Hoe moet ik mijn hond opvoeden?

puppy krijgt beloning tijdens opvoeding
Odile Geirnaert
19 november 2021
3 min. leestijd

De opvoeding van een hond is niet altijd even makkelijk. Ze zeggen dan ook niet voor niets “een puppy opvoeden is zoals een baby grootbrengen”. Je moet namelijk op verschillende zaken letten en natuurlijk heel wat tijd vrijmaken. Maar ook volwassen honden kunnen prima nieuwe dingen bijleren, het gaat alleen iets minder snel dan bij een puppy. Geduld is hier dus heel belangrijk.

Waarom je hond opvoeden?

Een hond opvoeden is niet alleen goed voor jezelf, maar zelfs nog beter voor je hond. Zo zijn hondentraining namelijk goed voor je hond, het maakt hun gezonder, gelukkiger, kortweg het zorgt ervoor dat je hond een gelukkiger leven leidt! Natuurlijk is het voor jezelf ook veel leuker om een opgevoede hond te hebben, zo kan je veel meer samen doen en dat zorgt dan weer voor een betere relatie met je hond.

Lees hier meer over de positieve voordelen van het opvoeden van je hond.

Hoe socialiseer ik mijn hond?

Je hond opvoeden begint bij het aanleren van sociale vaardigheden. Dit begint al op jonge leeftijd, wanneer het als pup nog bij zijn moeder en/of nestgenoten leeft. Daar leert je pup zich namelijk als hond gedragen. Daarna leert hij bij zijn nieuwe gezin hoe hij met mensen, kinderen en eventueel andere huisdieren moet omgaan.

Kom hier meer te weten over het socialiseren van je puppy.

Gedragsproblemen van mijn hond

Het kan soms zijn dat je hond enkele gedragsproblemen vertoont, maar dat ontstaat vaak pas later in het leven. Zo geeft jouw hond een automatische reactie op bepaalde prikkels, die hij onbewust gaat koppelen aan een bepaalde situatie of geluid. Honden leren deze reacties niet in één dag. Gedragsproblemen zijn meestal het gevolg van een patroon, iets dat je hond regelmatig ziet terugkomen. Vaak ligt de oorzaak bij het baasje van de hond, ook al gebeurt dit niet bewust. Het is dan ook enorm belangrijk om het ongewenste gedrag te voorkomen of op te lossen.

Enkele voorbeelden van gedragsproblemen zijn: uitvallen naar vreemde mensen, vechten met andere honden, niet alleen thuis kunnen blijven, tot bloedens toe op de eigen poten bijten of onzindelijkheid.

Wat gedragsproblemen bij honden nu effectief zijn en hoe je ze oplost kan je lezen in deze blog!

Tips voor een gehoorzame hond

De wens van elk baasje is een hond die gehoorzaam is, maar dat gaat natuurlijk niet van zelf. Daarom geven we enkele tips mee hoe je jouw hond gehoorzaam kan maken.

  1. Beloon goed gedrag en negeer of straf bij ongewenst gedrag.
  2. Leer je hond alleen zijn. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe beter!
  3. Luister naar je hond, zo voelt hij zich gesteund en zal jullie band sterker worden.
  4. Durf vragen om hulp! Niet iedereen weet hoe je een hond moet opvoeden, wees dus niet bang om op zoek te gaan naar een professionele trainer die jou met veel plezier zal helpen!
  5. Geef je hond een eigen, veilige plek waar hij tot rust kan komen, zoals een bench of een eigen ligplaats in huis.
  6. Leg de lat niet te hoog! Het is normaal dat je hond niet alles op 1 dag perfect zal uitvoeren. Geef jezelf en je hond de tijd en ruimte om hierin te groeien.

Opvoeding hoeft niet altijd moeilijk te zijn!

Een hond opvoeden gaat nooit vanzelf en neemt zeer veel tijd in beslag. Maar als je goed voorbereid bent en weet wat je wilt, dan gaat het al een stuk makkelijker! Geniet vooral van het proces en de tijd die je samen spendeert met je hond, het zal jullie band nog zo sterk maken!

Wil je toch liever wat meer specifieke info over het opvoeden van een puppy? Geen probleem, ook daar kunnen wij jou meer info over geven in de volgende blog “Hoe moet ik mijn puppy opvoeden?“. Veel leesplezier :).

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag