Mag een hond zalm eten?

Cocker Spaniel kijkt naar twee stukken zalm die hij gaat opeten.
Odile Geirnaert
11 november 2022
3 min. leestijd

Zalm is een heerlijke vis waar veel mensen van genieten maar,  zalm wordt ook vaak gebruikt in diervoeding. Toch geef je je hond beter geen stukje van je zalm. Waarom? In deze blog ontdek je welke zalmproducten wel goed zijn voor je geliefde viervoeter. Lees verder en kom te weten hoe je zalm op een veilige manier aan je hond kan voeden!

Mag mijn hond zalm eten?

Je vindt zalm heel vaak terug in hondenvoeding, dus waarom zou je je hond geen restje zalm kunnen geven van je maaltijd? Vis heeft erg veel voordelen voor je huisdier maar toch ga je hier beter héél voorzichtig mee om. 

Wij raden het af om je hond zalm te geven indien deze niet gekookt is of geen deel uitmaakt van een bepaalde soort geformuleerd hondenvoer

Indien je je hond toch zalm wil geven, houd dan rekening met het feit dat niet alle soorten of bereidingen van zalm hetzelfde zijn. Sommige opties zijn veiliger dan andere.

Mag een hond gerookte zalm eten?

Neen, een hond mag geen gerookte zalm eten! Waarom vraag je je nu waarschijnlijk af, wij vertellen het je hieronder:

  • Op gerookte zalm tref je vaak toegevoegde kruiden aan zoals knoflook of uienpoeder, lekker! Nee hoor, deze ingrediënten zijn schadelijk voor je hond omdat ze voor honden als giftig worden beschouwd.
  • Gerookte zalm bevat door de bereidingswijze een hoge hoeveelheid zout, dit kan leiden tot zoutvergiftiging of uitdroging. Oppassen geblazen dus!
  • Gerookte zalm kan een parasiet bevatten met de Neorickettsia helminthoeca bacterie. Deze bacterie veroorzaakt zalm vergiftiging. Merk je een van de symptomen op zoals braken of spijsverteringsproblemen? Raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts

Niks vervelender dan graten in je vis! Verwijder deze zorgvuldig, doe je dit niet dan kunnen deze visbotjes leiden tot stikkingsgevaar.

 Mag mijn hond ook zalm uit blik eten?

Zalm uit blik vinden wij een betere optie dan gerookte of rauwe zalm. Er zijn alleen 2 zaken om aandacht aan te besteden:

  • Kies geen vis in olie: deze bereiding is te vet voor je hond waardoor je viervoeter last kan krijgen van darmklachten of diarree.
  • Ga wel voor zalm in water, let er bij deze optie op dat er geen extra zout werd toegevoegd. Dit leidt dan weer tot uitdroging. 

En wat met rauwe zalm?

Rauwe zalm is niet gekookt en dus kunnen er nog levende parasieten, bacteriën en andere aanwezig zijn in de zalm. Dit is gevaarlijk voor je hond. Rauwe zalm kan bijvoorbeeld thiaminase bevatten. Deze stof breekt vitamine B1 af bij honden met verlammingsverschijnselen tot gevolg. Verder kan rauwe zalm een parasiet bevatten met de bacterie Neorickettsia helminthoeca. Gekookte zalm is dus de veiligere optie. We raden je ook aan om elke rauwe vis voor je hond te koken.

Wat zijn de voordelen van zalm voor een hond?

Er zijn verschillende voordelen van zalm voor een hond. Zalm is een echte vitaminebom voor je hond. Een goed alternatief voor het geven van zalmvlees is het gebruiken van onze zalmolie. 

Het is een natuurlijke bron van gezonde omega 3 en 6 (EPA en DHA). Deze vetzuren dragen bij tot de algemene gezondheid van je hond. Ze zorgen voor een glanzende vacht, beschermen de gewrichten en ondersteunen de hartfunctie.

Meng onze zalmolie door de voeding van je huisdier en zelfs de moeilijkste eter zal zijn brokjes met smaak verorberen.

€12,95 zalmolie voor honden van Just Russel

Hoeveel zalm mag een hond eten?

Heb je bovenstaande tips goed in overweging genomen en geef je je hond wat zalm, dan raden wij aan om de volgende hoeveelheid te hanteren: geef je hond nooit meer dan 5 gram zalm per kg lichaamsgewicht per dag. Als we dit omrekenen komt dit neer op zo’n 5-10% van het menu van je hond.

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Honden

7 Afrikaanse hondenrassen die tot de verbeelding spreken

16 mei 2023
Afrika staat in ons halfrond vooral bekend voor de vele wilde diersoorten zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. Maar weet jij…
Joy Cleymans
Hondennieuws
kromme staart van hond|dalmatiër met horizontale staart|hond op straat met staart tussen de benen|afghaanse windhond met neutrale staarthouding|hond in gras met hoge staart

Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!

23 december 2021
De staart van je hond verraadt hoe hij zich voelt: enthousiast, vrolijk, angstig, nerveus of agressief. Ontdek hier wat je beste vriend je probeert te vertellen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
hond op een hoop van knuffels|hond ligt in het gras

Het dier met het grootste geheugen ter wereld is een hond!

04 maart 2021
Dat honden intelligente dieren zijn weten wij natuurlijk al lang, maar je gelooft nooit wat deze hond kan. Dit is Chaser, de hond met het grootste geheugen ter wereld!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Labrador hond in asiel achter blauwe tralie

Hoeveel kost een hond uit het asiel?

03 september 2022
Wil je een hond uit het asiel? Dan vraag je je vast af: ‘Hoeveel kost een hond uit het asiel?’. Ontdek hier de prijs van een asielhond in België!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
gelukkige hond in een bos

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren?

20 oktober 2021
De klok van een hond tikt veel sneller dan die van een mens. Maar de vraag is hoe oud is mijn hond nu echt in mensenjaren?
Odile Geirnaert
4.8 / 5