Heeft mijn hond spoelwormen?

Odile Geirnaert
12 juli 2023
5 min. leestijd

Denk je dat jouw hond last heeft van spoelwormen? Het is belangrijk om tijdig de symptomen op te merken en een behandeling te starten. In deze blog vertellen we je wat spoelwormen zijn en hoe je hond besmet kan raken. Blijf lezen om meer te weten te komen over spoelwormen en hoe je jouw trouwe viervoeter gezond kunt houden.

Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen, of ascariden, zijn parasitaire wormen. Ze zijn langwerpig van vorm en kunnen verschillende maten bereiken, meestal variërend van 4 tot 10 centimeter lang. Spoelwormen kunnen het lichaam van je hond op verschillende manieren aantasten. Wanneer je hond geïnfecteerd raakt met spoelwormen, komen de eitjes uit in het maag-darmkanaal van de hond. Daar ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen die zich voeden met voedingsstoffen die bedoeld zijn voor de hond.

Hoe raken honden besmet met spoelwormen?

Spoelwormbesmettingen bij honden vinden meestal plaats door het inslikken van de eitjes van de wormen. Deze eitjes kunnen aanwezig zijn in de omgeving, zoals in de grond, ontlasting van besmette honden of geïnfecteerde prooidieren. Het risico op besmetting met spoelwormen kan worden verkleind door je hond regelmatig te laten ontwormen. Puppies moeten vaker ontwormd worden dan volwassen honden, omdat ze vatbaarder zijn voor infecties. Het is ook belangrijk om de omgeving van de hond schoon te houden en regelmatig te reinigen, vooral gebieden waar de hond vaak komt.

Wat zijn de symptomen van een spoelwormbesmetting?

De symptomen van een spoelwormbesmetting kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de ernst van de infectie en de gezondheidstoestand van de hond. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Diarree

Een besmette hond kan last hebben van diarree, soms met bloedverlies.

  • Braken

Braken kan optreden als reactie op de aanwezigheid van spoelwormen in het maag-darmkanaal.

  • Gewichtsverlies

Spoelwormen nemen voedingsstoffen uit het lichaam van je hond op, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

  • Een opgezwollen buik

Bij ernstige infecties kunnen de wormen zich ophopen in het darmkanaal, wat leidt tot een opgezwollen buik.

  • Verminderde eetlust

Een hond kan zijn eetlust verliezen als gevolg van de infectie.

Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij andere ziektes met wormen (Wormen hond), zoals longwormen (linking: longwormen). Lees er in onze andere blogs meer over.

Wat te doen bij spoelwormen?

Bij spoelwormen bij honden is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor diagnose en behandeling. De dierenarts kan een geschikt ontwormingsmiddel voorschrijven en adviseren over de behandeling en preventie. Behandeling omvat meestal een reeks ontwormingskuren met een tussenpoos van enkele weken. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving schoon te houden en goede hygiënische maatregelen te nemen. 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag