Hoe socialiseer ik mijn puppy?

Golden retriever puppy's spelen met elkaar in gras als socialisatie
Odile Geirnaert
29 april 2021
3 min. leestijd

De socialisatie is een enorm belangrijk onderdeel van het opvoeden van een puppy. Een goede socialisatie zorgt voor een leuke gezinshond die kan omgaan met andere mensen, kinderen en dieren. Dit heeft een invloed op de rest van zijn leven én dat van jou als baasje.

Wat is socialisatie?

Het is het proces waarbij je je puppy geleidelijk leert hoe hij comfortabel en vriendelijk moet zijn met andere honden en mensen. Een gesocialiseerde hond brengt voordelen met zich mee:

 • Je hond zal sociale grenzen leren beheersen en weten hoe hij zich in het openbaar rondom mensen en andere honden moet gedragen.
 • De communicatieve vaardigheden en trainingsefficiëntie van uw hond zullen toenemen.
 • Met een goed gesocialiseerde pup kun je als baasje veel vlotter naar de dierenarts.

Wat moet je je puppy aanleren?

 1. Omgaan met geluiden
  Overal in de wereld zijn er vreemde geluiden die in het begin soms intimiderend kunnen zijn voor je puppy. Denk maar aan het geluid van treinen, stofzuigers, auto’s, vuurwerk, etc. Daarom is het belangrijk om je puppy hier zo snel mogelijk kennis mee te laten maken.
 2. Mensen ontmoeten
  Andere mensen leren kennen is goed voor de ontwikkeling van je puppy, maar vooral ook voor zijn socialisatie. Breng daarom je puppy op een rustige manier in contact met vreemde mensen. Denk bij vreemde mensen aan verschillende leeftijden, huidskleur, kinderen, etc., maar ook mensen in uniform, fietsers of andere mensen die hij niet vaak ziet.
 3. Plaatsen verkennen
  Puppy’s zijn nieuwsgierig en leren graag nieuwe plaatsen kennen. Neem daarom je puppy mee naar andere huizen, parken, op bussen of treinen, markten, etc. Dit zijn allemaal interessante omgevingen en plaatsen om je puppy te laten ontdekken tijdens het opgroeien.
 4. Weersomstandigheden
  Dingen die wij als normaal beschouwen, zoals regen, wind of sneeuw, kunnen allemaal ongewone ervaringen zijn voor een puppy. Laat je puppy dus buiten in verschillende weersomstandigheden zodat hij gewend raakt aan veranderingen in het weer, klimaat en temperatuur.
 5. Andere honden en dieren ontmoeten
  Een belangrijk onderdeel  van socialiseren is de kennismaking met andere honden en vooral andere puppy’s. Let er wel op dat de dieren die hij ontmoet zelf goed zijn gesocialiseerd. Een hond die op jonge leeftijd iets naars meemaakt, kan dat de rest van zijn leven meenemen. Verder leert je pup in het gezelschap van volwassen honden respect te hebben voor andere honden. Zo kan een volwassen hond jouw pup bijvoorbeeld “op zijn plaats zetten” wanneer hij te druk is.Deze stappen onderneem je best niet allemaal tegelijk. Ga verspreid te werk over een langere periode. Je puppy moet voldoende tijd krijgen om aan nieuwe prikkels te wennen. Het is belangrijk dat dit niet wordt overhaast en dat je een puppy herhaaldelijk kennis laat maken met bepaalde prikkels. Ook is het belangrijk hem aan niet te veel prikkels achter elkaar boot te stellen. Je pup moet voldoende tijd krijgen om weer tot rust te komen.

Herhaling is key!

Begin op tijd met het socialiseren van je puppy en blijf herhalen! Zorg ervoor dat je je puppy blijft socialiseren tot hij de puberteit bereikt of zelfs tot hij één jaar oud is. Zo leert je puppy dat nieuwe dingen niet eng zijn en kan je op tijd inspelen op eventuele gedragsveranderingen. Meer info over gedragsproblemen lees je hier!

Toch nog niet 100% zeker of je goed bezig bent? Vraag dan extra informatie bij je dierenarts of eventueel andere hondenbaasjes die al wat meer ervaring hebben. Ook hier vind je nog extra info & tips over de opvoeding van je puppy.

 

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag