Zes redenen waarom een hond het leukste huisdier is!

baasje knuffelt met hond|puppy labrador
Cyriel Van Steen
26 maart 2021
3 min. leestijd

Bij Just Russel houden wij natuurlijk van alle huisdieren, maar hier volgen onze zes redenen waarom een hond de meest bijzondere en leukste huisdier is.

1. De vriendschap tussen honden en mensen is al duizenden jaren oud

Wanneer je een mens met een hond over straat ziet lopen, sta je vaak niet eens meer stil bij het feit dat dit een eigenaardige vriendschap tussen twee totaal verschillende diersoorten is. Honden worden al duizenden jaren door mesnen gedomesticeerd als gezelschapsdier. Zo zijn er in Europa hondengraven gevonden van 15.000 v. Chr! Dit is de oudste vriendschap tussen mens en dier. Toch wel het leukste huisdier van door de eeuwen heen.

2. Een baasje en hond kunnen een persoonlijke band opbouwen

Omdat de relatie tussen honden en mensen al duizenden jaren oud is, kunnen honden in tegenstelling tot vele andere dieren daadwerkelijk een persoonlijke band met hun baasje opbouwen. Honden zijn net als mensen echte groepsdieren. Een hond zal proberen voor zijn roedel te zorgen, bijvoorbeeld  door  leden van het gezin te troosten wanneer zij verdrietig zijn.

3. Honden zijn nooit chagrijnig

Of je nou na een kappersafspraak van 30 minuten of na een wereldreis van 30 weken weer thuis komt, een hond is altijd even blij om je te zien. Het onvoorwaardelijke enthousiasme van honden is iets waar wij mensen (terecht!) als een blok voor zijn gevallen.

4. Honden verminderen stress

Een onderzoek van de Azabu University in Japan heeft uitgewezen dat mensen oxytocine aanmaken wanneer ze oogcontact met hun hond maken of hun hond aaien. Dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.  Oxytocine speelt een rol in het leggenvan sociale contacten en verhoogt de weerbaarheid tegen stress en angst.

5. Mensen met honden bewegen meer

Het hebben van een hond is niet alleen gezellig, het is ook hartstikke gezond. Over het algemeen zijn mensen met een hond geneigd meer te bewegen. Dit wordt door onderzoekers het Lassie-effect genoemd. Vooral voor mensen met een zittend beroep is het belangrijk om een paar keer per dag de benen te strekken. Door een hond word je op een positieve manier gestimuleerd om een paar keer per dag een wandeling in frisse buitenlucht te maken. Wanneer je echt wilt afvallen is het volgens onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool het verstandigste om een grote hond te nemen. Mensen met een klein hondje zijn eerder geneigd om een klein blokje om te lopen!

6. Puppy’s!!

Laten we eerlijk wezen.. Bestaat er iets leukers dan een kleine, wollige puppy? Met een puppy krijg je zelfs meer aandacht dan met een peperdure auto. In een aflevering van Top Gear kregen  vrouwen de vraag wat ze leuker vonden: een Golden Retriever puppy of een Aston Martin DB9 Volante. Je raad het al; iedereen wilde de puppy even vasthouden en niemand had meer oog voor de auto! Ik ben nu zeker dat ook een puppy het leukste huisdier is 😉 .

baasje knuffelt met hond|puppy labrador

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag