Kan mijn hondenvoer als beroepskost worden afgetrokken?

Boerboel wordt ingebracht als beroepskost
Odile Geirnaert
02 augustus 2023
4 min. leestijd

“Wil jij het bonnetje? Je kan dat inbrengen, hé.” Een zin die je als beginnende ondernemer waarschijnlijk al vaak hebt gehoord. Toch is het altijd eerst even aftoetsen welke kosten je precies kunt inbrengen en welke niet. Hoort hondenvoer tot een onkost die je kan inbrengen als ondernemer? Wij vertellen je er in deze blog alles over!

Kan ik het hondenvoer van mijn hond inbrengen?

Ja je kan een huisdier (lees: hond) aftrekken als beroepskost voor de belastingen. Ook dierenvoeding- en verzorging kunnen hiervoor in aanmerking komen. De enige vereiste is dat je hond een link moet hebben met je beroep. Gaat jouw hond dagelijks mee met jou naar kantoor en wordt hij gezien als een echte office dog? Jouw hond als beroepskost it is!

Wanneer kan ik mijn hond inbrengen als beroepskost?

Jouw hond inbrengen als beroepskost klinkt heel aanlokkelijk, maar helaas is dit niet in alle gevallen mogelijk. Je moet als ondernemer echt kunnen aantonen dat jouw hond een link heeft met je beroep. Wanneer jouw viervoeter opereert als waakhond, heeft hij wel degelijk een functie binnen jouw bedrijf dus is het ook mogelijk om hem in te brengen als beroepskost. Naast de aankoopprijs van je hond, kan je ook de voeding, medische kosten en accessoires inbrengen. Hoe cool is dat!?

Chihuahua’s en Maltezers inbrengen als beroepskost wordt dus iets moeilijker, hoe stoer ze dan ook af en toe kunnen zijn ;-).

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

Zoals hierboven vermeld, is het niet in alle gevallen mogelijk om jouw furry friend in te brengen als beroepskost. We sommen de belangrijkste voorwaarden nog even voor je op:

  1. De beroepskosten zijn vereist voor behoud of verkrijgen van winst

    Naast het houden van gezelschap, moet je natuurlijk wel kunnen bewijzen dat jouw hond zorgt voor winst binnen je onderneming. Opereert jouw hond als bewakingshond en houdt hij maar al te graag een oogje in het zeil? Dan kan dit een geldige reden zijn om jouw hond in te brengen als beroepskost. Let wel: Als de hond ook de woning bewaakt, is de hond natuurlijk enkel van de belasting aftrekbaar in verhouding met het gedeelte van de woning dat voor het beroepsgebruik wordt gebruikt.

  2. Beroepskosten moeten binnen het belastingjaar worden gedragen

    Voor deze voorwaarde gelden de algemene regels. Werd jouw hond deel van de familie in 2015, maar startte je jouw onderneming in 2020? Dan is het niet meer mogelijk om de aankoopprijs van je hond in te brengen als beroepskost.

  3. Je moet de beroepskosten kunnen verantwoorden

    Tenslotte is het belangrijk om al jouw kosten te kunnen bewijzen. Houd daarvoor al je bonnetjes, facturen en aankoopdocumenten goed bij. Wanneer je geen schriftelijke documenten kunt aantonen, kunnen deze ook niet dienen als beroepskost.

 

Wist je dat het bij Just Russel mogelijk is om op het einde van jouw bestelling een profiel aan te maken waar je gemakkelijk alle facturatiegegevens kunt invullen? Zo kan je jouw op maat gemaakte hondenvoeding in no time inbrengen als beroepskost!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Vrouw in jeansbroek

Commando: leer je hond tussen je benen lopen

29 augustus 2022
Kan je hond alle basiscommando’s en wil je zijn of haar skills naar een volgend niveau tillen? Leer je hond dan tussen je benen lopen. Aan de slag!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Corgi en witte samojeed hond houden een picnic in het park|Mooie blue merle Australische herder staat op droog gras met oranje bal in zijn mond|Schattige beagle loopt op zand door de duinen naar de camera|Kleine

Dit zijn de 11 schattigste honden ooit!

28 juli 2022
Klaar om je hart te doen smelten? Als je deze top 11 van schattigste hondenrassen ziet, zal dat sowieso het geval zijn, beloofd! Klik hier en ontdek ze nu.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Bibberende hond

Mag een hond valeriaan?

28 oktober 2022
Heeft je hond verlatingsangst? Wordt hij nerveus van plotselinge geluiden, onweer of vuurwerk? Gelukkig kan valeriaan helpen om je hond te ontspannen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

30 december 2020
De verspreiding van het COVID-19 virus leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Maar is dat Coronavirus nu eigenlijk gevaarlijk voor honden?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond die in bed ligt

Is het erg als je hond bij je in bed slaapt?

26 december 2022
Samen slapen met je hond in bed? Het is een discussie waar er verschillende meningen over zijn: de één vindt het super onhygiënisch, de ander vindt het super gezellig om een levensechte knuffel in bed te hebben.
Odile Geirnaert