Overschakelen op nieuwe hondenvoeding

Odile Geirnaert
05 mei 2024
5 min. leestijd

Heeft je hond last van jeuk en verschijnen er kale plekken, korstjes of schilfertjes in zijn vacht? Huidproblemen komen jammer genoeg vaak voor bij honden. Je kan je hond helpen met een behandeling of een medicijn, maar vaak kan het veel simpeler, goedkoper én gezonder. In deze blog verklappen we je hoe overschakelen op nieuwe voeding ervoor kan zorgen dat jouw huisdier opnieuw geniet van een gezonde vacht. Scrol verder en ontdek de tips van Just Russel. 

Waarom overschakelen op andere hondenvoeding? 

Als je hond bepaalde klachten vertoont, kan het zijn dat hij de huidige voeding niet goed kan verdragen. Dit kan zich uiten in volgende symptomen:

  • Jeuk
  • Likken aan de poten
  • Slappe stoelgang
  • Verminderde eetlust
  • Verminderde energie

Wanneer je hond deze symptomen vertoont, is het raadzaam om over te schakelen naar een nieuw merk of type hondenvoer. Het is belangrijk om dit altijd eerst te laten checken door je dierenarts, zo kan de juiste diagnose gesteld worden, voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je hond.

Hoe schakel ik over naar andere voeding voor mijn hond?

Wil je het dieet van je hond veranderen of overschakelen op nieuwe hondenvoeding voor je puppy? Er zijn verschillende manieren om dit te doen en Just Russel helpt je daar graag bij. 

Je kan makkelijk overschakelen van de ene krokante brok, naar de andere krokante brok of van een geperste brok naar een krokante brok of omgekeerd. Overschakelen van vers vlees naar een krokante brok is ook geen probleem. In de volgende puntjes geven we je meer info over de verschillende overschakelingen

Van krokante brok naar krokante brok

Een overschakeling van een krokante brok naar een andere krokante hondenbrok moet geleidelijk aan gebeuren, zodat het spijsverteringsstelsel niet verstoord geraakt. Daarom wordt het aangeraden om de overschakeling in de loop van één week te doen:

  • Dag 1 tot  2: 75% oud, 25% nieuw
  • Dag 3 tot 4: 50% oud, 50% nieuw
  • Dag 5 tot 6 : 25% oud, 75% nieuw
  • Dag 7: 100% nieuw

Van geperste brok naar krokante brok en omgekeerd

De overschakeling van geperste brokken naar krokante brokken kan in één keer gebeuren, omdat geperste brokken op een andere manier worden verteerd dan krokante brokken. Wanneer je de brokken mengt, kunnen er maag- of darmproblemen ontstaan.

Van vers vlees naar een krokante brok

De overschakeling van vers vlees naar krokante brokken kan ook in één keer gebeuren. Vers vlees en krokante brokken worden, net zoals geperste brokken, op een andere manier verteerd. Wanneer je deze mengt, zou dit dus ook voor maag- en darmproblemen kunnen zorgen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag