5 tips bij de benchtraining van je puppy

Duitse herder puppy in bench tijdens benchtraining
Odile Geirnaert
01 januari 1970
4 min. leestijd

Een bench, die kan een vloek of een zegen zijn. Alles hangt ervan af hoe je benchtraining aanpakt en hoeveel tijd je ervoor neemt. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het handig om de bench vanaf het begin goed aan te leren en leuk te maken voor je puppy. Daarom zetten wij alvast de 5 belangrijkste tips van benchtraining op een rijtje zodat je er goed voorbereid aan kan beginnen.

5 cruciale tips voor benchtraining met je pup

Als je wil dat je puppy zijn bench ziet als veilige rustplaats, hebben wij de 5 beste tips voor je voor zijn benchtraining. Geen zin om te lezen? Dan legt puppytrainster het je uit in deze video:

1) Gebruik een bench niet om je pup te straffen 

De bench moet een veilige haven zijn voor je puppy en mag tijdens zijn benchtraining nooit gebruikt worden als strafplaats. Je pup moet zich prettig en comfortabel voelen in zijn bench. De bedoeling is natuurlijk dat je pup ook als volwassen hond de rust opzoekt in zijn bench. Als je de bench gebruikt als straf, zal hij die associëren met een negatieve ervaring, wat een averechts effect creëert. 

2) Laat je pup niet te lang in zijn bench

Benchtraining moet je stap voor stap opbouwen en trainen. Als je je puppy te snel lang alleen laat, verloopt je benchtraining snel moeizaam of mislukt die zelfs. Ook kan je hond een trauma oplopen en verlatingsangst ontwikkelen. 

3) Let op voor ongelukjes in de bench

Een puppy kan zijn behoefte niet langer dan 3 à 4 uur ophouden, zelfs als hij zindelijk is. Enkel volwassen honden na een grondige zindelijkheidstraining kunnen dat. Laat je puppy dus nooit langer dan drie uur in zijn bench om ongelukjes te vermijden. 

Ook een volwassen hond laat je best niet langer dan vier uur opgesloten in zijn bench. Niet voor ongelukjes, maar voor zijn algemene fysieke en mentale welzijn.  

Benieuwd hoe je je puppy zindelijk maakt? Lees dan zeker de blog Zindelijkheidstraining puppy, hoe doe ik dat?

4) Laat je pup niet uit zijn bench omdat hij jankt of blaft

Je puppy moet helemaal kalm zijn wanneer je hem uit zijn bench laat. Niet ingaan op zijn smekende puppyoogjes, gejank, gepiep en geblaf zijn dus cruciaal voor een geslaagde benchtraining

Honden zijn slim, en door toe te geven, leer je hem dat dit gedrag ook werkt en zal hij janken en blaffen telkens wanneer hij in zijn bench zit. Wacht dus tot je pup volledig kalm is voordat hij uit zijn bench mag komen. 

Lees hier ook hoe je benchtraining bij je puppy stap voor stap aanpakt.

5) Kies de juiste maat voor je bench

Je puppy moet voldoende ruimte hebben om in zijn bench recht te staan, te zitten, draaien en comfortabel te liggen. Ook hier zal hij die tijdens zijn benchtraining anders als oncomfortabel beginnen zien. Anderzijds mag zijn bench niet te groot zijn, want dan zou hij zijn behoefte wel eens durven doen in een hoekje. Dan heeft hij nog voldoende ruimte om te slapen ver weg van zijn ‘toilet’.

Meer ontdekken over de opvoeding van een pup?

Dan hebben we ook deze blogs over de opvoeding van puppy’s voor je in petto:

Goed voorbereid op een puppy in huis met dit pretpakket

Wil je je puppy echt welkom heten in zijn nieuwe thuis? Ga dan voor een puppypakket, zoals dat van Just Russel. Dat werd onlangs zelfs verkozen tot Beste Product van het Jaar en kost maar €15. Lees hier met welke leuke speeltjes en lekkere snacks we je puppy in de watten leggen.

puppy vysla met puppypakket van just russel

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag