Hondenbeten: alles wat je moet weten!

Joy Cleymans
26 april 2023
5 min. leestijd

Hondenbeten kunnen grote gevolgen hebben voor het slachtoffer maar ook voor jou als baasje. Gelukkig zijn er stappen die jij kan ondernemen om een hondenbeet te voorkomen of stappen die je kunt zetten als een bijtincident plaatsvindt. In dit artikel vertellen we je graag alles over hondenbeten en hoe een verzekering jou hierbij kan helpen. Lees verder en ontdek alles over hondenbeten en verzekeringen.

Hoe vaak komen hondenbeten voor en wat zijn de risico’s?

Elk jaar zijn er meer dan 150.000 Belgen, voornamelijk kinderen, het slachtoffer van een hondenbeet. Het zijn voornamelijk kinderen omdat zij het gedrag van een hond vaak niet kunnen inschatten. De risico’s van hondenbeten zijn afhankelijk van de ernst van de beet. Een oppervlakkige hondenbeet kan pijnlijk zijn en mogelijk leiden tot een infectie. Diepere hondenbeten kunnen echter ernstige complicaties veroorzaken, zoals bloedingen, zenuwbeschadiging en infecties. Bovendien kunnen sommige honden dragers zijn van ziektes zoals rabiës, wat zeer levensbedreigend kan zijn voor mensen.

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van hondenbeten?

Er zijn verschillende oorzaken van een bijtincident met honden. Hieronder sommen we enkele veelvoorkomende oorzaken van hondenbeten voor je op:

  • Agressie: honden kunnen bijten uit frustratie, woede of als ze zich bedreigd voelen. 
  • Angst: honden bijten als reactie op iets waarvoor ze bang zijn, zoals harde geluiden of onbekende mensen of dieren.
  • Territoriumverdediging: honden kunnen bijten om hun territorium te beschermen, vooral als het gaat om indringers in hun huis of tuin, of mensen die ze niet kennen.
  • Pijn of ziekte: honden kunnen bijten als reactie op pijn of ongemak, bijvoorbeeld als iemand per ongeluk op hun staart stapt of een zere plek aanraakt.
  • Provocatie: honden kunnen bijten als reactie op pesten, bijvoorbeeld door aan hun staart of oren te trekken. Dit gebeurt vaak per ongeluk door kleine kindjes.
  • Overmatige opwinding: soms kunnen honden bijten als gevolg van overmatige opwinding of tijdens een ruw spel. 
  • Onvoldoende socialisatie en training: honden die niet goed gesocialiseerd of getraind zijn, kunnen bijten uit onzekerheid, frustratie of als gevolg van verkeerd gedrag dat nooit gecorrigeerd werd. 

Voorkomen dat je hond bijt

Om bijtincidenten met je hond te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je als baasje kunt nemen. Hieronder staan enkele tips:

  • Socialisatie: Zorg ervoor dat je je hond vroeg in zijn leven blootstelt aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Doe dit om angstig of agressief gedrag te vermijden.
  • Gehoorzaamheidstraining: Train je hond om te reageren op commando’s, zodat hij beter onder controle kan houden en minder snel geneigd is om te bijten.
  • Vermijd triggers: Houd rekening met situaties die je hond stress of angst kunnen bezorgen en vermijd deze indien mogelijk.
  • Ken de lichaamstaal van je hond: Leer de signalen herkennen die je hond kan geven wanneer hij zich ongemakkelijk of bedreigd voelt.
  • Hou je hond aangelijnd: Houd je hond aangelijnd als je in de buurt bent van andere mensen of dieren. Straf je hond als hij agressief reageert.
  • Wees voorzichtig met kinderen: Leer kinderen hoe ze op een veilige manier met jouw hond moeten omgaan en laat nooit kinderen zonder toezicht bij honden.

Wat zijn de juridische implicaties van hondenbeten en welke verantwoordelijkheden hebben hondeneigenaren?

