Zindelijkheidstraining puppy, hoe doe ik dat?

puppy is aan het plassen
Cyriel Van Steen
07 april 2021
4 min. leestijd

Je zult je misschien wel afvragen: hoe maak ik mijn puppy zindelijk en wanneer is een puppy zindelijk? Dit klinkt soms moeilijk en tijdrovend. Het opvoeden van een pup is nu eenmaal een proces waarbij je heel wat geduld nodig hebt. Gelukkig is je puppy zindelijk maken veel makkelijker dan je denkt. In deze blog leer je er alles over! Geen zin om te lezen? Dan legt puppy-expert Hanne het je ook graag uit in de video “Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?”.

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Om je puppy zindelijk te maken, moet je ongelukjes voorkomen. Dat wil zeggen: vermijd dat hij binnen zijn behoefte doet door hem regelmatig buiten te laten. Hieronder geven we nog meer tips om je pup zindelijk te maken:

  • Breng je puppy naar buiten en zeg: “plassen” of “plasje”. Beloon hem wanneer hij vervolgens buiten plast.
  • Laat je pup na het eten, na het spelen en na het slapen naar buiten.
  • Laat je pup ook ’s nachts buiten zijn behoefte doen –  bereid je dus voor op enkele nachtelijke onderbrekingen in het begin.
  • Laat je pup slapen in een bench. Lees ook onze blog over benchtraining puppy

Doorheen de dag moet je je pup voortdurend in het oog kunnen houden, dit eventueel door je pup aan te lijnen. Als je hem niet in het oog kunt houden, laat je je puppy best in zijn bench of playpen. Zo verklein je de kans op ongelukjes. Een hond slaapt namelijk niet graag waar hij zijn behoefte doet en zal hij zich met alle macht inhouden.

Wat doe ik als het foutloopt?

Heeft jouw pup toch een ongelukje? Straf hem dan zeker niet. Anders leert hij om zijn behoefte niet te doen in jouw nabijheid. Wat je dus best doet, is hem gewoon negeren of snel oppakken en buiten zetten.

Wanneer is een pup zindelijk?

De meest gestelde vraag is wel degelijk deze. Het is nogal ambitieus om te denken dat je puppy al na een paar weken zindelijk zal zijn. Na een jaar kan je zeggen dat je puppy volledig zindelijk is. Het kan wel eens gebeuren dat je pup nog eens een ongelukje heeft, maar dat overkomt zelfs de beste! Geen nood dus. Het hangt ook gewoon af van hond tot hond: bij de ene duurt het ontzettend lang, bij de andere niet.

Puppy zindelijkheid schema

Een tip die we graag meegeven is het opstellen en het gebruik van een zindelijkheidsschema om zo regelmaat aan te brengen in de dagelijkse structuur van je pup.  Hieronder vind je een voorbeeldschema dat je als leidraad kunt gebruiken en ook als hulp kan dienen om echt naar je pup te kijken en zijn signalen te lezen.

Daarnaast is het maken van een tijdsschema prettig om je als nieuw en wellicht nog onervaren puppybaasje aan vast te kunnen houden. Want de eerste periode met een puppy is en blijft gewoon een hectische tijd. Dat geldt echt voor elk puppybaasje. Voel je dan ook zeker niet schuldig wanneer je soms het bos door de bomen niet meer ziet. Hulpmiddelen als een puppy zindelijkheidsschema kunnen dan echt een uitkomst zijn.

Leeftijd pup Duur plas ophouden Aantal keer buitenlaten
8 weken 2 uur 12 keer
12 weken 3-4 uur 6-8 keer
16 weken 4-5 uur 5-6 keer
20 weken 5-6 uur 4-5 keer
6 maanden 6-8 uur 3-4 keer
7 maanden 12 uur 3 keer

Dit schema is een algemeen zindelijkheidsschema. Per pup kan de duur van plas ophouden en het aantal keren uitlaten verschillen. Kijk dus altijd naar de behoeften van de individuele pup. Dit is sterk afhankelijk van het ras en de grootte van je pup.

Puppycursussen

Hieronder kan je een paar puppycursussen terugvinden die handig zijn om te volgen. Want wees eerlijk, niets is toffer dan een goed opgevoede pup.

Conclusie

Het allerbelangrijkste is dus om simpelweg ongelukken te voorkomen en goed gedrag te belonen en zeker niet kwaad te worden als er toch een ongelukje is. Neem eens rustig een kijkje naar de puppycursussen die we hierboven hebben gegeven.

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag