Helpt probiotica stress bij honden te verminderen?

Joy Cleymans
12 oktober 2023
5 min. leestijd

Loopt jouw hond er wat treurig bij en denk je dat hij stress heeft? Dan hebben wij een middeltje waarmee de stress bij  jouw beste vriend kan worden verlaagd. Probiotica supplementen helpen stress bij honden te verminderen. In deze blog leggen we alles uit over hoe probiotica een rol kunnen spelen bij het verminderen van stress bij onze geliefde viervoeters. Lees dus snel verder!

Wat is probiotica voor honden?

Probiotica voor honden zijn levende micro-organismen, dit zijn goede bacteriën en kunnen helpen bij het ondersteunen van een evenwichtige darmflora. Naast de ondersteuning van de darmflora, helpen ze het ook om enerzijds de immuniteit van de hond te versterken en anderzijds kan het zelfs bijdragen tot het verminderen van stress. Het idee is dat een gezonde darmflora dus een positief effect heeft op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van honden.

Kan probiotica helpen tegen stress bij honden?

Ja, probiotica kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van stress bij honden. Het verband tussen darmgezondheid en stress bij honden wordt wel nog steeds onderzocht, maar enkele studies hebben wel al aangetoond dat een goede darmflora kan zorgen voor een betere emotionele toestand bij je huisdier. Met de ondersteuning van een gezonde darmflora, dankzij probiotica, zorgt het voor een communicatie tussen de darmen en de hersenen. Hoewel verdere onderzoeken nodig zijn om dit verband volledig te begrijpen, tonen de eerste resultaten veelbelovende aspecten van het gebruik van probiotica als mogelijke aanvullende benadering om stress bij honden te verminderen.

Hoe lang mag mijn hond probiotica krijgen?

Om een duidelijk effect te zien van probiotica, houd je dit best minstens een maand tot een aantal maanden aan. Na een week zouden de klachten al moeten verminderen, maar om echt een zichtbaar effect te zien, geef je dit best enkele weken/maanden aan je hond.

Wat zijn de bijwerkingen van probiotica?

Af en toe kunnen honden ook lichte bijwerkingen hebben tijdens de eerste dagen als je probiotica geeft. De meest voorkomende bijwerking is dunne ontlasting en krampen. Wanneer je hond deze bijwerkingen heeft, kan je best een paar dagen stoppen met de probiotica en dit dan langzaamaan opnieuw opbouwen.

Welke probiotica geef ik het best aan mijn hond bij stress?

Wil je graag je hond zijn darmflora laten herstellen, maar weet je niet precies welke probiotica je nu het best geeft? In de online shop van Just Russel, vind je alvast een doosje probiotica supplementen terug. Hiermee zouden de klachten van jouw trouwe vriend al snel moeten afnemen. 

Op het doosje staat ook vermeld hoeveel van deze supplementen je op een dag mag geven aan de hand van het gewicht. Zo mag een hond onder de 5 kg maar 1 supplement per dag, een hond onder 10 kg mag er 2, een hond die tussen 10 à 20 kg weegt mag er 3 en als je hond meer dan 20 kg weegt, mag hij zo’n 4 snoepjes per dag.

Indien je hond zijn stress nog steeds niet vermindert of andere klachten heeft, kan je best even contact opnemen met je dierenarts.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag