maar weet je niet precies hoe? Of merk je dat de huidige puppyvoeding niet voldoet aan de noden van je kleine vriend? De overstap op andere puppybrokjes is niet altijd eenvoudig. Gelukkig zijn er enkele tips die deze overstap makkelijker kunnen maken. Scrol dus zeker verder! 

Hoe schakel ik best over op nieuwe puppyvoeding?

Overschakelen op een nieuwe puppyvoeding doe je best geleidelijk. Zo kan je puppy rustig wennen aan de nieuwe voeding en voorkom je maag- en spijsverteringsproblemen zoals braken, diarree en stinkende windjes. Om je te helpen bij de geleidelijke overgang naar nieuwe brokjes, hebben we een overstapschema samengesteld:

  • Dag 1 – 2: de eerste dagen leert je pup de nieuwe hondenbrokjes kennen, geef hier  75% van de oude en  25% van de nieuwe puppyvoeding.
  • Dag 3 – 4: als alles goed gaat, kan je de verhouding aanpassen naar 50% van de oude brokjes en 50% van de nieuwe.
  • Dag 5 – 6: voeg weer een beetje nieuwe voeding toe zodat je pup 25% van de oude en 75% van de nieuwe voeding eet .
  • Dag 7: na een week is je pup volledig vertrouwd met de voeding. Je kan hem vanaf nu 100% van het nieuwe voor geven.

schema overschakelen van hondenvoeding

Merk je dat je puppy moeite heeft met de overgang? Of is je kleine vriend een gevoelige eter? Dan hou je best de verhouding tussen de oude en nieuwe puppyvoeding enkele dagen langer aan. 

Wat is goede puppyvoeding?

Welke voeding je pup krijgt, speelt een belangrijke rol in de groei en gezondheid van je beste vriend. Je kiest dus best voor een puppyvoeding die deze drie belangrijke ingrediënten bevat: 

  • Eiwitten: deze bevorderen de ontwikkeling van het immuunsysteem en de spiermassa. Zo kan je kleine vriend gezond groot worden. 
  • Vetten: ook wel bekend als de grootste energieleverancier. Vetten zorgen ervoor dat  je pup, naast al dat spelen, ook genoeg energie heeft om te groeien. 
  • Koolhydraten: een pup met een goede darmflora, is een gezonde pup. Hier spelen koolhydraten en vezels een belangrijke rol.

Waarom overstappen naar andere puppyvoeding?

Hoewel variatie op ons bord aantrekkelijk klinkt, verkiezen puppy’s een vast eetpatroon. Het liefst van al eentje dat hun energie geeft voor de hele dag. Als je van plan bent over te schakelen op een nieuwe puppyvoeding, kies je dus best voor eentje die voldoet aan de noden van je kleine viervoeter. Als de nieuwe voeding alle juiste ingrediënten bevat, kan je geleidelijk een gezond en vast eetpatroon opbouwen voor je pup.

Schakel over naar op maat gemaakte voeding voor jouw pup

Om de overstap naar een nieuwe en betere voeding voor je pup makkelijker te maken, biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan. Deze natuurlijke voeding is ontwikkeld door dierenartsen en past zich aan aan de noden van je pup. Zo hoef je je geen zorgen te maken of je pup wel de beste brokjes krijgt. Bovendien groeit deze puppyvoeding mee met je kleine vriend, wat een toekomstige overstap op volwassenvoeding makkelijker maakt.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag