Kan mijn hondenvoer als beroepskost worden afgetrokken?

Boerboel wordt ingebracht als beroepskost
Odile Geirnaert
02 augustus 2023
4 min. leestijd

“Wil jij het bonnetje? Je kan dat inbrengen, hé.” Een zin die je als beginnende ondernemer waarschijnlijk al vaak hebt gehoord. Toch is het altijd eerst even aftoetsen welke kosten je precies kunt inbrengen en welke niet. Hoort hondenvoer tot een onkost die je kan inbrengen als ondernemer? Wij vertellen je er in deze blog alles over!

Kan ik het hondenvoer van mijn hond inbrengen?

Ja je kan een huisdier (lees: hond) aftrekken als beroepskost voor de belastingen. Ook dierenvoeding- en verzorging kunnen hiervoor in aanmerking komen. De enige vereiste is dat je hond een link moet hebben met je beroep. Gaat jouw hond dagelijks mee met jou naar kantoor en wordt hij gezien als een echte office dog? Jouw hond als beroepskost it is!

Wanneer kan ik mijn hond inbrengen als beroepskost?

Jouw hond inbrengen als beroepskost klinkt heel aanlokkelijk, maar helaas is dit niet in alle gevallen mogelijk. Je moet als ondernemer echt kunnen aantonen dat jouw hond een link heeft met je beroep. Wanneer jouw viervoeter opereert als waakhond, heeft hij wel degelijk een functie binnen jouw bedrijf dus is het ook mogelijk om hem in te brengen als beroepskost. Naast de aankoopprijs van je hond, kan je ook de voeding, medische kosten en accessoires inbrengen. Hoe cool is dat!?

Chihuahua’s en Maltezers inbrengen als beroepskost wordt dus iets moeilijker, hoe stoer ze dan ook af en toe kunnen zijn ;-).

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

Zoals hierboven vermeld, is het niet in alle gevallen mogelijk om jouw furry friend in te brengen als beroepskost. We sommen de belangrijkste voorwaarden nog even voor je op:

  1. De beroepskosten zijn vereist voor behoud of verkrijgen van winst

    Naast het houden van gezelschap, moet je natuurlijk wel kunnen bewijzen dat jouw hond zorgt voor winst binnen je onderneming. Opereert jouw hond als bewakingshond en houdt hij maar al te graag een oogje in het zeil? Dan kan dit een geldige reden zijn om jouw hond in te brengen als beroepskost. Let wel: Als de hond ook de woning bewaakt, is de hond natuurlijk enkel van de belasting aftrekbaar in verhouding met het gedeelte van de woning dat voor het beroepsgebruik wordt gebruikt.

  2. Beroepskosten moeten binnen het belastingjaar worden gedragen

    Voor deze voorwaarde gelden de algemene regels. Werd jouw hond deel van de familie in 2015, maar startte je jouw onderneming in 2020? Dan is het niet meer mogelijk om de aankoopprijs van je hond in te brengen als beroepskost.

  3. Je moet de beroepskosten kunnen verantwoorden

    Tenslotte is het belangrijk om al jouw kosten te kunnen bewijzen. Houd daarvoor al je bonnetjes, facturen en aankoopdocumenten goed bij. Wanneer je geen schriftelijke documenten kunt aantonen, kunnen deze ook niet dienen als beroepskost.

 

Wist je dat het bij Just Russel mogelijk is om op het einde van jouw bestelling een profiel aan te maken waar je gemakkelijk alle facturatiegegevens kunt invullen? Zo kan je jouw op maat gemaakte hondenvoeding in no time inbrengen als beroepskost!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
baasje knuffelt met hond|puppy labrador

Zes redenen waarom een hond het leukste huisdier is!

26 maart 2021
Uit cijfers van de Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren blijkt dat de helft van de dieren te dik is…
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond zit veilig met gordel

Hoe vervoer je jouw hond met de auto?

21 maart 2023
Ga je af en toe wel eens op uitstap en wil je graag dat je hond je vergezelt? Dan moet…
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een jonge vrouw die glimlacht naar de camera en omringt is door verschillende honden

Hoe zeg je in hondentaal “ik hou van je”?

20 november 2022
We hebben zoveel liefde te geven aan onze hondjes! Maar hoe kan je dit nu tonen aan je hond in hondentaal? Lees verder en ontdek het hier!
Odile Geirnaert
4.8 / 5