Snorharen hond, waarvoor dienen ze?

snorharen van een hond
Odile Geirnaert
26 maart 2021
3 min. leestijd

Mensen en honden hebben allebei ogen om te kunnen zien. Met je neus kan je ruiken en met je handen en voeten kan je dingen om je heen voelen. Al deze zintuigen heb je nodig om een duidelijk beeld te kunnen maken van je omgeving. Maar honden hebben een extrasnufje waarmee ze hun omgeving nog beter kunnen zien: snorharen.

Snorharen zitten er niet alleen maar voor de sier. Honden en ook andere dieren hebben snorharen nodig om hun omgeving beter te kunnen begrijpen. Snorharen zijn – in vergelijking tot normale haren van de vacht – veel dikker, ze kunnen individueel bewegen, bevatten speciale zenuwen en zijn erg gevoelig. Snorharen worden met een andere term ook wel tastharen genoemd.

Wat doen snorharen?

Het is een middel waarmee een hond zijn omgeving beter kan zien, vooral wanneer het buiten donker is of wanneer ze iets van dichtbij niet goed kunnen zien. Honden hebben goede ogen, maar deze werken niet goed wanneer iets vlak voor hun neus bevindt.

De snorharen kunnen bijvoorbeeld ook trillingen en luchtstromen opvangen, wat handig is bij het jagen of als ze ergens tussendoor willen lopen. Ze zijn daarbij ook heel gevoelig, zo vinden honden (maar vooral katten) het niet fijn als hun snorharen bijvoorbeeld de rand van de water- of voerbak aanraken.

Het perfecte communiatiemiddel?

Honden kunnen snorharen individueel bewegen, dit betekent dat de snorharen – net als de oren en staart – ook kunnen worden gebruikt om mee te communiceren. Aan de stand van de haren kan je zien wanneer een dier speels, bang of relaxed is. Vooral bij katten zie je dit, maar honden onderling kunnen dit ook bij elkaar waarnemen.

Download een overzicht met de lichaamstaal van je hond

[fluentform id=”25″]

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag