Just RusselZes redenen waarom een hond het leukste huisdier is!

Zes redenen waarom een hond het leukste huisdier is!

baasje knuffelt met hond|puppy labrador
Cyriel Van Steen
26 maart 2021
3 min. leestijd

Bij Just Russel houden wij natuurlijk van alle huisdieren, maar hier volgen onze zes redenen waarom een hond de meest bijzondere en leukste huisdier is.

1. De vriendschap tussen honden en mensen is al duizenden jaren oud

Wanneer je een mens met een hond over straat ziet lopen, sta je vaak niet eens meer stil bij het feit dat dit een eigenaardige vriendschap tussen twee totaal verschillende diersoorten is. Honden worden al duizenden jaren door mesnen gedomesticeerd als gezelschapsdier. Zo zijn er in Europa hondengraven gevonden van 15.000 v. Chr! Dit is de oudste vriendschap tussen mens en dier. Toch wel het leukste huisdier van door de eeuwen heen.

2. Een baasje en hond kunnen een persoonlijke band opbouwen

Omdat de relatie tussen honden en mensen al duizenden jaren oud is, kunnen honden in tegenstelling tot vele andere dieren daadwerkelijk een persoonlijke band met hun baasje opbouwen. Honden zijn net als mensen echte groepsdieren. Een hond zal proberen voor zijn roedel te zorgen, bijvoorbeeld  door  leden van het gezin te troosten wanneer zij verdrietig zijn.

3. Honden zijn nooit chagrijnig

Of je nou na een kappersafspraak van 30 minuten of na een wereldreis van 30 weken weer thuis komt, een hond is altijd even blij om je te zien. Het onvoorwaardelijke enthousiasme van honden is iets waar wij mensen (terecht!) als een blok voor zijn gevallen.

4. Honden verminderen stress

Een onderzoek van de Azabu University in Japan heeft uitgewezen dat mensen oxytocine aanmaken wanneer ze oogcontact met hun hond maken of hun hond aaien. Dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.  Oxytocine speelt een rol in het leggenvan sociale contacten en verhoogt de weerbaarheid tegen stress en angst.

5. Mensen met honden bewegen meer

Het hebben van een hond is niet alleen gezellig, het is ook hartstikke gezond. Over het algemeen zijn mensen met een hond geneigd meer te bewegen. Dit wordt door onderzoekers het Lassie-effect genoemd. Vooral voor mensen met een zittend beroep is het belangrijk om een paar keer per dag de benen te strekken. Door een hond word je op een positieve manier gestimuleerd om een paar keer per dag een wandeling in frisse buitenlucht te maken. Wanneer je echt wilt afvallen is het volgens onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool het verstandigste om een grote hond te nemen. Mensen met een klein hondje zijn eerder geneigd om een klein blokje om te lopen!

6. Puppy’s!!

Laten we eerlijk wezen.. Bestaat er iets leukers dan een kleine, wollige puppy? Met een puppy krijg je zelfs meer aandacht dan met een peperdure auto. In een aflevering van Top Gear kregen  vrouwen de vraag wat ze leuker vonden: een Golden Retriever puppy of een Aston Martin DB9 Volante. Je raad het al; iedereen wilde de puppy even vasthouden en niemand had meer oog voor de auto! Ik ben nu zeker dat ook een puppy het leukste huisdier is 😉 .

baasje knuffelt met hond|puppy labrador

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Honden

Top 10 bijzondere hondenrassen met een witte vacht

16 mei 2023
Droom jij van een witte hond? En vind je het niet erg dat die af en toe minder wit zal…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond kijkt triest met hoofd op tafel

Hoe help ik mijn hond van verlatingsangst af?

01 december 2021
Alleen zijn is een belangrijke skill voor je hond. Met deze oefeningen leer je je hond dat je altijd op tijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
puppy krijgt beloning tijdens opvoeding

Hoe moet ik mijn hond opvoeden?

19 november 2021
Ben je van plan om binnenkort een hond te kopen of adopteren, maar weet je niet hoe je je hond moet opvoeden? Kom het allemaal te weten in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
kleine bruine pomeriaan hond ligt op houten wandelbrug

Wat is de prijs van een Pomeriaan?

06 oktober 2022
Altijd al gedroomd van een klein hondje als huisdier, en denk je aan een keeshondje? Ontdek dan hier de prijs van een pomeriaan!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond likt aan zijn poot

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

05 januari 2023
Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 
Cyriel Van Steen
4.8 / 5