In België geldt de wet op de dierenbescherming, waarbij de eigenaar verantwoordelijk is voor de schade en medische kosten die de hond veroorzaakt. Als hondeneigenaar is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je verantwoordelijkheden nakomt om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van jouw hond en de samenleving te waarborgen. Je bent verplicht ervoor te zorgen dat je je hond goed opvoedt

Hoe werkt een hondenverzekering bij hondenbeten en wat is de dekking?

Een hondenverzekering kan dekking bieden in geval van hondenbeten. Over het algemeen bieden hondenverzekeringen dekking voor aansprakelijkheid tot een bepaald bedrag. Deze dekking kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. De verzekering kan ook de kosten dekken voor de verdediging van de eigenaar van de hond in het geval van een rechtszaak.

Hoe werkt het proces van het indienen van een claim bij een hondenverzekering bij een hondenbeet?

Stap 1: Neem contact op met de verzekeraar
Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om die te informeren over het bijtincident met je hond. Zij zullen je begeleiden bij het indienen van de claim en je informeren over de documentatie die je moet verstrekken.

Stap 2: Verzamel documentatie
Verzamel alle documentatie die nodig is voor je claim. Denk aan medische rekeningen, politierapporten, getuigenverklaringen en andere relevante informatie.

Stap 3: Dien je claim in
Vul het formulier van de claim in en voeg de benodigde documentatie toe. Zorg ervoor dat je alle vereiste informatie verstrekt, zodat de verzekeraar jouw claim snel en efficiënt kan verwerken.

Stap 4: Wacht op goedkeuring van de claim
Nadat je jouw claim hebt ingediend, zal de verzekeraar jouw claim beoordelen en je op de hoogte stellen van de eventuele goedkeuring van de claim. Als de claim is goedgekeurd, zal de verzekeraar de betaling van de dekking verzorgen. Indien de claim wordt afgewezen, zal de verzekeraar je uitleggen waarom dit het geval is.

Welke andere voordelen biedt een hondenverzekering, zoals dekking voor medische kosten en verlies of diefstal van uw hond?

Een hondenverzekering biedt naast een schadevergoeding bij bijtincidenten van je hond ook andere voordelen. Indien je hond ziek wordt, dekt een hondenverzekering de onverwachte medische kosten, maar ook de kosten bij preventieve zorg. Bij verlies van je hond kan een hondenverzekering je bijstaan bij verschillende zaken. Denk hierbij aan sterfte, kwijtspelen of diefstal van je hond. Ze helpen je met affiches verspreiden, crematie vergoeding en tal van andere zaken. 

Wat zijn enkele belangrijke stappen om te nemen als je hond bijt, zoals het verzorgen van de wond en het melden van de beet aan de juiste autoriteiten?

Een hondenbeet kan gevaarlijk zijn, daarom is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te nemen bij een bijtincident:

  1. Verzorg de wond: Was de wond met zeep en water en ontsmet de wonde. Bedek deze daarna met een schone doek om te voorkomen dat deze gaat bloeden.
  2. Zoek medische hulp: Als de wond ernstig is, zoek dan medische hulp bij een huisarts of de spoedafdeling van een ziekenhuis.
  3. Identificeer de hond: Probeer de hond te identificeren door informatie te verzamelen over de eigenaar of de hond zelf. Denk aan zaken zoals de naam, het ras en de kleur.
  4. Meld de beet: Meld het bijtincident  bij de juiste autoriteiten, zoals de gemeente of de politie. Zij geven je instructies, volg deze dan ook zo goed mogelijk op.
  5. Verzamel bewijs: Maak foto’s van de wond en eventuele andere schade die de hond veroorzaakte. Verzamel getuigenverklaringen om te gebruiken als bewijs.
  6. Overweeg juridische stappen: Als de hondenbeet ernstig is, overweeg dan juridische stappen te ondernemen om een schadevergoeding te krijgen.

Het is belangrijk om snel te handelen en de juiste stappen te nemen als je hond bijt. Dit kan helpen om verdere problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat jij, jouw hond en het slachtoffer de nodige hulp krijgen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag